Helal olsun sana Abi ' m
Çok güzel söyledin.
Konunun sahibi arkadaşa nacizane bir şey anlatacağım.
2 tane yakinen tanıdığım kişi var, 2 ' sinin de çiftliği var. Birinin daha gelişmiş modern, diğerinin daha derme çatma. Derme çatma olan Büyükkarıştıran Lüleburgaz ' da, hayvancılıktan gelme, çizmeleri ayağında, işçiler var yatılı bir personeli yok, ama her gece işçilerden biri nöbetçi olarak kalıyor. 200 sağmalı vardı geçen sene, 1 senedir gitmedim, konuşamadık. Tek bir yemi bile kendi ekmiyor, her şeyi dışarıdan hazır alıyor, buna rağmen kazanıyorum diyor. Geçen sene mısır silajının tonunu 160 TL ' den almıştı. Yemi fabrika yemi kullanıyordu, zar zor ikna ettik adamı küspesini, buğdayını, arpasını, mısırını aldırıp pelet yemini ürettirdik
Bari ondan biraz daha kâr et dedik
Besiden iyi para kazanıyor, 12 ayda kestiriyor, fazla zorlamıyor hayvanları, Holstein 12 ayda 250 karkas veriyor. 200 sağmal 30000 TL para bırakıyordu ayda geçen sene, düşünün bu kendi yemini üretmediği halde. İşletmeyi satışa çıkardı, sonra vazgeçti, hatta biz alacaktık kredi çekip, biz de anlattıklarından sonra vazgeçtik
Gelelim diğer tanıdığa, Balıkesir Gönen ' de işletmesi, 3 ortaklar, 3 ' ünün de bu iş harici başka işleri var, 8 yıldır yapıyorlardı. Dı diyorum çünkü satışa çıkardılar işletmeyi. Çalışma şekilleri haftada 2 gün biri 2 gün biri 3 gün biri şeklinde işletmeye gidiyorlardı, sonraki günler kendi işlerinin başındalardı. Aralarında benim tanıdık olduğum kişi, son 2 yıldır çiftliğe daha fazla önem verdi, diğer 2 si pek gidip gelmiyordu, adam sonunda bunaldı, çiftliği satma kararını bu şekilde aldılar.
Geçen ay da 20000 küçükbaş kapasiteli, bu bölgenin en büyük meralarından birinin dibine kurulmuş bir küçükbaş hayvan çiftliğine gittim, adam bizi ilk başta çiftliği gezdirmek için davet etti, sonra nasıl olduysa çiftliği alacak duruma getirecek şekilde ikna etti
Adama paramız yok dedik, 'kredi çekersiniz 5 kişi birleşip' dedi
500 dekar arazi, çiftliğin arazisi de 20 dekar, çiftlikte yok yok
10 milyon TL istiyor
Ulan paramız yok diyoruz 'çiftliği ipotek gösterip kredi çekersiniz, 2 yıl ödemesiz 0 faizli 5 yıllık' ulan hayvanı nasıl dolduracağız içine diyoruz ' onu da nakit 5 kişi halledersiniz olur ya sıkıntı olmaz' diyor. Adam feci ikna edici ama para olmayınca kaçtım hemen
Daha fazla dursaydı adam donumuzu sattırıp çiftliği bize aldıracaktı
Gelelim onların satma nedenlerine, bunlar gerçekten de kâr ediyorlar, girdi çıktılarına falan baktık, çevreye sorduk işleri nasıl diye, biraz da araştırdık, adamın doğru söyleyip söylemediğine baktık. Doğru söylüyormuş
Adamın dediği şu ' 5 ortağız, ben biraz daha köy havası soluduğum için beni buranın başına koydular, yanıma da büyük ortağın kayınbiraderini verdiler, adamı arıyorum neredesin diye, ' Abi ben İzmir ' e gittim, çiftliğin başında kahya var ' diyor, yahu olur mu öyle şey? Kalkıp ailemi bıraktım tekrar çiftliğe, hiçbiri gelip de bana yardım etmeyince bunaldım burada. Ailemi göremiyorum, çocukların okulu var mecburen İstanbul ' da kalıyorlar, çocukları özlüyorum, onlar beni özlüyor. Zaten Pendik ' te de bir AVM inşaatına girişince ortaklarla bahane oldu bana, satalım çiftliği AVM inşaatı için nakitimiz olur diye ikna ettim.'
Adamın anlattıklarından sonra oturdum düşündüm, yapabilir miyim bu şekilde acaba diye. İstanbul ' da trafik ve iş baskısından bıktım tamam ama, Fenerbahçe maçlarına kombine biletim var, Perşembe ve pazar günü iki maç da kendi sahamızdaydı, diyelim ki Tekirdağ ' da ya da Gönen ' deyim, haftada 2 kere geldim maça, iyi tamam, bakalım geldiğim zaman ortaklar duracak mı yerime
Hadi diyelim 1 günlüğüne geldim, akşama geri döndüm o olabilir belki, ama ya her zaman çiftlikte durabilir miyim? 30 yaşındayım, gezmeyi seviyorum, alışkınım da gezmeye, haftada en az 2 gün geziyorum, dayım, dayımın oğlu, diğer dayımın oğlu 4 kişiyiz de, dayım ihaleyi bana kitleyecek seziyorum
Haftanın 5 günü tutar beni çiftlikte, 2 gün kendi ya gelir ya gelmez.
Şimdi hocam, uzun oldu, çok hikaye anlattım farkındayım da, çiftçilik güzel de, bunları da düşünmek lazım. Sen anladığım kadarıyla yurtdışında yaşayıp para biriktirmişsin. Euro sahibisin ve Yozgatlı ' sın aklıma doğrudan bu geldi
Uzun yıllar eğer köy hayatı dışında ise biraz farklı gelebilir, çıkıp gezmek isteyebilirsin, eşin vs. bunu istemez. Bunları da düşün, 215 dekar sulu arazi gayet iyi, 125 bin da az buz bir para değil, parayı yatırıp canını da sıkabilirsin. Her şeyi düşün sonra kararını ver...