Sen gübre fazla diyorsan fazladır ne diyeyim.hocam yanlış anlama işine karışmak gibi olmasın ama 260 tlyi geçemedim ben herşeyi fazla fazla yazmama rağmen. 600-700 kg verim hedefine göre.
herbisit-fungusit için bişey diyemeyeceğim onlar zorunlu ancak bence gübreyi biraz fazla atıyorsun.
700 kg verim için 18 kg saf azot fazlasıyla yeterli. Fazlası kalıyor toprakta bence gübreleme programını gözden geçirmelisin. Nacizane tavsiyemdir.
5 kg çinko sülfatı saçma yerine , humik asit ile birlikte ekim öncesi dekara 500 gram karıştırsan bir yıl için yeterli olur. Bunu da bazı firmaların şelator ürünleri var toprakta fosfora ve kile bağlanmasını engelliyor. Alınabilir elementlere göre bir toprak analizi ile diğer mikro elementleri de toprağa 100-300 gram şeklinde humik asit ile verebilirsin. 5 kg çinko maliyetinin yarısına çok daha kapsamlı ve faydası yüksek bir ön hazırlık olur. Sürekli kullanımda topraktaki organik madde miktarın da artar.
Tohumlarını da mikoriza mantar veyabakterilerle veya en basiti iyi bir solucan gübresi ile kaplarsan topraktan mikro element ve fosfor alımını da arttırabilirsin. Hastalıklara karşı da bitkiyi koruyan bir yararlı bakteri kalkanı oluşur kök yapısında. Köklenmeyi de arttırır ve soğuk-kurak stresini azaltır.
Bu gübrelemeden en az 10 kg üreyi çıkartırsan yerine çok çok kaliteli amino asitlerle daha sağlıklı bir gelişim ve dengeli bir beslenme sağlayabilirsin. Toprağı da zamanla ıslah edebilirsin.
Biçime kadar 260 tl dekar maliyetim var benim de. Kiralar dahil (yerine göre değişir) 300-350 kg bir buğday 1.5 tl satış fiyatı ile amortisman ve yıpranma dahil masrafı çıkartıyor. En kötü yılda en kötü topraktan 400 kg biçiyorum. 1 ton verim aldığım yerler de oluyor. Ortalama 600 kg civarı aşağı yukarı 100 kg değişebiliyor yıla göre.
Biçimi gece yapıyorum. Sapı parçalamadan gece kendi makinemle bağlıyorum dekara 18-20 balya civarı alıyorum. Onları da depo yapıyorum.
Bunları hesaba katmasak bile dekara 12+ balya 60-100 kg buğday kadar kazandırır kötü ihtimalle.
700 kg verim hedefine göre bir bakım ile 400 kg verim bile alınsa dekara 200-250 tl gibi net bir kar ortaya çıkıyor. (Sap dahil)
Verim hedefine ulaşılırsa (sap hariç) 400-500 tl net kar. Benim sistemimle balya ilave edilirse (kışın adrese teslim satış ile) +200-300 tl gibi net kara ulaşılabiliyor. İşçi ve nakliye maliyetleri ilave edilmiş hali ile.
Şuan dolu-yangın vs hiç hasat yapamama risklerini yok sayarsak en kötü ihtimalle dekara 200 tl - 700 tl gibi bir aralık var.
Maliyetler de kira hariç 250-300 tl arası idealdir. 700-800 kg verim hedefine göre.