Kırşehir’de Stratejik Ürünler İçin Üretim Planlaması Tamamlandı
Kırşehir Tarım ve Orman Müdürlüğü, bölgesel bazlı stratejik ürünlerin üretim planlamasını tamamladı. Kırşehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Konferans Salonu'nda düzenlenen "Tarımda Yeni Dönem, Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli Toplantısı" ile çiftçilere önemli bilgiler verildi.
Toplantıda konuşan Kırşehir Valisi Hüdayar Mete Buhara, yeni dönemle birlikte çiftçilerin iklim değişikliği, piyasa dalgalanmaları ve küresel belirsizliklerden minimum düzeyde etkilenmesi hedeflendiğini vurguladı. Buhara, bitkisel üretim desteklerinin ilk defa 3 yıllık bir süreç için açıklandığını belirtti. "Çiftçilerimiz, ÇKS'ye (Çiftçi Kayıt Sistemi) kayıtlı olmak koşuluyla bu desteklerden yararlanabilecek. Ayrıca, stratejik ürünlerin üretimine ilave destekler sağlanacak" dedi. Kırşehir’de belirlenen 13 stratejik üründen 8’i ekilecek.
Kırşehir’de 4 Tarladan 3’ü Planlı Üretim Kapsamında
Vali Buhara, Kırşehir’de ekim ve dikim öncesinde çiftçilerin alacakları desteği bilerek planlı üretime yönleneceklerini açıkladı. Buhara, "İlimizde yem bitkileri, arpa, aspir, buğday, dane mısır, mercimek, nohut, patates ve yağlık ayçiçeği gibi ürünler üretim planına dahil edildi. Su kaynaklarının daha verimli kullanılması için ilimizdeki ekilebilir tarım arazilerinin yaklaşık %76’sı planlı üretim kapsamına alındı. Tarımdaki bu yeni model, çiftçilerimizin işini kolaylaştıracak ve dış etkenlerden daha az etkilenerek yüksek verim elde etmelerini sağlayacak" dedi.
Yeni Destekleme Modeli İle Daha Fazla Güvence
İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa İlmeç de yaptığı açıklamada, çiftçilerin tohumlarını tarlaya atmadan önce hangi ürüne ne kadar destek alacaklarını yeni modelle öğreneceklerini belirtti. İlçelerdeki havzalarda alınan kararlarla hangi ürünlerin üretileceği tek tek belirlenmiş durumda. İlmeç, "Bilgi kirliliği ve yanlış beyanlar dönemini geride bıraktık. Yeni destekleme modeliyle desteklerin kesilmesi ya da azalması söz konusu değil, aksine çiftçilerimizin lehine olacak ve onları koruyacak bir model oluşturduk" diye konuştu.
Kırşehir’de yapılan bu planlama, tarımda yeni bir dönemin başladığını işaret ederken, stratejik ürünlerin üretiminde hem verim artışı sağlanması hem de su kaynaklarının korunması amaçlanıyor.