22 Yıllık Çalışma Sonucu Geliştirilen Yeni Buğday Çeşidi: ‘Parla’

3.PNG

Erzurum’da 22 Yıllık Çalışma Sonucu Yeni Bir Buğday Çeşidi: ‘Parla’​

Erzurum’da Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürlüğü tarafından 22 yıldır üzerinde çalışılan yeni bir ekmeklik buğday çeşidi, Pasin Ovası'nın verimli topraklarında çiftçilerle buluştu. ‘Parla’ adı verilen buğday çeşidi, yüksek verimi ve bölgenin iklim ve coğrafi şartlarına dayanıklılığı ile umut vaat ediyor.

Uzun Süreli Çalışmanın Meyvesi

Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürlüğü’nden Dr. Ümran Küçüközdemir’in öncülüğünde yürütülen çalışmalar sonucunda geliştirilen bu yeni buğday çeşidi, Palandöken 97 ve yerel bir buğday çeşidinin melezlenmesiyle elde edildi. 22 yıllık süreçte yapılan melezleme ve saflaştırma çalışmaları sonucu, Parla buğdayının yüksek verimli, hastalıklara, kışa ve kurağa dayanıklı olduğu tespit edildi.

Bölge Şartlarına Uygun ve Yüksek Verimli

Parla buğdayı, Pasin Ovası'nda 3 dekarlık alana ekilerek 3 ton elit tohum elde edildi. Yeni buğday çeşidi, bölgenin zorlu iklim şartlarına uyum sağlayarak yüksek verim sağlıyor. Tohumculuk firmaları tarafından yapılan denemelerde de başarılı sonuçlar elde eden Parla buğdayı, diğer buğday çeşitlerine göre 100-150 kilogram daha fazla verim sağlıyor.

Çiftçilerden Büyük İlgi

Parla buğdayı, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılına ithafen Norm Ender'in yazdığı ‘Parla’ marşıyla anılıyor. Pasin Ovası'ndaki çiftçiler tarafından büyük ilgi gören bu buğday çeşidi, verimliliği ve dayanıklılığı ile çiftçilerin gözdesi haline gelmiş durumda. Çiftçiler, Pasin Ovası'ndaki ekim alanlarını gezerek Parla buğdayının gururunu ve heyecanını yaşadılar.

Başarılı Sonuçlar ve Gelecek Umutları

Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Serin İklim Tahılları Bölüm Başkanı Dr. Ümran Küçüközdemir, buğday çeşidinin uzun süreli çalışmalar sonucunda geliştirildiğini belirterek, "Yeni buğday çeşidimiz, bölge şartlarına son derece dayanıklı ve yüksek verimli. Kontrollü şartlarda yürütülen kışa dayanıklılık testlerinde de yüksek performans gösterdi. İnşallah çeşidimiz, Cumhuriyetimiz gibi uzun süre yaşayacak ve bol bereketli bir ürün olacaktır" dedi.
 

Benzer Konular

Hakkımızda

TrakKulüp, içinde 100.000'den fazla konuyu, 1.300.000'den fazla mesajı barındıran Türkiye'nin ilk ve en büyük traktör, tarım ekipmanları ve çiftçilik paylaşım sitesidir. 86.000 üyemiz gibi sizi de aramızda görmek isteriz.
Üst Alt