CHP'li Gürer: "Çiftçilerin Borçları Artıyor, Üretimde Zorlanıyorlar"

6.png

CHP'li Ömer Fethi Gürer: "Çiftçilerin Borçları Artıyor, Üretimde Zorlanıyorlar"

CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, 2024 yılının ilk beş ayında çiftçilerin bankalara olan borçlarının 99 milyar TL’ye ulaştığını ve bu borçların mayıs ayında 2,5 milyar liraya yükseldiğini belirtti. Gürer, çiftçilerin artan maliyetler nedeniyle üretimde zorlandığını ve ithalat odaklı politikaların yerli üretimi olumsuz etkilediğini ifade etti.

Çiftçilerin Borç Durumu​

Gürer, çiftçilerin bankalara olan borçlarındaki artışı değerlendirerek, "Sektörün bankalara olan borcu yılın ilk beş ayında 99 milyar lira oldu. Bankaların icra takibine aldıkları borç miktarı ise mayısta 75 milyon lira artarak 2,5 milyar liraya yükseldi" dedi.

Artan Maliyetler ve Üretim Zorlukları​

Gürer, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) belirlediği hububat fiyatlarının enflasyonla orantılı olmadığını ve çiftçilerin artan maliyetler nedeniyle üretimde zorlandığını söyledi. Gürer, "Buğday alım fiyatlarının yüzde 12, makarnalık buğday için 10 bin TL/ton, ekmeklik buğday için 9 bin 250 TL/ton, arpa alım fiyatının ise yüzde 3 artışla 7 bin 250 TL/ton olarak belirlenmesi çiftçiyi zor durumda bırakıyor" dedi.

İthalat Odaklı Politikalar​

Gürer, ithalat odaklı politikaların yerli üretimi olumsuz etkilediğini belirterek, "2024 yılının ilk beş ayında 3 milyon 520 bin ton ithal buğday getirildi. Buğdayın maliyeti sulu tarımda 13,39 TL, kuru tarımda ise 12,68 TL olarak gerçekleşti. TMO tarafından açıklanan alım fiyatları üretim maliyetlerinin altında kaldı" dedi.

Patates ve Soğan Üreticileri​

Gürer, Niğde'nin farklı ilçelerinde patates üreticileriyle görüşmeler yaparak, patatesin üretim sürecinde sulama maliyetlerinin yüksek olduğunu belirtti. "Patatesin ortalama maliyeti 9-10 TL iken, çiftçiler ürünlerini tarlada 4-5 TL'ye satmak zorunda kalıyor. Nakliye fiyatları da eklenince büyük kentlerde fiyat 5 kat artıyor" dedi. Ayrıca, 71 ilde 2,5 milyon ton soğan yetiştirilmesine rağmen bin ton soğan ithal edilmesi ve erkenci soğanın düşük fiyatlarının bazı bölgelerde soğanı tarlada bırakmasına neden olduğunu ifade etti.

Fındık Üreticileri​

Gürer, artan girdi maliyetleri nedeniyle fındık alım fiyatının 160 TL'nin altında olmaması gerektiğini belirtti.

Sebze ve Meyve Fiyatları​

Gürer, yerli ürünlerin yaz aylarında rafta yer almasına rağmen fiyatlarda gerileme olmadığını belirtti. "Çoğu yerde sulama yer altından çıkarılan su ile yapıldığı için ciddi gider artışı yaşanıyor. Kuraklık nedeniyle daha fazla sulama ihtiyacı da ek giderlere neden oluyor" dedi.

Çiftçilerin Gelir Kaybı ve İthalata Bağımlılık​

Gürer, çiftçilerin gelir kaybını önlemek adına alım politikalarının gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti. "Çiftçilerin bankalara borçları giderek artıyor. Tarım sektörünün bankacılık sektörüne borçları yılın ilk beş ayında 99 milyar lira olarak gerçekleşti" dedi.
 

İsviçre’den büyük toprak icralık​

Giderek derinleşen ekonomik krizin ulaştığı boyut, tarım alanlarına yansıdı. Çiftçi borçları nedeniyle 42,3 milyar metrekare tarım alanına ipotek konuldu. Türkiye'de ipotekli durumda olan tarım alanlarının büyüklüğü İsviçre, Belçika ve Hollanda gibi ülkelerin toprak büyüklüğünü dahi geride bıraktı.
Birgün Gazetesi



İsviçre’den büyük toprak icralık​

Giderek derinleşen ekonomik krizin ulaştığı boyut, tarım alanlarına yansıdı. Çiftçi borçları nedeniyle 42,3 milyar metrekare tarım alanına ipotek konuldu. Türkiye'de ipotekli durumda olan tarım alanlarının büyüklüğü İsviçre, Belçika ve Hollanda gibi ülkelerin toprak büyüklüğünü dahi geride bıraktı.




Türkiye'deki tarım arazilerinin toplam büyüklüğü 2024 yılı itibarıyla 269 milyar 770 milyon 933 bin 345 metrekareye ulaştı. İktidarın çiftçiyi topraktan koparan politikaları, tarım arazilerini icralık hale getirdi.
İpotekli tarım arazilerine yönelik Tapu Kayıt Bilgi Sistemi (TAKBİS) verileri, tarım ve tarımla uğraşanların içinde bulunduğu dramatik tabloyu gözler önüne serdi. Hemen her kentte milyonlarca metrekarelik tarım arazisinin ipotekli olduğu Türkiye'de, tarım arazisine bankalar tarafından ipotek konulan yurttaş sayısı ise 2 milyon 230 bin 758 oldu.

KONYA İLK SIRADA​

TAKBİS verilerine göre, Türkiye'de ipotek konulan tarım arazilerinin büyüklüğü 42 milyar 360 milyon 879 bin 659 metrekare ile ifade edildi. Toplam 4 milyar 653 milyon 740 bin 983 metrekare büyüklüğündeki ipotekli tarım arazisi ile Konya'nın, tarım arazileri üzerinde en fazla ipotek bulunan kent olduğu bildirildi. Konya’nın ardından Şanlıurfa, 2 milyar 715 milyon 863 bin 851 metrekarelik ipotekli tarım arazisi ile ikinci sırada geldi.
Konya ve Şanlıurfa’nın ardından en fazla ipotekli tarım arazisi bulunan kentler, şöyle sıralandı:
• Ankara: 1 milyar 690 milyon 979 bin 597 metrekare




• Manisa: 1 milyar 638 milyon 174 bin 490 metrekare
• Eskişehir: 1 milyar 228 milyon 326 bin 93 metrekare
• Aydın: 1 milyar 77 milyon 917 bin 862 metrekare




• Kayseri: 1 milyar 61 milyon 71 bin 346 metrekare



Olay net, tüm basın yazmıyor bu haberleri nedense, fakat çiftçi ne yaşadığını biliyor, sesi çıkmıyor duyulmuyor.