Şemsi Bayraktar: "Üretici fiyatlarını baskılayarak enflasyonu düşüremeyiz"


📌 Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 16 Ekim Dünya Gıda Günü münasebetiyle görüntülü basın açıklaması yaptı. FAO verileri ve dünyadaki açlık konularında bilgilendirmelerinden sonra Türkiye'de çiftçi sorunlarıyla alakalı şu şekilde konuştu:


✅ "Gıda enflasyonunu düşürebilmek için yapılması gerekenler belli. Bunun için her şeyden önce enflasyona neden olan faktörleri göz önüne almamız gerekiyor. Bu faktörler yanlış tespit edilirse çözüme de ulaşılamayacaktır. İhtiyaçlar ve politika araçları belirlenmeli, çözümler üretilmelidir. Ürün fiyatlarını baskılayarak enflasyonu düşüremeyiz. Üretici fiyatlarını baskılama yanlış bir politika aracı seçimidir. Yine ihracata kısıtlama getirme kısa vadede sonuca ulaşsa da orta ve uzun vadede ihracat pazarlarının kaybedilmesine ve ürün arzının azalmasına neden olacaktır."

✅ "Son aylarda gıda enflasyonuna sebep olan en önemli etkenlerden birisi olarak tarım üretici fiyat endeksinde aşırı artışlar ön plana çıkıyor. Bu durum, tarımsal üretimdeki maliyet yüksekliğinin neticesidir. Diğer yandan, tarım ve gıda ürünleri fiyatlarındaki artışlar doğrudan üreticiye yansımıyor. Artan fiyatlar üretici ile tüketici arasındaki fiyat makasının açılmasına sebep oluyor. Dolayısıyla artan fiyatlardan yararlanamayan üreticilerimiz bir de artan aşırı fiyat dalgalanmalarından olumsuz etkileniyor."

✅ "Yurtdışına büyük oranda bağımlı olduğumuz, mazot, gübre, zirai ilaç ve yem gibi girdiler tarımsal üretimde en önemli maliyet unsurlarıdır. 2022 yılıyla birlikte döviz kurlarındaki önemli artışlar bu maliyetleri de artırdı. Bu maliyet unsurlarının yanında sulama ve sulamada kullanılan elektrik fiyatlarındaki artışlar da maliyetlerin önemli bir ölçüde artmasına sebep oldu. Girdi fiyatlarında düşüş sağlanmadan üretici fiyatlarında düşüş sağlanması mümkün değildir. Pahalı girdilere ulaşamamanın neticesinde verim düşüklüğü ve yetersiz üretim de üretici fiyatlarının artışını getiriyor. Girdilerin üreticilerimize makul fiyatlardan temin edilmesi tüketiciye yansıyarak gıda enflasyonun azaltılmasında önemli bir rol oynayacaktır.”

1665946404968.png
 
bazı birimler tüplü televizyon gibi,
ses var görüntü yok;görüntü var ses yok,ikiside olunca yayın karıncalı :unsure:
her türlü izleyen izleyici yayından bişey anlamıyor :)

bu durumda sorunun kaynağı belliki anten gün gibi ortadaysa; anteni çatıya çıkıp kim düzeltecek???
bireysel olarak herkesin ölüm riskini göze alıp anten düzeltmeye çatıya çıkmasımı mantıklı;birilerinin vericiyi yenilemesi mi daha hayırlıı?
arenadaki Uğur Dündar gibi hissettim kendimi bir an :)sahi ne güzel günlerdi o günler....
 
Litresi 28.85 ten mazot alıp mısır yeri olacak buğday anızlarını sürdüm geçen hafta.
Erkunt yeni ve büyük motor olduğundan dekara 3 litre yaktı ( ama tarla da çok zorluydu).Daha bu üretim sürecinin başlangıcı.
Buğday yerlerim için 16.5 kg fiyatla tohumluk aldım.Geçen yıl 5.5 lirayla almıştım.
Devalüasyon enflasyon döngüsü kedinin kuyruğunu kovalamasına benzer.
Ekonominin kabaca üçte biri ulaşım faaliyetleri olduğundan döviz nispeten sakin olsa da yeni bahanemiz mazot fiyatları. Yılbaşında asgari ücrete yapılacak artışları da üzerine koyunca enflasyonun ayrıca etkileneceği açık.
 

Benzer Konular