Bakan Vahit Kirişci: "Biz ne olacağız diyen Ziraat Odaları kaydına engel değiliz"


📌 Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, TRT Haber canlı yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.


✅ "Ekim'den bu yana e-Devlet üzerinden ÇKS'ye 104 bin başvuru yapıldı. Bir o kadar da ÇKS belgesi dediğimiz belgeler var. Bu belgeleri almak için o klasik yöntemi düşünürsek bütün risklerden kurtuluyor. 'Biz ne olacağız' diyen Ziraat Odaları var. Ziraat odalarımızla ilgili üreticilerimizin odaya kayıt olmalarının önünde herhangi bir engel oluşturmuyoruz. Zaten odalara üye olarak çiftçilik yapmak bir anayasal zorunluluk. ÇKS'yi üniversite mezunu Ziraat Mühendisi gençlerimize yaptırıyorduk. Biz bu gençleri bu amaçla yetiştirmedik ki, bu kardeşlerimizin akıl terlerini çiftçilerimiz yanlarında yer alarak dökmelerini istiyorum."

✅ "Kırsaldan kente göç ve miras davası gibi sebeplerle toprakların 1-2 yıldan fazla boş kalmasına müsaade etmeyeceğiz. O civarda orada kooperatif varsa kooperatifleri, birlikler varsa birlikleri, o da olmadı ülke genelinde bir portföy oluşturacağız, bu portföye ilgiye göre elde edilecek kira bedellerini doğrudan ilgili mülk sahiplerinin hesabına yatıracağız. Bankada tutacağız, değerlendireceğiz, eğer aralarında davalık bir durum varsa, dava bitene kadar da o parayı değerlendirme şekli devam edecek şekilde bloke etmiş olacağız. Böylelikle atıl arazileri üretime kazandıracağız."

✅ "Bazı ürün ve ürün grupları için sözleşmeli üretimi zorunlu hale getireceğiz. Bu üretimlerde tarım sigortasını zorunlu hale getireceğiz. Çiftçilerimizin herhangi bir şekilde alıcılar tarafından istismarına asla izin vermeyeceğiz. Bizim bahsettiğimiz bitkisel, hayvansal üretim. Besici, sen benim istediğim örnekte veya evsafta ürünler üret, besicilik yap. Bunların yemlerini, ihtiyaçlarını burada Et Süt Kurumu bu sözleşme çerçevesinde sağlayacak. Burada alım ve fiyat garantisi var. Çiftçi 5 yıl süreyle önünü görecek" dedi.

TRT Haber Vitrin.jpg
 
İnanmam umutlanmam bu işlerin üreticiye faydası ne kadarki, çünkü ikide birde ekonomi modeli değişir vs.. buda tarım bakalığının vs elinde olan bişey değil, daha yukarda hazine ve maliyede biter her iş, yani tarım bakanlığının bağlı olduğu yerlerde biter iş.

bir devalüasyona bakar üreticinin emeğinin gümbürtüye gitmesi, oda zaten malum alışkanlık, sıkışınca parayı değersizleştirivermek en güzel yönetim modeli, paçayı yırtarlar millet ne yapar kimin umurunda.

O yüzden bu tarafta ağzıyla kuş tutsa üreticilik hayalle yaşar gider.
 
Telaşlanmışlar, artık para sağamayacaklarını düşünmüşler ve gereğini yapmışlar.

Bu kadarda olmazki,

Çiftçinin odası çiftçiyi bağlamış sağılacak inek gibi görüyor, işe yarıyormuyum ben neciyim çiftçinin başında diye bir gün düşünmezler düşündükleri işe bakın, hep kendilerini düşünürler.


1666906107640.png
 
  • Beğen
Tepkiler: Mustafaşahin

Benzer Konular