Arkadaşlar ilgi duyan olursa limuzin damızlık inek beslemeyle ilgili ayrıntılar vereb

Maliyet konusunda haklisin ama uzmanlar hep soyluyor, tursuyla ( misir silaji ) ve samanla hayvan bakmayin diye. 14 numarali mesajda verilen 8 kg saman +14 kg misir silaji +1 kg yonca + 1 kg kuspe. Maliyeti gunluk 2.7 TL. Bence burada hic besin cesitliligi yok, arada birkac kilo bile olsa yem bezelyesi+fig+bugdaygil karisimi taze ot iyi olur. Elbette bu konuyu en iyi bilen galiba Sn.Simentalci.

Bu 2.7 TL yaniltmasin icerisinde asilar, ilaclar, bakici, ulasim, veteriner, yalama kovasi gibi masraflar yok.

Ayrica bu rasyon ve 2.7 TL/Gun maliyet sadece anne icin, henuz yavru sutte, 2-3 ay sonra o da yem isteyecek, anne hep kuruda kalacak ama yavru 4 ay kadar ayri yemlenecek donrasinda tam besiye girecek. Bu cikan bin kusur TL onun icin yavru icin gecerli degil o daha pahaliya gelecek.

Benim ot verilse dedigim konu ryegrass, yonca falan degil, suni mera karisimlari, bunlar pahali degil, sanmiyorum ki maliyeti cok etkilesin. Soylenen rasyona ilave bir miktar verilse iyi olur derim yine de bekleyelim bakalim Simentalci usta ne derler.

Sagmal simmental icin ben olumlu bakmiyorum, 100 et irki ve yavrulari ve henuz kesime gelmemis bir kac ayi olan danasi eder irili ufakli 300 hayvan. Dikkat edersen 200 degil, erkek yavru kesime gitmeden once anne ikinciyi dogurdugundan ediyor 300 bas . Bukadar hayvana bakarken simmental sevdasi ne kadar mantikli bilmem.

Bak Simmentalci 150 sagmal simmentali var, besi icin ayri yeri var, neden boyle ayri yapmis sor istersen.

Ama suru buyumeye baslayana kadar , sagmal beslemek yerine, bir miktar ithal dana ile kisa donem besi yapip bir miktar nakit akisi fena olmaz derim. 100 bas simmental desen bsli basina is o, bakicisi, sagimcisi, rasyonu, yavrularinin suruye eklenmesi, yavrularin besiye alinisi falan az is degil.

Anaclar 7 ay yavrulariyla beraber, sonra ikiye boleceksin erkek be disi gencler ayri, dogum tarihleri uymuyorsa tekrar ikiye boleceksin cusse farki sorunu olmasin.

Doguma iki ay kalanlar icin ve asilanana kadar kizginligi kacmasin diye 1-2 ay da dogum sonrasi desen bir padokta onlara bolmen lazim. Bir de revirin olacak.

Meraya cikis olmadigindan 20-30 luk bolmeler halinde olmasi iyi, hepsi ayni yerde olmasa iyi. Hijyen ve saglik nedenleriyle.

Bu arada sunni dolleme yapmayacaksan boga da besleen lazim, sayisini iyi hesaplamali ki 2 ve 3 nesillerde akrabalik olmasin.

Bu arada melezleme yapacaksan onlari ayirman lazim.

Projen biraz buyudu gibi ama sanirim dogrusu bu.

Hersey dort dortluk dersen aklimin erdigi bu.

Daha once de yazdim ince hesaba gerek yok, bu hesaplar zaten farkli cikacak pratikte. Anasi sende et irkinda buzagi oldurmezsen cok ama cok kar var, ince hesap yapmaya kalkip 250-300 ucuza cikaracagim diye birseylerden feragat etmemek gerek derim.

Sadece tursu ve samanla kaliteli et cikmaz diyorum, hep ne deriz iyi etmis, hayvan kekik yemis ! Dayan samani tursuyu et kalitesi olmaz saniyorum biraz cesitlendirmek sart.

Aklimin erdigi bu, tecrubesi olan daha detay ve dogruyu yazar.

Bu arada sende simmental aski var gibi, sen okulu bitirince besi degil de sut yaparsin saniyorum. Sute cok inandigindan degil televizyona bakiyorsun o var, foruma bakiyorsun o var sartlaniyorsun.

Bu arada kombine icin yazayim. Hicbirseyin kombinesi en iyi olmaz. Simmental sut irki kadar iyi sut vermez et irki kadar et vermez ortada kalir. Soyle diyelim senin ciftlik icin kamyonetin olsa a kamyonetle hanimi sinemaya goturebilirsin ama goturmezsin degil mi , iste o kamyonet kombine aractir hem insan tasir hem yuk.
Gezmek cin ayri araba alirsin. Demekki sute sut ete et irki daha iyi. Kombine caresizlikten.

Bu tur kombinelerin cikisinin sebepleri var, holstein yapiyor beside limuzine gore zayif, o zamanlarda cinsiyet tercihli sperma olmadigindan hem ona hem bunagider irk yaratiliyor. Artik cinsiyet secimi yapabilince, et irki anac bakimi yaginlastikca artik simmental danalar isletmeler icin cazip olmayacak. Bu arada sanirim bizde de Avrupa gibi kota konacak yakinda, yani ruhsat alacaksin su kadar sut hayvani su kadar sut uretilecek diye fazlasi yasak olacak. O zaman en fazla sut vereni tutacak millet, neden kombine tutsun. Besi icin de kota olacak bu ciftlik su kadar bas besi denecek, ozaman neden kombine alsin ki alacak angus, limuzin falan. Yine kombime fiyati dusecek. Uzak ama bu ihtimal var.Kucuk isletmeler kombine yapar, ama sen olsan 500 bas icin kombine alir misin, ben almam hepsini et irki yaparim ve ya hepsini holstein.

Bu dedigim hatali olsa televizyonda izledigimiz Feyz simmental yapardi, adam bu isi en iyi ve buyuk yapanlardan, hem bilgili hem profesyonel. Sormali 1200 sagmal neden simmental degil diye. En iyiyi yapan boyle yapiyorsa vardir bir hikmeti.

Bu sefer uzun oldu cunku artik bu baslikta yazmak pek istemiyorum, ben ilk bastaki rasyonu not ettim geri kalanlar isime yaramiyor, hep tekrar, rasyon icin tesekkurler Balkes arkadas. Arada kisa notlar birkac cumle atarim belki.
 
  • Beğen
Tepkiler: dogannn
AHA!
f5270cca46eb4c1b7bbb097a9f55bd1c.jpg


TrakKulüp Mobil Uygulaması kullanılarak gönderilmiştir.

Kardeşim o abine de gönder bunu[emoji28] hep anlatmaya çalışıyorum limuzin hem et hem süt verimi için düşünüldü güney fransada bundan 100 yul önce ama sonra ete yoğunlaştılar
 
Yani dediğim gibi hayvan ahırda beslendiğinde YEM MALİYETi 2,7tl ki hepsini yazdım burda biraz elde sermayenin olup ürünler çıktığında almak ve kendi ekip ürettiğini kullanmak önemli barış abinin simentalleri cidden baya iyiler ama ne yazıkki hepsi öyle değil 15-16 aylıkken 750kg canlı 400kg karkas veriyormuş barış abinin simentaller bizim çocukların 15-16 aylık limuzinleri 700kg canlı ama onlarda 400kg karkas veriyor(limuzinin randımanı yüksek) ayrıca limuzini 1-1,25 tl daha yüksek fiyata kestirebiliyoruz ki buda hayvan başı 400-500 tl fark yaratır o yüzden saf fransız limuzini evde çok ucuz maledilen kalitesiz yemlerle bakılmaya uygun meraya gelirmi bilmiyorum ayrıca kardeşim barış abiye de boz ırkı sormuştum ordada dediğim gibi bu hayvan 700-800 kg yani doyması için 100 kg yeşil ot yer ki bizim meralardan bu otu bulup yemesi imkansız yani sen meraya salsanda bu hayvana yine ek yemleme yapmak zorundasın ki buda 2,7 olan maliyeti 1-1,5 tl daha düşürür 6-7 ay ama şunu da hesaba kat burda bi çobanın günlük yevmiyesi 80-100 tl yani bir inekten ettiğin o 1 tl kar ı bu seferde çobana vereceksin ve inek hastalık kapabilir orda ve bunun tedavisi çok daha pahalıya gelir ki sen ankaradasın eğer imkan bulabilirsen birkaç bin dönüm buğday yada triticale ek tanesini sat samanını yedir maliyet iyice düşer
 
Limuzinin Süt Konusuna Gelirsek:
Arkadaşlar limuzin bundan bir yüzyıl için hem sütü hem eti için üretilen bir hayvandı 1900 lerin başında bir inekten 10-13 lt süt almak makul bir miktardı o zaman holsteinler bu kadar selekte değildi ve isviçre avusturya sınırındaki dağlardaki o saf kıvırcık simentallere baktığımızda onların süt verimi 8-10 kg civarlarında ama bu bile etçi bir ırkın süt kapasitesi olduğunu gösterir yani bir angus gibi değil bunlar 5-6 lt süt versin yada mesela dünyanın en büyük irkı italyan piedmentose ırkı süt verimi inanılmaz düşük 4-5 lt düzeylerinde ama limuzin ve simental bundan farklıydı ve hala farklı zamanla simemtaller süt verimi bakımından kendi aralarında selekte edilip ve kuzeyin sütlü kırmızılarıyla aşamalı olarak çiftleştiğinde süt verimini yükselttiler ve şuanki fleckwieh ler çıktı benim anlatmak istediğim şey şu aynı şey limuzin içinde yapılabilir yani belli oranda avrupa kırmızıları katılabilir hayvanlar bu alanda seleksiyona tabi tutulur ve 2. Bir simental oluşturulabilir allah ömür verirse bunu ben kemdim tecrübe edeceğim limuzin alırkende biz herşeyini düşündük ve bizi cezbeden şey limuzinin genetik bir değer olmasıydı aynı zamanda.
 
Konu hangi irk hangi bolge iklim açısından uygun bu acidan guzel oldu
Genç ise yeni girecek arkadaşlar secenek var onlerinde yanlis secim yapmasinlar
Kendilerine en uygun ırk hayvani seçsin ler
Bu cok önemli
Devletin de bu ise daha cok onem vermesi lazim havza bazlı üretim konusuna her is her yerde olmuyor
Toprak yapisi ovami dağlıkmi bayir mi
Iklim sertmi uygunmu bunlara göre secim yapilmali buyuk baş etmi süt mü konusunda
Hep söylerim toprak ve iklim bakimindan imkanlar cok muhim
Konuya katki saglayan yorum yapan baris hocam demiş kaba yemin yüzde yüzünü kesif yemin yüzde 60 kendim uretiyorum
Bu imkan meselesidir toprak iklim acisindan hayvan bakabilmek için
Yanlış secim olursa yürümez biktirir bezdirir


TrakKulüp Mobil Uygulaması kullanılarak gönderilmiştir.
 
ÖNCELİKLE burda ben şunu anlamıyorum 15 ayda yada 16 ayda hangi danalar canlı 700 kilo felan geliyor siz bu kiloları tartıyla tartmıyormusunuz ve ya bu danalardan kaç tane bulunur ancak 100 dana alırsın içinde on tane o kadar iyi cinslerden çok nadir bizim millet oyle danayı satıyormu da hiç buzagının içinden en kötüsünü getiriyor pazara ayrıca malı alış fiyatı artı yedirdiğin yem ve masrafların 700 kg geldiğinde ne oluyor et yqqarın bayramdan sonra 24 liraya düşüyor bak allah bak ondan sonra 400 kilo gelse on bin lira tutsa 6000 anası 2500 de masraf geriyede kalırsa kar edersin
 
  • Beğen
Tepkiler: Aspir
Ve etçı ırk rasyon tavsiyesine gelirsek benim rasyonumu yazdım ben mısır silajı ve yoncayı kendim üretiyorum samanı dışardan aldım ama herşeyi dışarıdan alan yada alacak arkadaşlar varsa samanı 180-200 tl den aldıklarında silaja kesinlikle 180-200 tl vermesinler silajı rasyonlarından çıkartsınlar
15-16 kg buğday samanı versinler (15x0.18=2,7 tl )
Samana ilave 1-1,5 kg soya küspesi versinler( kg ı 1,1 tl )
Yani herşeyi dışardan alsalar bile yem maliyeti 1400 tl oluyor bunun 400 ü buzağı desteği olarak gelecek ve bir 500 tl anaç desteği gibi birşey duydum bende araştırıcam bunu da aldıklarında anaç ın bir yıllık maliyeti 500 liralara kadar geriler yani 2-3 aylık bir buzağı 500 tl ye gelmiş olur
Ayrıca buzağı annesini emerken bile anneden makinayla filan değil direkt elle günde sadece 1 kez akşam yada sabah öğününde 1-2 lt süt alırsanız yani bunu yapacak insanınız varsa ve tabi büyük sürüde bu zor olur daha küçük sürülerde olur bu yani 30-50 başlık aile işletmelerinde çok rahat yapılabilir bu burdan gelecek 50-100 lt süt de direkt satıldığında yada daha iyisi tereyağ peynir gibi bir ürün olarak satıldığında ki yağlı bir sütü var limuzinin burdan gelecek para da evin ufak tefek ihtiyaçlarına veteriner aşı masraflarına alacağınız vitamin mineral takviyelerinize ve en önemlisi aracınızın yakıt harcamasını [emoji28] karşılayabilir bu da bu işi daha küçük çapta aile işletmesi olarak yapacak arkadaşlar için bir avantajdır :)
 

ÖNCELİKLE burda ben şunu anlamıyorum 15 ayda yada 16 ayda hangi danalar canlı 700 kilo felan geliyor siz bu kiloları tartıyla tartmıyormusunuz ve ya bu danalardan kaç tane bulunur ancak 100 dana alırsın içinde on tane o kadar iyi cinslerden çok nadir bizim millet oyle danayı satıyormu da hiç buzagının içinden en kötüsünü getiriyor pazara ayrıca malı alış fiyatı artı yedirdiğin yem ve masrafların 700 kg geldiğinde ne oluyor et yqqarın bayramdan sonra 24 liraya düşüyor bak allah bak ondan sonra 400 kilo gelse on bin lira tutsa 6000 anası 2500 de masraf geriyede kalırsa kar edersin

Şuan iç piyasadaki hayvanlarla bu kiloloların yakalanması imkansız sizde izliyorsunuzdur bereket tv deki hayvan pazarını geçen yozgattakini hatırlıyorum bi tane daha var 1 yaşında 300 kilo "simental" ya 1 yaşında 300 kilo simental mi olur bunun heryeri simental olsa ne olur bu simentalse barış abininkiler uzaylı o zaman [emoji28] yani bu yaşta bu kilo gelen hayvanı 5-6000 tl den alıp bakacaksın bu zaten kaç kilo gelecek yani bundan bir kar edilmez bundan sadece kumar oynanır yani ya ilerde et pahalanırsa kar ederiz diye kumar oynanır bununla
 
Çok yazdım bunları. Çok da resim yayınladım.
Gelişim dönemi yaza denk gelen partilerde biraz daha aşağı olabiliyor ama diğer dönemler böyle.
Ben danalarım 15 ayını doldurunca pazarlama arayışına girerim ve kesime veririm. Yani 15 aylık olur, 15,5 aylık olur. Duruma göre.
Bu genetikle de ilgili tabi. tohumlarımı ithalatçı firmalardan alırım ve dikkatlice seçerim. İneğe göre tohum kullanıyorum.
Ama şunu da ekliyim: benimkiler sütçü Simental. Etçi değil. Etçi olsalar belki de daha iyi sonuçlar olacaktır.
Besleme şöyle:
1-10 hafta süt + sınırsız yem (18 proteinli kendi yaptığım toz yem) + yulaf otu
3-7 ay aynı yemden sınırsız + sınırsız yonca
7-12 ay sınırsız besi başlangıç yemi (kendi formulüm) + yonca + saman
12-16 ay sınırsız besi bitirme yemi (kendi formulüm) + saman + çok az yonca

0-7 ay yemi: 300 kg arpa, 150 kg mısır, 150 kg buğday, 160 kg atk, 160 kg ptk, 50 kg sfk, 12 kg mermer tozu, 8 kg tuz, 10 kg premix

7-12 ay besi 1: 350 kg arpa, 150 kg mısır, 150 kg buğday, 160 kg atk, 150 kg ptk, 12 mermer tozu, 8 tuz, 10 premix

12-16 ay besi 2: 450 kg arpa, 150 kg mısır, 150 kg buğday, 120 kg atk, 100 kg ptk, 12 mermer, 8 tuz, 10 premix

Atk:30 protein
Ptk: 32 protein
Sfk: 47 protein


Sizin kendi yapımımız yem maliyetlerini kabaca yazdım hatalar olabilir birim fiyatlarda güncel fiyatları bilmiyorum.Ton başı maliyetler ;

Birim Fiyat 0-7 maliyet 7.ay-12.ay maliyet 12 ay->16ay Maliyet
arpa 0,95 300 285 350 332,5 450 427,5
mısır 0,9 150 135 150 135 150 135
bugday 1 150 150 150 150 150 150
atk (aycicegi tohumu k.)30protein 0,8 160 128 160 128 120 96
ptk 32p pamuk tohumu küspesi 0,92 160 147,2 150 138 100 92
sfk 47 soya fasulyesi küspesi 1,8 50 90 10 18 0
mermer tozu 0,1 12 1,2 12 1,2 12 1,2
tuz 0,3 8 2,4 8 2,4 8 2,4
premix 3,8 10 38 10 38 10 38
yulaf otu x 0
yonca 0 x x
saman 0 x x
Toplam 1.000kg 977 ₺ 1.000kg 943 ₺ 1.000kg 942 ₺
 
Konu hangi irk hangi bolge iklim açısından uygun bu acidan guzel oldu
Genç ise yeni girecek arkadaşlar secenek var onlerinde yanlis secim yapmasinlar
Kendilerine en uygun ırk hayvani seçsin ler
Bu cok önemli
Devletin de bu ise daha cok onem vermesi lazim havza bazlı üretim konusuna her is her yerde olmuyor
Toprak yapisi ovami dağlıkmi bayir mi
Iklim sertmi uygunmu bunlara göre secim yapilmali buyuk baş etmi süt mü konusunda
Hep söylerim toprak ve iklim bakimindan imkanlar cok muhim
Konuya katki saglayan yorum yapan baris hocam demiş kaba yemin yüzde yüzünü kesif yemin yüzde 60 kendim uretiyorum
Bu imkan meselesidir toprak iklim acisindan hayvan bakabilmek için
Yanlış secim olursa yürümez biktirir bezdirir


TrakKulüp Mobil Uygulaması kullanılarak gönderilmiştir.

Kesinlikle her bölge için seçilecek hayvan başka tüm bölgelerde en karlı olan bir ırl gibi birşey yok
 
Sizin kendi yapımımız yem maliyetlerini kabaca yazdım hatalar olabilir birim fiyatlarda güncel fiyatları bilmiyorum.Ton başı maliyetler ;

Birim Fiyat0-7maliyet7.ay-12.aymaliyet12 ay->16ayMaliyet
arpa0,95300285350332,5450427,5
mısır0,9150135150135150135
bugday1150150150150150150
atk (aycicegi tohumu k.)30protein0,816012816012812096
ptk 32p pamuk tohumu küspesi0,92160147,215013810092
sfk 47 soya fasulyesi küspesi1,8509010180
mermer tozu0,1121,2121,2121,2
tuz0,382,482,482,4
premix3,8103810381038
yulaf otux0
yonca0xx
saman0xx
Toplam1.000977 ₺1.000943 ₺1.000942 ₺

Bu fiyatlar çok yüksek yani buğday balıkesirde bile 1 ay önce 0.75 e düştü bunu akledip hayvancı o zaman alacaktı yada mardinde arpa 0,6 ları gördü şimdi mısır 0,74 den satılıyor dediğim gibi bunlar çok yüksek fiyatlar bu fiyatlarla bu iş yapılmaz zaten
 
barış abi kim bilmiyorum da benim bir tane çok iyi montofnum oldu 22 ayda 400 kilo et geldi ama millet şimdi demekki mükemmel danalar buluyor ama nerde ben hiç görmüyorum birde şunu merak ediyorum sizler mısır sılajını verince hiç arpa felAN VERmiyormusunuz bu danalar sadece yonca mısır saman felan mı yıyor bunlra arpa felan yok mu ben gerçekten bazen milleti takdir edıyorum biz malcılıktan hiçbişey ogrenemeden bıraktık gıttık
 
Ozgur ozkan bey

Tecrubeli arkadaslardan ogrendiklerimize gore 3 Tl gunde yese yilda 4000 litre sut veriyor yilda. Bunun 7 ay yani 200 gunde 1000 litresini yavrusu yese kalir 3000 ltre yilda. Usteli 4 yagli kaliteli sut.

Simdi hilesiz hurdasiz yogurt yapsak 1.5 ltreden 1 kilo olsa yilda eder 2000 kilo yogurt, kilosu 3 liradan halis hilesiz ev yogurdu satsak 6000 TL, 400 TL buzgi tesvigi var ustune buzagiyi 1000 TL masrafla 10 aya ulastirsak 5000 e satsak ne etti 6000+400+5000-1000 = TOPLAM 10.400 besi masrafi bile yok zaten anac hayvanin masrafi 3 TL x 350 gun desek 1.050 TL Net kar 10.400 TL. -1050 yaklasik 9000 fazlasi var eksigi yok.

Simdi 9000 TL eder 2000 eurodan fazla elimize kalacak.

Bu hayvanin fiyati nedir, sigortali midir, nerede teslimdir, lutfen bekliyorum.


Bu baslik bereketli oldu, sut verimi, besi masrafi ogrendim, rasyon ogrendim, ithal orijinal mal bulduk. Sagolsun bilgi ve tecrubesini paylasan herkes!!!
 
Bu hayvanın 3-4 liralık yem yediğinde 8-9 lt süt verebildiğini yani sadece kaba yem bir kilo yonca bir kilo kepek ile, buna 4-5 kg kesif yem ilavesiyle 13-14 ortalamalarına geldiğini söyledim yani 5 kg süt yemi 6 tl 3-4 tl de zaten yiyordu 10 tl yiyerek 13-14 lt süt verdiğini söyledim tabi süt yemi verildiğinde rasyondaki selüloz azaldığı için süt yağıda bir miktar düşecektir haliyle yani normalde %4,5 iken süt artınca bu %4 e düşecektir tüm bunlardan sonra hala anlayamıyorsanız burda yani bir kötü niyet vardır yada bariz bir zeka geriliğine dayanan anlama problemi yaşanıyordur.
 

barış abi kim bilmiyorum da benim bir tane çok iyi montofnum oldu 22 ayda 400 kilo et geldi ama millet şimdi demekki mükemmel danalar buluyor ama nerde ben hiç görmüyorum birde şunu merak ediyorum sizler mısır sılajını verince hiç arpa felAN VERmiyormusunuz bu danalar sadece yonca mısır saman felan mı yıyor bunlra arpa felan yok mu ben gerçekten bazen milleti takdir edıyorum biz malcılıktan hiçbişey ogrenemeden bıraktık gıttık

Ben çarşıdan pazardan hayvan almıyorum. 60 tane Simental Fleckvieh ineğim var. Bu anaç kadrom da 20 yılın getirdiği bir seçme ve elemeden geçti.
Benim hayvanlardan aldığım verimle pazarlardan toplanan hayvanların verimini neden kıyaslıyorsunuz ki?
Ben besi tam rasyonumu defalarca yazdım. Hiç "mısır silajı verdim" dediğimi hatırlamıyorum. Beside arpadır rasyonun ana maddesi.
Ben 15-16 ayda 400 kg karkas alıyorum. Siz bunu 22 ayda aldıysanız suç bende mi? :)
2-3 gün içinde Biga mezbahasında kesimde olacam, beklerim. Şuan hayvanlarım 15 aylık. 700-725 kilo canlı falan diye tahmin ediyorum. Yaz sıcaklarında yetiştiler. Kış danaları daha da iyi oluyor.
Tabi yine de kantar söyleyecek doğruyu.:)
 
limuzin de süt alırım hesabı yapmak cok yanlış sagmaya degmez onun zahmetine degmez sadece anac olarak beslenmeli danaları.süt verimi 2-3 lt düştümü sagım makinasını ona baglayıp cıkarmak bile bayagı zaman alacaktır onun için hiç gerek yok salacaksın hayvanları buzagıyı ayırmadan besleyeceksin..
 
  • Beğen
Tepkiler: KIZILTAN
Benzer Konular
Blackview 1 657
M 0 210
AltınSüt 0 410
Y 7 2K
K 1 4K
MaviFord06 0 2K
H 7 2K
A 0 844
Yyyggg 5 2K
freedom 6 1K
O 0 599
E 0 1K
K 11 4K
sordu34 0 483
K 36 3K

Benzer Konular