Yüzde 50'lik hibe

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu ' nun (TKDK) kırsal kalkınma kapsamında hazırlanacak 5 sektördeki projelere vereceği yüzde 50 ' lik hibe desteğiyle ilgili tanıtım toplantısı Trabzon ' da yapıldı.

Kent merkezindeki bir otelde gerçekleştirilen toplantıda, TKDK ' nın Avrupa Birliği ' nin Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı olan IPA ' nın kırsal kalkınma bileşeni kapsamında uygulanacak yatırımlara ilişkin dördüncü başvuru ilanına çıkması dolayısıyla, kentte desteklenecek sektörler anlatıldı. Bu sektörlerin, ' ' su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, çiftçilik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi, yerel ürünler ve mikro işletmelerin geliştirilmesi, kırsal turizm ile kültür balıkçılığının geliştirilmesi ' ' olduğu belirtildi.

Programda konuşan Trabzon Valisi Recep Kızılcık, bir gerçeği artık herkesin görmesini isteyerek, ' ' Devletimiz hem kendi öz kaynaklarından hem de Avrupa Birliği ' nden temin edilen kaynaklarla, iş yapmak ve girişimci olmak isteyen vatandaşlarımıza, özel sektörümüze, sivil inisiyatiflerimize ve kamu kurum ve kuruluşlarına çok ciddi olarak kaynak sağlamakta ' ' dedi.

Konuyla ilgili eski dönemlerden örnekler veren Kızılcık, ' ' Biraz geçmişe döndüğümüzde, (iş yapmak istiyoruz ama nerede kaynak) diye düşünüyorduk. Ama o tarihlerde şu veya bunu devreye sokarak, politik gücümüzü kullanarak gider, hiçbir proje sunmadan (biz şunu yapacağız) diyerek o paraları, belki bir kısmını alabilirdik. Aldıktan sonra da o paranın nereye harcandığı konusunu herhalde hepimiz çok çok iyi biliyoruz ' ' diye konuştu.

'İŞ YAPMA MANTIĞI DEĞİŞTİ'
Vali Kızılcık, artık işlerin değiştiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

' ' Değişen ve gelişen, dünyada artık söz sahibi olan ülkemizin iş yapma yöntemi, mantığı değişti. Artık iş yapmak isteyenler, fikrini bir proje fişine döküyor. Ne yapmak, nasıl yapmak, kaç paraya yapmak ve ne kadar sürede yapmak istediğini, proje çağrısında bulunan yerlere, bu örnekte olduğu gibi verdiğinde rahatlıkla projesi desteklenebilmekte. Proje desteğini aldıktan sonra da nasıl uyguladığını da aynı zamanda gerekli denetim ve görevli elemanlara gösterebilmekte. Böylece para alındıktan sonra takibinin yapılmadığı, paranın nereye harcandığının bilinmediği dönemlerden artık kısa sürede bir işin gerçekleştirilebildiği projeleri hayata geçirebilmiş olduk. Bu gerçekten hem Türk bürokrasisinin, hem Türk girişimcisinin iş yapma mantığının, tekniğinin geliştiğini, bu anlamda Avrupa ile yarışabilecek bir düzeye geldiğinin de göstergesidir. Ancak bu yolla reformdan, değişimden, dönüşümden bahsedebilirsiniz. ' '

Proje sürecinin, Türkiye ' nin kalkınma ve gelişmesinde fevkalade önemli olduğuna dikkati çeken Kızılcık, ' ' Yeter ki iş yapmak isteyen girişimcimiz, bu düşüncesini, fikrini bir proje fişine yansıtabilsin ' ' dedi.

KAYNAK SIKINTISI YOK
Kaynak bakımından hiçbir sıkıntının bulunmadığını vurgulayan Kızılcık, ' ' Çok farklı kurumların sunmuş olduğu, çıkmış olduğu çağrılardan karşılama imkanı var. İlimizde su ürünü üreticilerinin desteklenmesi, Trabzon ' umuz için fevkalade önemli. Programlara ayrılan 75 milyon liralık, 29 milyon avroluk kaynağın dağıtımında eminim ki Trabzonlu hemşehrilerim, gerçekten en önemli payı elde edecekler. Çünkü bu alanda çok önemli girişimcilerimizin olduğunu düşünüyorum ' ' diye konuştu.

Kırsal kalkınma ile beraber turizmin, mikro bazlı işletmelerin bu programdan desteklenmesinin Trabzon ' un turizme dayalı kalkınma stratejisi açısından fevkalade önemli olduğunu dile getiren kızılcık, şunları kaydetti:

' ' Özellikle butikvari otellerin, bazı köylerimizdeki yöresel mimari ile yapılan evlerin pansiyonculuğa çevrilmesi anlamında bulunmaz bir nimet. Çünkü bunu biz birkaç yıldır dile getiriyoruz. Artık Trabzon ' umuzda projeye dayalı kalkınmanın çok rahatlıkla hayata geçirilmeye başlandığını ve bu anlamda diğer illere oranla daha fazla kaynağı Trabzonumuza çekebileceğimizi değerlendiriyorum. Çünkü bugüne kadar hangi alanda çağrıya çıkılmışsa burada ilimizin önde olduğunu gördük. ' '

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu ise kentte proje hazırlanması konusunda girişimcilere yardımcı olabileceklerini, kurumları bünyesinde yer alan birkaç merkezde 40 kişilik ekibin proje hazırlama konusunda yeterliliğe sahip olduğunu bildirdi.

TKDK Trabzon İl Koordinatörü Muhammet Bozali de sektörüne göre 400 bin avroya kadar çıkabilen destek için başvuru tarihlerinin 1 ile 20 Şubat 2012 tarihleri arası olduğunu söyledi. Bozali, proje başvurularının özellikle son güne bırakılmamasını isteyerek, en az süre bitimine bir hafta kala yapılacak başvurularda eksikliklerin tespit edilerek tamamlanması yoluna gidilebileceğine dikkati çekti.
 

Benzer Konular