| TESCİL YILI: Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından İntrodüksiyon-Seleksiyon yolu ile geliştirilen ve 2016 yılında tescil ettirilen ekmeklik buğday çeşididir. Melez ve pedigrisi: OK81306/STAR’S’ CMSW92WM00167S-17WM-05WM-015WM-010WM-3WM-0WM-5T-0T MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ: Beyaz başaklı, kılçıklı başakları orta uzun olup eğik görünümdedir. Bitki boyu 78-100 cm arasında değişmiştir. Tanesi kırmızı, sert, yarı-sert yapıda olup orta iriliktedir. TARIMSAL ÖZELLİKLERİ: Kışlık bir çeşit olup soğuklara dayanıklılığı çok iyidir. Trakya-Marmara Bölgesinde her türlü toprak yapısına tavsiye edilir. Özellikle taban arazilerde yatmaya dayanıklılığı çok iyidir. Kardeşlenme kapasitesi iyi olup verim potansiyeli çok yüksektir. Tescil denemesi ortalama verimi 807,7 kg/da. (698-931 kg/da Tescil denemeleri). Kullanılacak tohumluk miktarı m2’ye 450-550 dane arasında olmalıdır. PATOLOJİK ÖZELLİKLERİ: Küllemeye toleranslı, kahverengi pas ve sarı pasa mutlak dayanıklıdır. Septoriya yaprak leke hastalığına yüksek düzeyde toleranslıdır. Arpa sarı cücelik virüsüne en toleranslı çeşittir. KALİTE ÖZELLİKLERİ: Ekmeklik kalitesi iyidir. Tescil denemelerinde tespit edilen kalite değerleri; Bin tane ağırlığı 35,2-42,8 gr, hektolitre ağırlığı 73,1-78,8 kg, protein oranı % 12,3-14,3, su absorbsiyonu % 56,5-60,9, alveograf enerji 111-199, yumuşama derecesi 63,3, un verimi % 67,1-72,5 ve sedimantasyon miktarı 41-51 ml arasında değişmiştir. Ayrıca 2015 yılında Enstitüde yapılan kalite analizi çalışmalarında bin tane ağırlığı 40,6 gr, hektolitre ağırlığı 80,8 kg, protein oranı %13,8, gluten oranı %36,6, gluten indeksi %96,7 ve sedimantasyon miktarı 56 ml olmuştur. |