YOZGAT (İHA) - Yozgat Ziraat Odası, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile özel bir şirket tarafından Yozgat’ta deneme ekimi yapılan buğday çeşitleri düzenlenen tarla gününde çiftçilere tanıtıldı.
Topçu köyünde düzenlenen tarla gününe Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şaban Güçlü, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Ahmet Alataş, Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, Marmara Tohum Geliştirme A.Ş’den Dr. İmren Baran ve çiftçiler katıldı. Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, çiftçilerin büyük bir bölümünün dededen, babadan gördüğü yöntemlerle tarım yaptığını belirterek, “Biz çiftçilerimizin daha kaliteli ve daha fazla verim almasını istiyoruz. Bu sebeple ilimizde 20 dekar alana yaklaşık 12 çeşit ürün ektik ve hasat zamanı geldi. Ürünlerin son durumunu çiftçilerimize göstermek için bu gün tarla günü düzenledik.” dedi.
Kuru tarım yapılan Yozgat’a daha uygun ürün hangisi olduğunu tespit etmek istediklerini ve bu sebeple Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve özel bir firma ile ortaklaşa çalışma yaptıklarını ifade eden Açıkgöz, “Ürünlerin deneme ekimini yaptık ve bazılarının çok iyi verim elde edileceğini gördük.
Çiftçilerimizde gelip incelediler. Yozgat’a yeni ürün çeşitlerine ve alternatif ürünler yaygınlaştırmak istiyoruz. Mücadelemiz düşük verimli buğday cinslerini bırakıp, dekara 500 -700 kilo buğday almak istiyoruz. Buradaki deneme ekimi yapılan ürünlerin özellikleri eksi 38 derece soğuğa dayanıklı, kuraklığa uygun verimi kaliteli ürünler olmasıdır. Bu üründen 2009-2010 ve 2010-2011 hasat döneminde de 80 ton tohum getirerek çiftçilerimize verdik. Hepsi sonuçtan memnun kaldı bu sebeple bu ürünleri ilimizde yaygınlaştırmak istiyoruz. Bu ürünlerin protein değeri de yükse 13.8 proteini çıkıyor. Bu ürünleri eken çiftçimiz daha fazla gelir elde edecek.” diye konuştu.
Bozok Üniversite Dekanı Prof. Dr. Şaban Güçlü, çiftçilerin genellikle alışkın olduğu eskiden beri kullanmış olduğu sertifikasız tohumları ekme yönünde eğilimlerinin bulunduğunu belirterek, “Bizim çiftçimiz birde görmeden yeni çeşitleri tanımadan da kabullenmiyor bu tip demestasyon çalışmaları ile yeni çeşitlerin protein oranı yüksek verim elde edebilme ve daha yüksek fiyata satılabilen ürünlerin yetişmesini görmeleri çok önemlidir. Bu yönüyle çiftçilerimize bu yeni buğday ürünlerini tanıtmak sertifikalı tohumların ekimini yaygınlaştırmak amacıyla bu tip çalışmaların daha yoğun bir şekilde yapılması çok önemli. Yozgat çiftçisi gerek çeşit gerekse ürün olarak buğday dışında diğer alternatiflere yönelmesi gerekiyor. Bizde Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi olarak çiftçilerimize gerek teknik gerekse bu şekilde demastasyon çalışmalarıyla katkıda bulunmaya çalışıyoruz.” dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Ahmet Alataş da, Yozgat çiftçisinin daha kaliteli ve daha fazla verim elde edilen ürünlere yönlendirmeye çalıştıklarını söyledi.
Marmara Tohum Geliştirme A.Ş’den Dr. İmren Baran ise “Biz bu çalışmayı Yozgat çiftçimizin verim düzeyeni arttırmak için tanıtım anlamında demastosyan çalışması yaptık Yozgat’ta çok iyi potansiyeller aldık. Ziraat Odası Başkanlığı ile ziraat fakültesi ve Tarım İl Müdürlüğü ile bu Ocak ' ta çalışmaya girdik sonuçlarını şimdi çiftçilerimize gösteriyoruz.” ifadelerini kullandı.
Lök Köyünden Bekir Kayhan isimli çiftçi geçmiş yıllarda aldıkları ürünleri yemlik olarak sattıklarını belirterek, “Bu sebeple daha fazla verim elde edilen ve protein değeri yüksek olan buğday çeşitlerinden ekmek istiyoruz. Syrena Odes’ka ve Kransunia Odes’ka çeşitlerinin bizim bölgemize uygun olduğunu gördük. İnşallah bu yıl bu buğday çeşitlerinden ekip deneyceğiz. Aydoğan Erkoçak isimli çiftçide, bu tür bilgilendirme çalışmalarının çok iyi olduğunu belirterek, Ziraat Odası tarafından ekilen 12 çeşit ürünü ilimizdeki verim durumunu gördük. Bizlerde daha fazla verim elde etmek için bu buğday çeşitlerinden ekeceğiz.” diye konuştu.
Ekleme Tarihi
07.07.2012
Topçu köyünde düzenlenen tarla gününe Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şaban Güçlü, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Ahmet Alataş, Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, Marmara Tohum Geliştirme A.Ş’den Dr. İmren Baran ve çiftçiler katıldı. Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, çiftçilerin büyük bir bölümünün dededen, babadan gördüğü yöntemlerle tarım yaptığını belirterek, “Biz çiftçilerimizin daha kaliteli ve daha fazla verim almasını istiyoruz. Bu sebeple ilimizde 20 dekar alana yaklaşık 12 çeşit ürün ektik ve hasat zamanı geldi. Ürünlerin son durumunu çiftçilerimize göstermek için bu gün tarla günü düzenledik.” dedi.
Kuru tarım yapılan Yozgat’a daha uygun ürün hangisi olduğunu tespit etmek istediklerini ve bu sebeple Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve özel bir firma ile ortaklaşa çalışma yaptıklarını ifade eden Açıkgöz, “Ürünlerin deneme ekimini yaptık ve bazılarının çok iyi verim elde edileceğini gördük.
Çiftçilerimizde gelip incelediler. Yozgat’a yeni ürün çeşitlerine ve alternatif ürünler yaygınlaştırmak istiyoruz. Mücadelemiz düşük verimli buğday cinslerini bırakıp, dekara 500 -700 kilo buğday almak istiyoruz. Buradaki deneme ekimi yapılan ürünlerin özellikleri eksi 38 derece soğuğa dayanıklı, kuraklığa uygun verimi kaliteli ürünler olmasıdır. Bu üründen 2009-2010 ve 2010-2011 hasat döneminde de 80 ton tohum getirerek çiftçilerimize verdik. Hepsi sonuçtan memnun kaldı bu sebeple bu ürünleri ilimizde yaygınlaştırmak istiyoruz. Bu ürünlerin protein değeri de yükse 13.8 proteini çıkıyor. Bu ürünleri eken çiftçimiz daha fazla gelir elde edecek.” diye konuştu.
Bozok Üniversite Dekanı Prof. Dr. Şaban Güçlü, çiftçilerin genellikle alışkın olduğu eskiden beri kullanmış olduğu sertifikasız tohumları ekme yönünde eğilimlerinin bulunduğunu belirterek, “Bizim çiftçimiz birde görmeden yeni çeşitleri tanımadan da kabullenmiyor bu tip demestasyon çalışmaları ile yeni çeşitlerin protein oranı yüksek verim elde edebilme ve daha yüksek fiyata satılabilen ürünlerin yetişmesini görmeleri çok önemlidir. Bu yönüyle çiftçilerimize bu yeni buğday ürünlerini tanıtmak sertifikalı tohumların ekimini yaygınlaştırmak amacıyla bu tip çalışmaların daha yoğun bir şekilde yapılması çok önemli. Yozgat çiftçisi gerek çeşit gerekse ürün olarak buğday dışında diğer alternatiflere yönelmesi gerekiyor. Bizde Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi olarak çiftçilerimize gerek teknik gerekse bu şekilde demastasyon çalışmalarıyla katkıda bulunmaya çalışıyoruz.” dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Ahmet Alataş da, Yozgat çiftçisinin daha kaliteli ve daha fazla verim elde edilen ürünlere yönlendirmeye çalıştıklarını söyledi.
Marmara Tohum Geliştirme A.Ş’den Dr. İmren Baran ise “Biz bu çalışmayı Yozgat çiftçimizin verim düzeyeni arttırmak için tanıtım anlamında demastosyan çalışması yaptık Yozgat’ta çok iyi potansiyeller aldık. Ziraat Odası Başkanlığı ile ziraat fakültesi ve Tarım İl Müdürlüğü ile bu Ocak ' ta çalışmaya girdik sonuçlarını şimdi çiftçilerimize gösteriyoruz.” ifadelerini kullandı.
Lök Köyünden Bekir Kayhan isimli çiftçi geçmiş yıllarda aldıkları ürünleri yemlik olarak sattıklarını belirterek, “Bu sebeple daha fazla verim elde edilen ve protein değeri yüksek olan buğday çeşitlerinden ekmek istiyoruz. Syrena Odes’ka ve Kransunia Odes’ka çeşitlerinin bizim bölgemize uygun olduğunu gördük. İnşallah bu yıl bu buğday çeşitlerinden ekip deneyceğiz. Aydoğan Erkoçak isimli çiftçide, bu tür bilgilendirme çalışmalarının çok iyi olduğunu belirterek, Ziraat Odası tarafından ekilen 12 çeşit ürünü ilimizdeki verim durumunu gördük. Bizlerde daha fazla verim elde etmek için bu buğday çeşitlerinden ekeceğiz.” diye konuştu.
Ekleme Tarihi
07.07.2012