yonca ila alakalı bi kaç sorum olucakdı
yonca kaç kere sulanmalı 2 yetermi ve kaç saat sulamalıyız fiskiye ile
200 dönüm yonca ekicez bi hatta su verince tekrar o hatta gelmesi 8 gün sürüyor anlıcağınız aradan 8 gün geçiyo toplam sulama zaman olarak 16 gün uygunmudur bu şekilde
son olarak kaçıncı gün biçilir ?
Biz yonca sezonda toplam 15 kere suluyoruz. Yazın çok kurak geçer bölgemizde.
İlk ektiğimiz senede 15 kere sularız fakat ilk sulamada toprak yumuşak olduğu için 2saat yeter. Fazlası çıkışı geciktirir. Çıkışı hızlandırmak için tohum yatağı hazırlığı aşamasından önce tarlayı yine 5x4mm veya 4x3mm delikli tabancalarla 5-6 saat sularız. Aradan birkaç gün geçtikten sonra toprak çamurluktan çıkar ve az ağır tavla(nemli) süreriz. Ardından rotatiller (kobra) çekeriz. Merdane , ardından ekim (dekara 4kg uygun dormansi) , ardından tekrar merdane çekeriz. Ondan sonra yukarda belirttiğim gibi ilk sulama eğer çıkış olmadıysa 5-10gün sonra 2saat olacak , heryer çamur olmayacak şekilde sularız.
Ardından toprak gidgide sıkışmaya başlar ve öteki sulamada 2.5 ; bi sonraki 3 ;4 diye su 7 saatte kadar arttırılır. Lakin yonca çıkış yapmadığı süre içinde hala toprağı aşırı suya maruz bırakıp betonlaştırırsanız , çıkış epey geçeşir ve attığınız tohuma göre daha az çıkış yapmış olur. Buda ilerki zamanlarsa verime yansır. İlk biçimi diz boyunu geçmeden yapmayınız. Sonraki biçimlerde bizzat verim artışı sağladığı ve otların %80ini bitirdiğini deneyimledik.
Yonca ilk senede ilk biçimi ekimdsn 2-3ay sonra anca verir. Zaten ilk biçimden sonra yaz gelir(eğer bahar ekimi yaptıysanız). Yaz geldiktem sonra artık sizin sulama gereksiminiz ikliminize bağlı.
Suyun 16 günde dönmesi +30°C sıcaklığa sahip , organik maddesi düşük topraklarda kesinlikle sıkıntı yaratır. Biz 15 günde suladığımızda yanıyor yonca.
Eğer suladığınız yer bittiği zaman tekrar ilk başladığınız yere yağmurlamaları çeker ve 8günde bir suyun dönmesini sağlarsanız mükemmel verimli bir sezon geçirirsiniz.
Ayrıca 2.yıla geçtikten sonra artık 6 saatten aşağı su vermeyin fıskiyeyle. Su isteği , her sulamadan sonra bölgeden bölgeye 7-11gün olarak fark eder .
Bu arada fıskiyeler yonca için İsrail tipi olmasın. Homojenize sulamıyor. + be kadarda çok su aksa bile İsrailler suyu toza çevirdiği için yağmurlamaya göre aynı tonajdaki suyu havaya daha fazla veriyor. Delikleri küçültülmüş 4x3mm orta büyüklükteki Akona k-30 tipi yağmurlamalar önerimdir.
Bölgemizde baharın 40günde , yazın 30, yaz sonu 35günde bir biçime geliyor. İlk biçimi Mayısta yapıyoruz. Toplam 5 biçim yaparız.
Başka aklınıza takılan soru olursa sorun lütfen.