Yonca Sulama Önerileri


Merhaba değerli büyüklerim küçüklerim. Önümüzdeki sezon için 13,5 dekar bir parça arazim için yonca ekmeyi düşünüyorum. Burasının sulama durumu için önerilere ihtiyacım var sizlerden. Öncelikle iki uygulama arasında kararsız kaldım. Suyum saatte 20 ton su basan bir pompa aynı zamanda 4 gün üst üstte damlama bağ suluyor yani 4 gün bağ suluyacağım maksimum 2 gün yonca sulayacağım.
1. Düşüncem: TOPRAK ALTI DAMLAMA
80 cm aralıklı 40 cm delikli 1 litre debili toprak altı damlama yapmak ama bu sistemde sadece ince damlama borularına ihtiyacım olmasına rahmen çok pahalı 2 seferde sulama hesabı yaptım.
2.Düşüncem: 15 metre çapında 650-700 litre saatte su atan yağmurlama bu da sabit olacak böyle olursa hesaplarıma göre 60 adet yağmurlamayla isimi tamamlarım diye düşünüyorum çünkü ben şöyle hesapladım: 15*15:225 metrekare alan sulanır 13500/225:60 adet yağmurlama çıkıyor ortaya. yoncayı ekmeden hemen toprağın altına gömerim dışarıda sadece ayırıcı vanalae kalır diye düşünüyorum. Hesaplarım sizce doğrumudur.
Her iki uygulamada da yeri iki sefer de 12 saat 12 saat olarak sulama hesabım var hangisi daha avantajlı olur elektrik yönünden hangisinde daha güzel su verilir.
 
Bende yavaş yavaş o düşünceye kayıyorum bugün toprak altı damlama yapan bir kişiyle görüştüm kesinlikle toprak altı damlama diyor o 80 cm 1.6 litre damlatan 33 cm bir olan damlama borusundan çekmiş 4 saatte damlattım mı yetiyor diyor eğer öyleyse süpermiş
 
toprak altı damlamayı kendiniz mi kuracaksınız? Firmalarla mı çalışacaksınız? Ben de yoncada bunu kullanmak istedim firmalrdan fiyat aldım ancak dekar maliyeti 2-2.500 TL 'yi buluyor hal böyle oluncada yağmurlama mantıklı geliyor insana. Sizin düşünceleriniz nelerdir?
 

Benzer Konular