yok mu dur diyen?

sebebi üreticilerin yaptığı fiyat artışı mı,
aracıların, domazlığı mı...kar hırsı mı?
yazlıklarda kiralar, günlük 1000-2000 liradan başlıyor...
hiç sıkıntı yok...
asgari ücret, emekli ücreti aylık 3000-4000 lira...
toplumda, dengeler şaştı...ak koyun, kara koyun ortaya çıktı...

büğün markete gittim, her üründe indirim var... süt ürünleri başta...

büyük market zincirleri, mahalle marketleri sürekli fiyat artışı yapıyor...
adeta, bu alanda, birbirleriyle yarışıyorlar...güreşiyorlar
muhtemelen, çalışanlar, fiyat değişikliklerine yetişemiyordur...zaman yetmiyordur...
fiyatları %20-30 artırıp, etiketleri %20-30 indirim yapmış gibi yazıyorlar...
bunu her ay olmasa bile, her iki ayda bir yapıyorlar...
sürekli, 2 ileri bir geri sistemi ile çalışıyorlar...
bunun adını siz koyun... nedir bu?
ne yapmaya çalışıyorlar...
serbest pazar mı, yoksa serbest.... mı?
yoksa, hakiki enfilasyon bu mu?
istikrar tatile mi çıktı, nereye saklandı...

Bunun adı daha çok paranın pul olması-hükmünün kalmaması , paraya güvenin sarsılması bence.
Daha fakirleşeceğiz maalesef.
Otel pahalı , insanlar tüketmeye tatile alıştı , alternatifler pahalanıyor insanlarda gördüğünden geri kalmak istemiyor.
Bu sefer geçmişten farklı olarak vazgeçemeyeceğimiz masraflarımız daha fazla.

Cok kazanan yada parayi bulan geldi kirsaldan arazi aldı adina yatirim dedi Aslinda üreticinin elinden aldı araziyi şimdi ben dahil kucak dolusu kira ödüyorum buda maliyeti etkiliyor hiç gereksiz yere
Hala satliyor araziler % 50 bizim köylünün değil arazinin
BU DURUM, MALESEF ÜLKEDE TATBİK EDİLEN, YANLIS TARIM-SİYASETLERİNİN SONUCU,
ARAZİLER, HER ZAMAN, SİPEKÜLASYONLA-MANİPLASYONLA, ALINIP-SATILDI.
TARIMDAN, KAZANÇ ELDE EDEMEYENLER, SATIP ŞEHİRLERE GÖÇ ETTİ...

• Beğen
Tepkiler: ismail_17
BU DURUM, MALESEF ÜLKEDE TATBİK EDİLEN, YANLIS TARIM-SİYASETLERİNİN SONUCU,
ARAZİLER, HER ZAMAN, SİPEKÜLASYONLA-MANİPLASYONLA, ALINIP-SATILDI.
TARIMDAN, KAZANÇ ELDE EDEMEYENLER, SATIP ŞEHİRLERE GÖÇ ETTİ...
Bu konuda farkli dusunuyorum. Satan rizasiyla satiyor, babadan kalan tarlayi ekip bicemeyen satiyor. O ciftciligi beceremediyse alan suclu mu? Neden kimse Ismail arkadasim arazisini alamiyor, cunku tembel degil calisiyor, para kazanmak icin ugrasiyor. Tembel olsaydi satardi. O da gubreyi ilaci yemi pahali aliyor ama isini hakkiyla yapiyor ciftcilige devam ediyor. Koyde yasamak istemeyen satip gidiyor, alanin sucu ne?

• Beğen
Tepkiler: Stronger
Koyden birisi alacaksa neden baskasina satiliyor anlamiyorum.
Elbette tarim arazisi bir sene ekilmeyince seneye devlet ucuza kiraya verilmesini saglamali. Bir kira belirlemeli okadar. Mecbur etmeli kiralamaya, ama ucuza.

Burada bir kanun var, Tarim arazisini baska bir vasfa gevireceksi ucte ikisini devlet aliyor. Yani diyelim dokuz hektarin var, benzinci yapacaksin , tamam diyor ucu senin yap, altisi benim. Imara acilsa yine ayni biri senin ikisi devletin.

Hocam şöyle aeazi alanin durumu uretim yapmayacaksa almaması gerek koyden üreten birileri alır o araziyi inan çok satılıyor kötüye gidiyor işin sonu ekmeyin boş kalsin diyenlerde var arazi alanlardan dedigim gibi maliyeti etkiliyor diye düşünüyorum
Abi şu ekmemize izin vermeyip boş dursun diyenleri vurasım geliyor.Adama kiranı verelim boş durmasın diyoruz yok boş kalsın diyor sinir oluyorum.Öyle diyenlerin tarlasini harfiyat yığınıyla doldurmak istiyorum

Bunlarin devlet tarafindan belirlenecek fiyattan zorla kiralanmasi lazim.
Ben burda tarım vasıflı ama mera olarak belirlenmiş bir araziyi kiralıyayım dedim il tarım olmaz boşa uğraşma dedi. Yav atıl durumda kimsenin hayvan otlattığı yoktur dedim biz de istiyoruz tarıma kazandıralım ama olmaz dediler bende çıktım. Kanunlar vs düzeltilmesi lazım

Mera icin kanun oyle. Mera olarak mesela bes yillik kiralarsan islah yapacagin diye ryegras falan ekebilirsin, mera karisimi tohum ekebilirsin ama bicmek yok otlatacaksin. Ilk kiralamada sunlari ekip merayi islah edecegim deyip sonra kiralaman lazim yani anlasmada yazacak.

Kuruya ekim sermayeyi ve emegi bosa harcamak. Teknolojiyi izleyip ogrenip topraksiz sera yapanin tuzukuru, iyi para yapiyor. Bir kisinin dort bes dekar topraksiz serasi olsun 100-200 dekar tarladan cok daha fazla kazanir. Kira vermez, mazot harcamaz ... Pazarlamasini bilmeli.

Pirasa, marul, ispanak gibi mallari makinayla toplamayan kazanamaz. Iscilik maliyetin ucte birine geliyor. Sadece gubre ve mazot degil artik iscilikte pahali. Hayvanciliktaki coban masrafi gibi. Yekun tutuyor.

Malım var diye sevinme pazarım var diye sevin demiş atalarımız
Bir tanıdığım var adam 50 yaşında vardır bildim bileli ilçede motosikle arabayla seyyar süt satar inek sayısı hep 20-25 tir değişmez hepsi de simental damızlıktan gelme ineğe para verip almaz ortlaması 15 litre falan inek başına sütü 5 ltye satıyor kalanını da birliğe döküyor ama çogunu satar genelde
Yani malı satmak bizim elimizde kimse zorla elimizde malı ucuza almıyor biz satıyoruz
Köyde kahveler bir tek harman zamanı boştur sonra yine her zamanki gibi 7-8 ay kahvede devam
Afyondan patetes getirenler oluyor traktörün arkasında römork adam geziyor satıyor neden herkes gibi tüccara vermiyorsun dedim adama adamda eski toprak var yaşı 60
Bana dediği hem geziyorum hem para kazanıyorum diyor ucuza verip uturacağıma değerinden verip gezerim daha iyi dedi
Devir kabuğundan çıkma devri alışılmışın dışında birşeyler yapan kazanıyor
Kimse kimseye kardeşim sen ucuz satıyorsun ben pahalı alayım demez satıcı biziz fiyatı biz belirleyeceğiz

Malım var diye sevinme pazarım var diye sevin demiş atalarımız
Bir tanıdığım var adam 50 yaşında vardır bildim bileli ilçede motosikle arabayla seyyar süt satar inek sayısı hep 20-25 tir değişmez hepsi de simental damızlıktan gelme ineğe para verip almaz ortlaması 15 litre falan inek başına sütü 5 ltye satıyor kalanını da birliğe döküyor ama çogunu satar genelde
Yani malı satmak bizim elimizde kimse zorla elimizde malı ucuza almıyor biz satıyoruz
Köyde kahveler bir tek harman zamanı boştur sonra yine her zamanki gibi 7-8 ay kahvede devam
Afyondan patetes getirenler oluyor traktörün arkasında römork adam geziyor satıyor neden herkes gibi tüccara vermiyorsun dedim adama adamda eski toprak var yaşı 60
Bana dediği hem geziyorum hem para kazanıyorum diyor ucuza verip uturacağıma değerinden verip gezerim daha iyi dedi
Devir kabuğundan çıkma devri alışılmışın dışında birşeyler yapan kazanıyor
Kimse kimseye kardeşim sen ucuz satıyorsun ben pahalı alayım demez satıcı biziz fiyatı biz belirleyeceğiz
Bravo, iste cozum bu. Malini kendin pazarla, satabildigin kadar uret, birkac cesit malin olsun. Patates yaninda sogan olsun, nohut tek olmasin fasulye de olsun, birlikte daha cok satilir.

Abi şu ekmemize izin vermeyip boş dursun diyenleri vurasım geliyor.Adama kiranı verelim boş durmasın diyoruz yok boş kalsın diyor sinir oluyorum.Öyle diyenlerin tarlasini harfiyat yığınıyla doldurmak istiyorum
ahmet bey,
sakin ol,
'öfkeyle kalkan, zararla oturur' atalar söylemiş,
size arazi mi yok, avrupada kirala, afrikada kirala...
büyüklerinden örnek al...
silaj mısırı yetiştir, getir...%65'i su,
böylelikle, kuraklık da önlenmiş olur...

ahmet bey,
sakin ol,
'öfkeyle kalkan, zararla oturur' atalar söylemiş,
size arazi mi yok, avrupada kirala, afrikada kirala...
büyüklerinden örnek al...
silaj mısırı yetiştir, getir...%65'i su,
böylelikle, kuraklık da önlenmiş olur...
Sayın abim ben sakin bi adamım zaten bizim tarlalarımız bize yeter çok şükür bugünümüze ama bi katma değer katacakken niye boş dursun hem o kazansın hem biz kazanalım hem ülke kazansın.Bana vermesede olur başkasına versinler

• Beğen
Tepkiler: behcet arı