Kayseri Tarım Fuarınd Elektirikli Traktörü İnceledim. Videosu aşağıdaki linkte iyi seyirler.
Lityum dünyada da kısıtlı bir element pillerin yerine böyle bir sistem daha da geliştirilebilir belkiTraktörü kullanmış birisi olarak evet altyapı J.Deere, batarya ithal, motor ithal, geliştirme aşamasında sadece prototip, seri üretime girmesi zaman alır,2 saat şarj ile 8 saat çalışır gibi mantıksız ve saçma tanıtım elbetteki yanlış,traktörlerdeki gücü belirleyen en önemli etken torktur, ilaçlama makinesi takarsınız araziniz tesviyeli olur full şarj ile 4 saat kullanılır, pulluk takarsınız 1 saatte batarya biter evinize dönemezsiniz, bu yapılan işe göre değişir.Kesinlikle siyasi olarak eleştiri yapmıyorum fakat bu işte çok acele edildi, Elazığ'da bir firma elektrikli araç motoru üretiyor,şase -kabin-hidrolik kısımlar ülkemizde pekala yapılabilir fakat asıl mesele bataryalarda malesef,bataryalarda kullanılan lityum elementi ülkemizde bulunmadığından ve bir fabrikamız olmadığından zamana ihtiyaç var, Zorlu Holding 2023 yılında açılacak ve 4.5milyar dolar para harcayacağı batarya fabrikası devreye girdiğinde belki seri üretime geçebiliriz.
Ne güzel açıklamışsınız sayın Hocam teşekkürler,John D. ve Fendt 10 yıldır elektrikli traktör üzerinde çalışıyorlar ve şu bir gerçek ki adamlar teknoloji olarak bizden kat kat gelişmiş durumdalar, 1-2 saat kullanılabilir bir elektrikli traktör elbette ki üretilir ama malesef prototip olarak kalır unutulur gider,minimum 8 saat çalışması beklenen tarımsal uygulamalar için şu anki batarya teknolojisi yeterli değil ve şahsi görüşüm pil teknolojisi en yavaş ilerleyen teknolojidir, 20 yıl önce 3 gün giden bir cep telefonunun şarjı günümüzde 2 gün gidiyor, (20 yıl önce akıllı telefonlar olsaydı yine 1-2 gün gidecekti), günümüzün bataryaları hacim/kapasite olarak buna müsait değil, (günümüzde römorkunuza 10 tonluk batarya koyup 200-250 kW bir güç elde edebiliriz ancak, sadece bataryalarada bi 100bin dolar harcarız muhtemelen). Hemen üretim için aklıma 1 seçenek geliyor o da çiftçi arazisine giderken tarım ekipmanı ile birlikte şarj istasyonunuda götürecek , batarya bittiğinde şarj edip tekrar kullanacak !(durun bu olmadı şarj istasyonundaki jeneratör mazotla çalışacaksa o mazot traktörü çalıştırsın ) Şaka bi yana arazisine çok sayıda güneş paneli koyup bir şarj istasyonu yapabilir,ama maliyet maliyet...