Yağışlar, ürüne bereket getirdi

Yurt genelinde geçen yıl etkili olan kuraklığın ardından, bu yıl yağışın artmasıyla birlikte meyve, sebze ve hububatta büyük oranda rekolte artışı bekleniyor.

Türkiye ' nin yaş meyve sebze ambarı olarak görülen Mersin ' de, artan yağışlar dolayısıyla narenciye ve çilek üreticisinin yüzü gülüyor.

Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, yaptığı açıklamada, geçen yıl kent genelinde, daha önceki yıllara oranla çok düşük bir rakam olan 900 bin ton narenciye hasat edildiğini söyledi.

Geçen yıl ürünün az olmasına rağmen para etmediğini ve üreticinin sıkıntı yaşadığını anlatan Gökçel, şöyle konuştu:

' ' Ancak bu yıl yağışların bol olması nedeniyle bazı türlerde yüzde 50 ' yi geçen rekolte artışı bekliyoruz. Yani rekoltenin tüm türler içinde ülke genelinde yüzde 35 civarında artış gösterip, 1 milyon 200 bin tona ulaşması bekleniyor. Ancak bu yıl ürün bol olunca fiyat daha da aşağıda olacak. ' '

-SİLİFKE ' DE ÇİLEKTE 100 BİN TON HASAT BEKLENTİSİ-

Mersin ' in Silifke ilçesi Ziraat Odası Başkanı Mahire Can, yaklaşık 20 bin dönümlük arazide çilek üretimi yapılan ilçenin, Türkiye ' nin önemli üretim merkezlerinden olduğunu söyledi.

Geçen yıl 80 bin ton civarında olan hasadın bu yıl 100 bin tonu bulmasının beklendiğini vurgulayan Can, ilçedeki çileğin kalitesinde de önemli derecede artış sağlandığını bildirdi.

Anamur ' da faaliyet gösteren Muz Üreticileri Derneği Başkanı Niyazi Sinanoğlu ise muz rekoltesinin yağışla doğru orantılı olmadığını belirterek, ' ' Rekoltenin artması için yeni muz bahçeleri oluşturulmalı. Ancak girdi maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle bunu yapamıyoruz. Rekoltenin geçen yılki gibi 170 bin ton civarında olmasını bekliyoruz ' ' diye konuştu.

-TRAKYA ' DA KİRAZ, AYÇİÇEĞİ VE BUĞDAYDA BEREKET-

Tekirdağ Kiraz Üreticileri Birliği Başkanı Sami Durak, bu yıl kiraz rekoltesinde yüzde 30 ' luk artış beklediklerini söyledi.

Çiftçilerin bu yılki yağışlardan memnun olduğunu anlatan Durak, ' ' Uygun iklim koşullarının yanı sıra global ekonomik kriz nedeniyle üretici bu sezon bahçesiyle daha yakından ilgilendi. Bu nedenlerle bu yıl kirazın hem rekoltesi hem de kalitesi yükselecek ' ' dedi.

Tekirdağ genelinde binin üzerinde kiraz bahçesi bulunduğunu vurgulayan Durak, geçen yıl 100 ton sanayi kirazı, 100 ton da sofralık kiraz üretildiğini sözlerine ekledi.

-AYÇİÇEĞİ, BUĞDAY VE MISIRDA DEKAR BAŞINA 120 KİLO ÜRÜN-

Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Necmi Koyuncu, geçen yıl ayçiçeği ve buğdaydan dekar başına 70 kilogram ürün alındığını bildirdi.

Bu yıl toprağın yeterli yağışı aldığını ifade eden Koyuncu, ' ' Geçen yıl ayçiçeği, buğday ve mısırdan dekar başına ortalama 70 kilogram ürün alırken, bu yıl dekar başına ortalama 120 kilo ürün bekliyoruz ' ' diye konuştu.

-EDİRNE ' DE 500 BİN DEKAR ALANDA ÇELTİK EKİLECEK-

İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Ali Soydan, Türkiye ' de çeltiğin yüzde 50 ' sinin Edirne ' de üretildiğini belirtti.

Mayısın sonlarına doğru Edirne ' de 500 bin dekar alanda çeltik ekimine başlanacağını dile getiren Soydan, ' ' Türkiye genelinde ise 1 milyon dekar alanda çeltik ekimi yapılacak ' ' dedi.

Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz ise bu yılki yağışların çeltik ve ayçiçeği üreticisini sevindirdiğini söyledi.

Çiftçilerin çeltik ekimine 2 hafta içinde başlayacağını ifade eden Yorulmaz, ' ' Bu yıl Edirne ' de kuraklık yaşanmadı. Özellikle son yağışlar, buğdayın gelişmesinde doping etkisi yarattı. Edirne ' de 680 bin dönüm ekilebilir arazi var. Bu yıl yaklaşık 200 bin dönümlük kısma ayçiçeği ekildi ' ' diye konuştu.

-AMASYA ' DA 25 BİN TON KİRAZ, 6 BİN TON ELMA-

Amasya ' da tarla ve bahçe bitkileri üretiminde geçen yıllara oranla ciddi artış bekleniyor.

Yetkililer, bu üretim sezonunda daha önceki yıllardaki don ve kuraklık gibi olumsuz etkenlerin yaşanmamasının üretimi olumlu etkilediğini bildirdi.

Geçen yıl Amasya ' da 120 bin hektar alandan 515 bin tonu buğday olmak üzere 608 bin ton hububat elde edildiğini belirten yetkililer, bu yıl rakamın 650 bin tonun üzerine olmasının beklendiğini söyledi.

Öte yandan, Amasya ' nın önemli gelir kaynağı olarak bilinen kirazda geçen yıl 14 bin dekar alanda 20 bin 594 ton ürün elde edildiği, bu yıl ise 25 bin tonun üzerinde üretim beklendiği bildirildi.

Amasya misketi olarak bilinen elma üretiminde de geçen yıla oranla artış beklendiğini kaydeden yetkililer, geçen yıl 3 bin 764 dekar alandan 5 bin 574 ton misket elması elde edildiğini, bu yıl üretimin 6 bin tonun üzerine çıkmasının beklendiğini ifade etti.

Elmada golden olarak bilinen türde ise geçen yıl 4 bin 396 dekar alanda 5 bin 755 ton, starkingde 3 bin 582 dekar alanda 3 bin 745 ton, grannysmithde 348 dekar alanda 295 ton üretim sağlandığı, diğer elma türleriyle birlikte toplam 12 bin dekar alandan 16 bin 426 ton ürün elde edildiği, bu yıl rakamlarda ciddi artış beklendiği bildirildi.

-ZONGULDAK ' TA TARIM ÜRÜNLERİNDE YÜZDE 20 ARTIŞ BEKLENİYOR-

Zonguldak ' ta yağışların ardından bazı tarım ürünlerinde yüzde 20 artış bekleniyor.

Zonguldak Ziraat Odası Başkanı Hasan Kabarık, Ereğli ve Alaplı ilçelerinde yılda ortalama 20 bin ton üretilen fındığın yanı sıra kiraz, elma gibi meyveler ile yonca ve fiğ gibi hayvansal bitkilerde artış beklediklerini söyledi.

Kabarık, fındıktaki artış beklentisinin don ve yaz mevsiminin kurak geçmemesiyle de ilgili olduğunu kaydetti.

-KARABÜK ' TE ÜZÜM ÜRETİMİ YÜZDE 80 ARTACAK-

Karabük Ziraat Odası Başkanı Basri Taşdelen, mart ve nisandaki yağmurların çiftçinin yüzünü güldürdüğünü bildirdi.

Yağmurlarla kuraklık riskinin ortadan kalktığını anlatan Taşdelen, ' ' Kentte ekili alanların yüzde 80-90 ' ında arpa ve buğday üretiliyor. Meyve üretimi olarak sadece bağcılığın yapıldığı kente, üzüm üretiminin yüzde 80 artmasını bekliyoruz ' ' dedi.

-BARTIN ' DA SEBZE VE MEYVEDE YÜZDE 50 VERİM-

Bartın Ziraat Odası Başkanı Rüştü Civak, buğday ve mısırın yanı sıra açık arazide dikilen her türlü sebze ile meyvede yüzde 50 verim artışı beklediklerini belirtti.

Son yıllarda yaşanan kuraklığın kentteki ürünleri olumsuz etkilendiğini anlatan Civak, şunları kaydetti:

' ' Bu yıl ekilen her meyve fidanı tutacaktır. Geçen yıla oranla ekilen tarlaların yanı sıra elma, armut, kiraz ve erik gibi meyvelerde yüzde 50 oranında artış bekliyoruz. Çiftçilerimizin kazançlı çıkacağı, yüzlerinin güleceği bir yıl olacak. ' '

-SİİRT ' E ÖZGÜ ZİVZİK NARI ÜRETİMİ ARTACAK-

Siirt Ziraat Odası Başkanı Gündüz Tanık, bu yıl bol yağış nedeniyle hububat ve narda ürün artışı yaşanacağını söyledi.

Siirt ' te 460 bin dekar alanda buğday üretimi yapıldığını belirten Tanık, şöyle konuştu:

' ' Kuraklık nedeniyle geçen yıl 23 bin tona düşen buğdayın rekoltesinin, bu yıl artan yağışla 115 bin tona yükselmesini bekliyoruz. Ayrıca 55 bin dekar alanda üretilen mercimeğin geçen yıl 2 bin 700 tonluk rekoltesinin bu yıl 9 bin tona, Siirt ' e özgü Zivzik Narı ' nın da geçen yıl 4 bin ton olan rekoltesinin bu yıl 6 bin 200 tona yükseleceğini düşünüyoruz. Yağışa bağlı olarak artan ot miktarı Siirt ' e özgü Pervari balının üretimini de artıracaktır. Genel olarak tüm tarımsal ürünlerin üretiminde bu yıl yağışa bağlı olarak yüzde 50 artış bekleniyor. ' '

-MARDİN ' DE BADEM AĞAÇLARI ERKEN ÇİÇEK AÇTI-

Mardin Ziraat Odası Başkanı Malik Özkan, kentte badem ağaçlarının bu yıl erken çiçek açtığını söyledi.

Tüm dileklerinin badem ağaçlarını don vurmaması olduğunu belirten Özkan, ' ' Don vurması halinde bu yıl bademden verim alınmaz. Mardin ve çevresinde çok sayıda badem ağacı bulunuyor. Badem, Mardin ekonomisine küçümsenmeyecek ölçüde katkı sağlıyor ' ' dedi.

- ' ' ÇİFTÇİ GEÇEN YILKİ BORÇLARINI KAPATACAK ' ' -

Diyarbakır Ziraat Odası Başkanı Bahri Erdem, bu yıl düşen yağış miktarının geçen yıla oranla yüksek olduğunu, bunun da hububat başta olmak üzere ürün rekoltelerinde artış sağlayacağını söyledi.

Geçen yıl yaşanan kuraklık nedeniyle üreticilerin yüzde 100 ' e varan oranda zarar gördüğünü hatırlatan Erdem, şöyle devam etti:

' ' Diyarbakır ' da yağışın etkisiyle tarımsal üretim açısından herhangi olumsuzluk yaşanmayacağını düşünüyoruz. Dolu gibi herhangi bir tehlike yaşanmadığı sürece ürün rekoltesi artacaktır. Hububat şu anda çok iyi görünüyor. ' '

Diyarbakır ' ın dünyaca ünlü karpuzunun Dicle ' de yetiştiğini vurgulayan Erdem, şunları kaydetti:

' ' Karpuzun kuraklıktan etkilendiği söylenemez. Pirinç üretimi için aynı şey söz konusu değil. Pirinç üretiminde suya büyük ihtiyaç duyuluyor. Bu nedenle pirinçte istenilen rekoltenin sağlanması için şu ana kadar düşen yağış miktarı yeterli değil. Güneydoğu Anadolu Bölgesi ' ndeki kuraklık nedeniyle geçen yılı çiftçi borçla kapattı. Bu yıl da ekinini borçla yaptı. Çiftçi bu yılki kazancıyla geçen yıl kuraklık nedeniyle biriken borçlarını kapatacak. ' '

- ' ' YAĞIŞIN FAYDASI GELECEK YILLARDA HİSSEDİLİR ' ' -

Şırnak Ziraat Odası Başkanı Cengiz Han Tatar, bu yıl yağış artışıyla Şırnak ' ta yeraltı su kaynaklarının da istenilen seviyeye ulaştığını, geçen yıl kuraklık nedeniyle kuruyan su kaynaklarının yeniden akmaya başladığını bildirdi.

Bu yıl yağış nedeniyle toprağın yeniden yeşerdiğini, bunun da toprakta ' ' şapka ' ' görevi gördüğünü belirten Tatar, şöyle konuştu:

' ' Toprak, üzerindeki yeşillik sayesinde nemini koruyor. Toprağın nemi ne kadar derin olursa ürün de o kadar bereketli olur. Topraktaki nem artışına bağlı olarak bu yıl meyve ve sebze bereketi yaşanacağını düşünüyoruz. Artan rekolte üreticiye de tüketiciye de yarar sağlayacaktır. ' '
 
Ynt: Yağışlar, ürüne bereket getirdi

evet cok güzel havalar yagıs var ekın cok cıkacak ama ben yanarımda suna yanarım bu sene 1 tarla ekmıstık gerı kalan tarlalar herkdi boyle olacagını bılseydık heryere ekerdik
 

Benzer Konular