kardan önce atabilirsen at yada don da at iç anadoludada başlandı mı artık aralıkda gübre atılmaya seviniyorum bu gelişmelere gerçektenekim ayının 3. haftası ektim bende buğdayları. 20 kg kompeze(20+20+0+Zn) gübreyle. Sonrasında, aralık 12 de hemen yağmur öncesinde 10 kg üre attım. güzel yağmur yağdı. Buğdayda canlanma oldu. Acaba diyorum haftasonu beklenen kardan önce ilave 10 kg üre daha atsam mı? yoksa mart ayını mı beklesem? ne dersiniz? tavsiyesi olan var mı?
toprağın altında mı uçacakMühendislerimiz daha iyi bilirler ama benim görüşüm ürenin ıslak. don. kar veya rutubetli toprağa atıldıktan sonra gaz olup uçacağı kanaatindeyim.. bir tek olumlu nokta sıcaklığın yüksek olmayışı
peki azotunun uctuğunu biliyor musun?Biz 7 8 yildir donda atiyoruz hem bugdaya traktor zarar vermiyor hemde kar eridigi gibi gubre de eriyor gec atanlara gore daha iyi verim aliniyor
Uçma diye bisey yok ankarada kac kere donda attin da bilion bu adamlar kac senedir donda atiyorpeki azotunun uctuğunu biliyor musun?
Üre gübresi çok sıkıntılı o zaman bol yağmur olmadan atmamak lazım demek ki.Toprağın altına geçinceye kadar geçen zamanda büyük bir kısmı uçar
Bırakın karda donda atmayı hafiften yağmurun nemlendirdiği yüzeye bile atmıyoruz.
Biz doğru bildiğimizi söyleyelimde yinede
Gübre sizin tarla sizin karar sizin ..
Ürenin 5 cm kadar toprak altına girebilmesi için 11-13 mm yağış olması gerektiği söyleniyor. Daha aşağı yağmurlar eritir elbet toprağa da karıştırır ama toprak üstü kurumaya başladığında kayıp yaşanmaya devam edecektir.Üre gübresi çok sıkıntılı o zaman bol yağmur olmadan atmamak lazım demek ki.
Benim anlamadığım üre gübresini attıktan sonra hava çok soğuk olduğunda nasıl azot kaybı oluyor ürenin uçması için amonyağa dönüşmesi gerekiyor peki çok soğukta 0-3 derecede nasıl dönüşecek bu dönüşüm için güneş ve sıcaklığa ihtiyaç var (10derece ve üzeri) diye okumuştum.