Türkiye tarımda 8. sıraya yükseldi

Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker, tarım ve hayvancılıkla ilgili birçok dezenformasyon olduğunu ancak bunların doğru olmadığını söyledi. Eker, eleştirilere rakamlarla cevap verdi.

İstanbul ' da Dedeman Otel ' de düzenlenen, Sivas Vadi İlçeleri Federasyonu 2. Olağan Genel Kurulu Toplantısında konuşan Eker, Sivas ' ın aslında bir Türkiye markası olduğunu ve ülke tarihinin folklorunun, mimarisinin, kültürünün markası olduğunu söyledi.

Eker, Sivas ' tan göç edip İstanbul ' a gelenlerin, İstanbul ekonomisine, kültürüne, sosyal, sosyoekonomik hayatına katkı sağladığını ifade ederek bu topluluğun aynı zamanda İstanbul üzerinden Türkiye ' ye önemli değerler kattığını belirtti.

' ' İnsan şehirde belirli bir düzeye geldikten sonra, kendi geçmişlerini kişisel olarak hatırlarlar. Hele bizim gibi kırsal alanda doğmuş büyümüş insanlar, belli bir yaştan sonra hafızalarındaki hatıralarla o üretim biçimini bir araya getirirler ' ' diyen Eker, insanların belirli bir gelir düzeyine ulaştıktan sonra yediklerine ve içtiklerine daha fazla para verip, itina gösterdiklerini de ekleyerek, organik tarımın da böyle bir çabanın ürünü olduğunu kaydetti.

Kendilerinin bu açıdan, organik tarım faaliyetleri çerçevesinde Sivas ' ı değerlendirmeleri gerektiğini belirten Eker, Sivas ve ilçeleri ile ilgili yapılacak projelerde bunların da önemli bir yeri olması gerektiğine değindi.

-TARIMDAKİ GELİŞME-

Mehdi Eker, ' ' Türkiye ile tarım ve hayvancılıkla ilgili maalesef birçok dezenformasyon kırıntısı var. Kanaatler bu yönde oluşuyor ancak bu doğru değil. Türkiye tarım sektörü, 70 milyon vatandaşını ve bu topraklara her sene gelen 30 milyon üzerinde insan besliyor. Üstüne 11.2 milyar dolar tarım ve gıda maddesini dünyaya ihracat ediyor. Ve Türkiye tarım sektörü, net ihracatçıdır. Yani tarım ürünü ihracatı, Türkiye ' nin tarım ürünü ithalatından daha büyüktür ' ' dedi.

Eker, 7-8 yıl önce Türkiye ' nin, dünya tarımsal üretim değer sıralamasında 11. olduğunu vurgulayarak, ' ' Bugün 8. sıraya yükseldi. Türkiye bundan 8 sene önce, tarım sektöründe 23.5 milyar dolarlık mal üretiyordu. 2008 tarihiyle Dünya Bankası ' nın rakamlarını söylüyorum, 56,6 milyar dolar. Bu tabi tamamen verimlilik artışıyla oldu ' ' diye konuştu.

Türkiye ' ye bugün itibariyle 2 bin 100 tane tarıma dayalı sanayi tesisi kazandırıldığını, projelerinin yarısının hibeyle desteklendiğini kaydeden Eker, şu anda 1100 tane projenin daha devam ettiğini ve bunların da 31 Aralık 2010 ' a kadar biteceğini söyledi.

Bu tarihe kadar bitirilen projelerin hibeyi alacaklarına dikkati çeken Bakan Eker, ' ' Yani biz Türkiye ' ye tarıma dayalı sanayi konusunda 3 bin 200 yeni tesis kazandırdık. Şimdi Sivas ' ta, 64 tane tesise biz bu kapsamda destek verdik. 9 milyon 800 bin lira 64 tesise hibe destek verdik. 16 tane de şu anda da Sivas içinde projesi devam eden tesis var. Bu sayede sadece bu tesislerde Sivas ' ta 450 kişiye istihdam sağlandı ' ' dedi.

Eker, Sivas ' ta, belirli tecrübe ve birikime sahip daha fazla yatırımcıların bu tesislerin kurulmasına öncülük etmesini isteyerek, şunları kaydetti:

' ' Türkiye ' deki tarımsal ürün değerini verimlilikle artırdık. Örneğin, Türkiye bütün hayvanlarından 8.4 milyon ton süt üretiyordu. Şimdi 12.5 milyon ton süt üretiyor. Hayvan sayısı aynı. Peki nasıl oldu? Yem bitkilerini destekleme kapsamına aldık. Bir şey daha yaptık, 2 gün önce çiftçilere dönük olarak, internet üzerinden 24 saat kesintisiz yayın yapan bir tarım televizyonu kurduk. Yeni projelerden bir tanesine de şu, köylere, köylerde yaşamak üzere, çiftçinin tarlasında, bahçesine de yaşamak üzere, tarım danışmanı adı altında 5 bin ziraat mühendisi ve veteriner hekim gönderdik. Şimdi 2 bin 500 kişi daha alcağız. Bunlar sadece 7 bin 500 köyde olmuyor. Çevre köylerle de birlikte yaklaşık 20 bin köyde hizmet verecek. Sivas ' ta 133 ziraat mühendisi, 17 de veteriner hekim olmak üzere 150 kişiyi tarım danışmanı görevlendirdik. ' '
 

Benzer Konular