Dünyada 1500 çeşidi bulunan kirazın Türkiye‘‘de yaklaşık 10 kadar çeşidinin olduğu ve son yıllarda zirai tekniklerle oluşturulan meyve bahçelerinde ağaçların sayıları sekiz milyon adedi geçtiği bildirildi.
Dünyada 1500 çeşidi bulunan kirazın Türkiye‘‘de yaklaşık 10 kadar çeşidinin olduğu ve son yıllarda zirai tekniklerle oluşturulan meyve bahçelerinde ağaçların sayıları sekiz milyon adedi geçtiği bildirildi.
--------------------------------------------------------------------------------
Bağcılar Belediyesi‘‘nin Kizarzlı Bahçeleri‘‘nin açılışıyla ilgili olarak kirazla ilgili verdiği bilgilere göre; kirazın anavatanı Anadolu. Dünyaya ‘‘Kerasus‘‘tan (Giresun) yayılmış. MÖ 64‘‘te Romalı bir komutan tarafından önce Roma‘‘ya götürülmüş. Dünya geneline yayılması böylece başlamış.
‘‘Kerasus‘‘un meyvesi‘‘ Türkçe‘‘de ‘‘kiraz‘‘a dönüşürken, Batı dillerinde ‘‘cherry‘‘ olarak evrilmiş zamanla. Giresunlular kirazı en çok kullanan şehirlerin başında geliyor. Şehirde kirazın tatlısını, tuzlusunu, sütlüsünü yemek mümkün. Malatya‘‘da da kiraz yaprağından ‘‘kiraz sarması‘‘ yapılıyor.
KANI SULANDIRIYOR
Bilimadamları kanı sulandırması nedeniyle, 20 adet kirazın bir aspirine denk geldiğini söylüyor. Kiraz yiyenlerin ‘‘kiraz sapı gibi incecik‘‘ olacağına da inanılıyor. Kiraz ve dalları tansiyona iyi geliyor, böbrekleri çalıştırıp, hazmı kolaylaştırıyor. Meyvenin sakinleştirici bir etkisi de var. Ağrıya sızıya da iyi geliyor. Vücutta biriken zehirli maddelerin karaciğer ve böbrek yoluyla dışarı atılmasını sağlıyor. A vitamini deposu kiraz gözlere iyi geliyor ve kırışıklıkları da önlüyor.
Dünyada 1500 çeşidi bulunan kirazın Türkiye‘‘de yaklaşık 10 kadar çeşidinin olduğu ve son yıllarda zirai tekniklerle oluşturulan meyve bahçelerinde ağaçların sayıları sekiz milyon adedi geçtiği bildirildi.
--------------------------------------------------------------------------------
Bağcılar Belediyesi‘‘nin Kizarzlı Bahçeleri‘‘nin açılışıyla ilgili olarak kirazla ilgili verdiği bilgilere göre; kirazın anavatanı Anadolu. Dünyaya ‘‘Kerasus‘‘tan (Giresun) yayılmış. MÖ 64‘‘te Romalı bir komutan tarafından önce Roma‘‘ya götürülmüş. Dünya geneline yayılması böylece başlamış.
‘‘Kerasus‘‘un meyvesi‘‘ Türkçe‘‘de ‘‘kiraz‘‘a dönüşürken, Batı dillerinde ‘‘cherry‘‘ olarak evrilmiş zamanla. Giresunlular kirazı en çok kullanan şehirlerin başında geliyor. Şehirde kirazın tatlısını, tuzlusunu, sütlüsünü yemek mümkün. Malatya‘‘da da kiraz yaprağından ‘‘kiraz sarması‘‘ yapılıyor.
KANI SULANDIRIYOR
Bilimadamları kanı sulandırması nedeniyle, 20 adet kirazın bir aspirine denk geldiğini söylüyor. Kiraz yiyenlerin ‘‘kiraz sapı gibi incecik‘‘ olacağına da inanılıyor. Kiraz ve dalları tansiyona iyi geliyor, böbrekleri çalıştırıp, hazmı kolaylaştırıyor. Meyvenin sakinleştirici bir etkisi de var. Ağrıya sızıya da iyi geliyor. Vücutta biriken zehirli maddelerin karaciğer ve böbrek yoluyla dışarı atılmasını sağlıyor. A vitamini deposu kiraz gözlere iyi geliyor ve kırışıklıkları da önlüyor.