kimse okumamış bile abi....nası birlik olcaz...ondan sonra ee sattığımıza zam yok aldığımıza zam var diyolar..ama kimse çıkıpta bi cevap bile yazmıyo...karakule link=topic=25007.msg205088#msg205088 date=1250451393' Alıntı:bunun için bizi koruyan neden kimse yok memurlar daha dün yine ayaklandılar her sene zam zam zam zam diye ya biz her sene garipler bugdaya zam yapacaklarına her sene geri ye gidiyor bunun için ciftcilri koruyan yok birlik olalımmmmmmmm
TRZafer link=topic=25007.msg205334#msg205334 date=1250524218' Alıntı:Köylü milletin efendisidir...Efendi efendi oturuyoruz o yüzden...
Slm...Mustafa bey..yazdıklarının bir kısmında son derece haklısın..bende köyde yaşıyorum ve geçimimizi köyden sağlıyoruz..birde sizler gibi şehirde bir işte çalışıpta köydeki arazileri işleyen dost ve akrabalarımız var..tabiki onlar bizlerden daha şanslı ve karlı durumda..köyde yaşamanın da avantajları olduğu kadar dezavantajlarıda vardır...belki sizin köyünüz şehire yakın dır veya uzaktır, tam bilemiyorum...büyüktür veya küçüktür..orasıda ayrı bir konu..ama sonuçta köylerimizi de birilerinin beklemesi gerekli diye düşünüyorum..(bizim eve bi göz kulak oluverin..) tabi bu köylerde imece usulü bişeylerde yapılmaya çalışılıyor..imkanlar dahilinde..geleni var gideni var...birde bi türlü düzelmeyen işlerin üstüne ' angare ' tabiredilen şeyler çıkınca köydeki vatandaş ne tarlasına bakabiliyor, nede sulamasına....bu konularda sizlerle yüz yüze saatlerce konuşabilirim....ama sakın yanlış anlama size sitem etmek istemedim...köylü olmak ile çiftçi olmak arasında büyük bi fark var diye düşünüyorum..sürç-i lisan ettiysem affola..Mustaf-a link=topic=25007.msg205415#msg205415 date=1250539062' Alıntı:Öncelikle konu yanlış yere açıldığı için gerekli yere taşıyorum. Lütfen biraz daha hassasiyet gösterelim.
Gelelim konumuza. Aslında böyle konuların bir sonuca varacağını hiç düşünmüyorum. Ben şuana kadar adam akıllı çalışan bir çiftçi görmedim, istisnalar tabiki var. Gördüklerimde zaten servetine servet katıyor. Arkadaşlar artık bir şeyin farkına varalım, eski günlerdeki gibi üç tane inek satıp traktör alma devri geçti. Köy yaşamı aynen böyle değişti, ama zannedilmesin ki şehir yaşamı aynı kaldı. Bir asgari ücret tantanası koptu gidiyor, herkes farkında. Asgari ücret ne ise köydeki süt parası aynı sorun.
Bakın benim mantığım şunu kavrar. Eğer ki bir köyde birileri para kazanabiliyorsa, diğerleri kazanamıyorsa bunun sebebini sadece tembelliğe bağlarım. Bunun içine elbette bazı talihsiz durumlar girebilir ama eminim ki bu sadece %20 etkilidir. Her zaman söylüyorum, bizim çiftçimiz daha ağa sedromundan kurtulamıyor. Hala işçi tutma hevesindeleri, hala kahvehanede söğüt altında oturma hevesindeler, hala kredi çekme hevesindeler ve hala kınayarak söylüyorum birbirlerine motorlarıyla hava atma hevesindeler. Tarla sürmeye mazotu yoktur, ama traktör çekiştirmeye mazotu her zaman var. Gübre atmaya parası yok ama bilmem nerdeki manzaralı göle yarım saat boyunca traktörle takır tukur gidip bir kasa bira içmeye paraları var.
Ben şehirde ikamet ediyorum, sadece ekmeye ve biçmeye köye gidiyorum, inanın ki köydeki çiftçinin tarlası bizim tarlalardan beter. Ya kardeşim senin işin çiftçilik, sen tarlaya bakmazsan sana mahsül verir mi? Ben ektikten sonra hasada kadar köye uğramam o durumda bile asıl işi çiftçilik olan adamlardan daha iyi mahsul alıyoruz. Kusura bakmasın kimse, bu iş yatmakla olmuyor.
Şimdi bunları dile getirdik, sistemde hiç mi sorun yok? Elbette var, mazotun fiyatı nerede, gübrenin fiyatı nerede, mahsülün fiyatı nerede? Bu konuda bir adım atılması lazım. Nasıl ki vapur, deniz otobüsü, feribot vs. işletenlere ucuz mazot veriliyor ise çiftçiye de verilmesi lazım. Sadece bu bile çok büyük bir adım çiftçilerimiz için.
Mustafa yazdıklarına aynen katılıyorum bu güzel yorumun için tşk.Mustaf-a link=topic=25007.msg205415#msg205415 date=1250539062' Alıntı:Öncelikle konu yanlış yere açıldığı için gerekli yere taşıyorum. Lütfen biraz daha hassasiyet gösterelim.
Gelelim konumuza. Aslında böyle konuların bir sonuca varacağını hiç düşünmüyorum. Ben şuana kadar adam akıllı çalışan bir çiftçi görmedim, istisnalar tabiki var. Gördüklerimde zaten servetine servet katıyor. Arkadaşlar artık bir şeyin farkına varalım, eski günlerdeki gibi üç tane inek satıp traktör alma devri geçti. Köy yaşamı aynen böyle değişti, ama zannedilmesin ki şehir yaşamı aynı kaldı. Bir asgari ücret tantanası koptu gidiyor, herkes farkında. Asgari ücret ne ise köydeki süt parası aynı sorun.
Bakın benim mantığım şunu kavrar. Eğer ki bir köyde birileri para kazanabiliyorsa, diğerleri kazanamıyorsa bunun sebebini sadece tembelliğe bağlarım. Bunun içine elbette bazı talihsiz durumlar girebilir ama eminim ki bu sadece %20 etkilidir. Her zaman söylüyorum, bizim çiftçimiz daha ağa sedromundan kurtulamıyor. Hala işçi tutma hevesindeleri, hala kahvehanede söğüt altında oturma hevesindeler, hala kredi çekme hevesindeler ve hala kınayarak söylüyorum birbirlerine motorlarıyla hava atma hevesindeler. Tarla sürmeye mazotu yoktur, ama traktör çekiştirmeye mazotu her zaman var. Gübre atmaya parası yok ama bilmem nerdeki manzaralı göle yarım saat boyunca traktörle takır tukur gidip bir kasa bira içmeye paraları var.
Ben şehirde ikamet ediyorum, sadece ekmeye ve biçmeye köye gidiyorum, inanın ki köydeki çiftçinin tarlası bizim tarlalardan beter. Ya kardeşim senin işin çiftçilik, sen tarlaya bakmazsan sana mahsül verir mi? Ben ektikten sonra hasada kadar köye uğramam o durumda bile asıl işi çiftçilik olan adamlardan daha iyi mahsul alıyoruz. Kusura bakmasın kimse, bu iş yatmakla olmuyor.
Şimdi bunları dile getirdik, sistemde hiç mi sorun yok? Elbette var, mazotun fiyatı nerede, gübrenin fiyatı nerede, mahsülün fiyatı nerede? Bu konuda bir adım atılması lazım. Nasıl ki vapur, deniz otobüsü, feribot vs. işletenlere ucuz mazot veriliyor ise çiftçiye de verilmesi lazım. Sadece bu bile çok büyük bir adım çiftçilerimiz için.
nailyetek link=topic=25007.msg205421#msg205421 date=1250540244' Alıntı:köylü olmak ile çiftçi olmak arasında büyük bi fark var diye düşünüyorum..