“Türk bulgur ve mercimeğine yurtdışı talep yüzde 50 arttı”

“Türk bulgur ve mercimeğine yurtdışı talep yüzde 50 arttı”
Türk bulguru ve mercimeğine yurtdışından yoğun talep olduğunu kaydeden Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, Amerika, Ortadoğu ve Avrupa’dan gelen yerli mercimek siparişlerinin, bir önceki yıla göre yüzde 50 oranında arttığını söyledi

Ana Sayfa» sağlık10.06.2015 03:33

İSTANBUL-DÜNYA

Amerika, Ortadoğu ve Avrupa ülkeleri, rotayı Türk bulguru ve mercimeğine çevirdi. Türk bulguru ve mercimeğine yoğun talep aldıklarını kaydeden Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, “Yerli tohumla üretilen ve Anadolu’da yetişen, tahıl ve baklagillere yurtdışı pazarı büyük ilgi gösteriyor. Pilavlık bulgurumuzun yanı sıra, diğer bulgur çeşitlerinde ciddi talep artışları var. Örneğin, Amerika, Ortadoğu ve Avrupa’dan gelen yerli mercimek siparişleri, bir önceki yıla göre yüzde 50 oranında arttı. Dünyada en lezzetli, artımlı ve pişmesi kolay ürünler ülkemizde yetişiyor. Ürünlerimizin sahip olduğu kalite sayesinde de, kendi pazarlarındaki muadillerine göre daha yüksek bir fiyattan ihraç edebiliyoruz” dedi. Yıllık 400 bin tona yakın mercimek üretimi yapıldığını anlatan Reis, ihraç ettiğimiz ürünlerdeki fiyatların yüksekliğine rağmen, mercimekteki üretim 1 milyon tonu aşsa bile dünya pazarındaki talep sayesinde bu ürünlerin satılabileceğini söyledi.

Buğday ve mercimekte rekoltenin 2015’te iyi olduğunu ifade eden Mehmet Reis, şunları söyledi: “Tahıl ürünlerinde, özellikle de buğdayda rekolte iyi oldu ve yaklaşık 22 milyon ton miktarda üretimin gerçekleşeceği öngörülmekte. Mercimekte de, rekolte iyi oldu. Ortalama 350 - 400 bin ton arasında ürün beklentisinde olduğumuz mercimeğimizden; yurtdışından gelen yoğun talepleri de dikkate alarak, gelecek yıl üretimimizi artırmalıyız” diye konuştu. Reis, son zamanlarda bulgur ve kırmızı mercimeğin yanı sıra baklayiyat ürünlerinde de talep artışının olduğunu vurguladı.

İç piyasada fiyatlar %10 geriledi

Buğday ve mercimekte alınan mahsulün ardından iç pazardaki fiyatlarda %10’luk bir düşüş yaşandığını kaydeden Reis, her iki üründeki fiyat gerilemesinin %20’leri bulabileceğini belirtti. Reis, yeni mahsul ürünün pazara inmesiyle birlikte ramazanda kuru gıda ürünlerinde zam beklemediğini sözlerine ekledi.Amerika, Ortadoğu ve Avrupa ülkeleri, rotayı Türk bulguru ve mercimeğine çevirdi. Türk bulguru ve mercimeğine yoğun talep aldıklarını kaydeden Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, “Yerli tohumla üretilen ve Anadolu’da yetişen, tahıl ve baklagillere yurtdışı pazarı büyük ilgi gösteriyor. Pilavlık bulgurumuzun yanı sıra, diğer bulgur çeşitlerinde ciddi talep artışları var. Örneğin, Amerika, Ortadoğu ve Avrupa’dan gelen yerli mercimek siparişleri, bir önceki yıla göre yüzde 50 oranında arttı. Dünyada en lezzetli, artımlı ve pişmesi kolay ürünler ülkemizde yetişiyor. Ürünlerimizin sahip olduğu kalite sayesinde de, kendi pazarlarındaki muadillerine göre daha yüksek bir fiyattan ihraç edebiliyoruz” dedi. Yıllık 400 bin tona yakın mercimek üretimi yapıldığını anlatan Reis, ihraç ettiğimiz ürünlerdeki fiyatların yüksekliğine rağmen, mercimekteki üretim 1 milyon tonu aşsa bile dünya pazarındaki talep sayesinde bu ürünlerin satılabileceğini söyledi. Buğday ve mercimekte rekoltenin 2015’te iyi olduğunu ifade eden Mehmet Reis, şunları söyledi: “Tahıl ürünlerinde, özellikle de buğdayda rekolte iyi oldu ve yaklaşık 22 milyon ton miktarda üretimin gerçekleşeceği öngörülmekte. Mercimekte de, rekolte iyi oldu. Ortalama 350 - 400 bin ton arasında ürün beklentisinde olduğumuz mercimeğimizden; yurtdışından gelen yoğun talepleri de dikkate alarak, gelecek yıl üretimimizi artırmalıyız” diye konuştu. Reis, son zamanlarda bulgur ve kırmızı mercimeğin yanı sıra baklayiyat ürünlerinde de talep artışının olduğunu vurguladı. İç piyasada fiyatlar %10 geriledi Buğday ve mercimekte alınan mahsulün ardından iç pazardaki fiyatlarda %10’luk bir düşüş yaşandığını kaydeden Reis, her iki üründeki fiyat gerilemesinin %20’leri bulabileceğini belirtti. Reis, yeni mahsul ürünün pazara inmesiyle birlikte ramazanda kuru gıda ürünlerinde zam beklemediğini sözlerine ekledi.

2015 kuru gıdada bereketli bir yıl olacak

İklim koşullarının olumlu seyretmesiyle başta buğday olmak üzere tahıl ve baklagillerde bereketli bir yıl olacağını söyleyen Mehmet Reis, “Ülkemizin tahıl ambarı olan Güneydoğu ve İç Anadolu Bölgesi’nden edindiğimiz bilgilerde, önceki yıllara göre hasat edilen ürün miktarlarında rekor sayılabilecek bir artış olacağı beklentisi var” diye konuştu
 
Ynt: “Türk bulgur ve mercimeğine yurtdışı talep yüzde 50 arttı”

Hadi bakalım hayırlısı, Reis ihracatta iyi, umarım bizim ürünleri hakkettiği şekilde alıp hakkettiği şekilde satıyordur. Sadece kendi kazanıp çiftçiye kazandırmıyorsa ayıp eder :)
 
Ynt: “Türk bulgur ve mercimeğine yurtdışı talep yüzde 50 arttı”

Bulgur makarnalik bugdaydan uretiliyor. Makarnalik bugday Kanada, Avrupa ' nin bazi bolgeleri ve Turkiye disinda dikkate deger uretimi olmayan bir urun. Kanada ' da makarnalik bugday ton fiyati 360 dolarken Turkiye ' de 905 Tl olunca haliyle ihracatlari artiyor.

Guneydogu Anadolu ' da camsiligi etkileyecek bir durum olusmadi sanrim bu sene, ancak Ic Anadolu ' da bir suredir devam eden yagmurlarin etkisi ne sekilde olur bilemiyorum.
 

Benzer Konular