PORTAL
FORUM
Forumlar
Giriş yap
Kayıt ol
Neler Yeni?
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Forumlar
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Uygulamayı yükle
Yükle
FORUM
Tarım Ürünleri
Tarla Bitkileri
Buğday
Trakya'da çiftçi buğdaydan ümitli
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap ver
Mesaj
<blockquote data-quote="Hermiyas" data-source="post: 695496" data-attributes="member: 41641"><p><span style="color: blue"><strong>Trakya ' da çiftçi buğdaydan ümitli</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>19 Nisan 2013 Cuma 15:57</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Son Güncelleme: 16:03</strong></span></p><p> <span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>EDİRNE - Trakya ' daki çiftiler, baharın gelmesiyle tarla yollarına düştü. Tarım arazilerine buğday ve çeltik eken çiftçiler, topraktan emeklerinin karşılığını almak istiyor.</strong></span></p><p> <span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, il merkezinde 680 bin dönüm arazinin ekildiğini söyledi.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Çiftçilerin yaklaşık 400 bin dönüm araziye buğday, 200 bin dönüme ayçiçeği, 50 bin dönüme çeltik ve geri kalan kısma da mısır ve bahçe ürünleri ektiğini belirten Yorulmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>'Buğdayın artık son işlemleri yapılıyor. Ot ve mantar hastalıklarıyla ilgili mücadele yapılıyor. Bu yıl bölge çok yağış aldı. Ocak, şubat ve mart aylarında metrekareye 300 kilogram yağış düştü. Buğdayın şu anki fiziki durumu çok güzel. Yağışlar nedeniyle ilaç ve gübrelemede bazı sıkıntılar yaşandı. Ancak çiftçimiz bu anlamda bütün hizmetlerini bitirmek üzere, son gübrelerini atıyorlar. Kaliteyi arttırmak ve Edirne buğdayını aranan hale getirmek için çiftçimize sıfır faizle zararlılarla mücadele ilacı veriyoruz. Çiftçimiz tüm mücadeleyi layıkıyla yapmaktadır.'</strong></span></p><p> <span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Yorulmaz, bu yıl buğdayda dönüm başına 600 ile 700 kilogram arasında verim almayı beklediklerini aktararak, tarımsal mücadelesini iyi yapan çiftçinin yüksek verim alabileceğini kaydetti.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Yağışlar düzene girdiğinde ayçiçeği ekimimizi tamamlayacağız</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Edirne Ziraat Odası Başkanı Yorulmaz, Türkiye ' deki ayçiçeğinin yüzde 25 ' inin Edirne ' de üretildiğini dile getirerek, 'Ayçiçeği aşırı yağışlar nedeniyle ekilemedi. Toprak işlenmeye müsait olmadığı için ağır halde. Toprak çamur olduğu için çiftçi mücadele yapamamaktadır. Çiftçide bu konuda bir korku oluştu. Geçen yıl bugünlerde ayçiçeğinin boyu yarım metreydi. Hava müsaade ettiği için erken ekim yapılmıştı. Bu iklimin bize verdiği bir sonuçtur' diye konuştu.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Ayçiçeğinin Trakya için vazgeçilmez bir ürün olduğunu vurgulayan Yorulmaz, ürünün çiftçiyi uğraştırdığını söyledi.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Yorulmaz, ayçiçeğinde Edirne ' de ülke ortalamasının üzerinde verim alındığına dikkati çekerek, 'Buğdayda ilaçlama ve gübre kovalarıyla da gübre atılmaktadır. Buğdaylar son haline getiriliyor. Ayçiçeğinde ise ' aysan ' dediğimiz aletlerle toprak hazırlıkları yapılıyor. Toprak ilaçlanıp zararlı otlarla mücadele devam etmektedir. Yağışlar düzene girdiğinde ayçiçeği ekimimizi tamamlayacağız' ifadelerini kullandı.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Edirne ' de çeltik üretiminin de yapıldığını hatırlatan Yorulmaz, çeltiğin çok masraflı ve uğraş gerektiren bir ürün olduğunu söyledi.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>'Yağışlar ürün rekoltesini etkiliyor'</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Tarımsal Araştırma Enstitüsü Toprak ve Su Kaynakları Bölümü Başkanı Sami Süzer de Trakya bölgesinde bir dekardan elde edilen buğday veriminin dünya ve Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu belirtti.</strong></span></p><p> <span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Yağışların ürün rekoltesini etkilediğini belirten Süzer, 'Trakya çiftçisini takdir etmek gerekiyor. Komşumuz Yunanistan ' da dekara ortalama verim 300 kilogram, Bulgaristan ' da 350 kilogramdır. Trakya ' da ise bu rakam 450 kilogramın üstüne çıkmaktadır. Çiftçilerimiz anlattıklarımızı uyguluyor. Her kesimin işbirliği çok iyi' değerlendirmesinde bulundu.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>'Ekim için yaklaşık 20-25 gün geciktik'</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Çiftçi Cihangir Arabacı, ayçiçeği ekmek için tarlasını hazırladığını dile getirdi.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Hava şartları nedeniyle ekimin geciktiğini belirten Arabacı, 'Geçen yıla göre ekim için yaklaşık 20-25 gün geciktik. Şu anda hazırladığımız yerler çok randımanlı ve güzel olmuyor. Ancak zaman geçiyor, hazırlayıp ekmemiz gerekiyor. Ne kadar erken ekersek bizim için o kadar iyi oluyor' diye konuştu.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Çiftçi Fatih Serez de yaklaşık 2 aylık hazırlık sürecinin ardından tarlasına yonca ektiğini söyledi.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Hazırlık sürecinden bahseden Serez, 'Bu işlemlerin ardından geçen hafta gübremizi attık. Şu anda yonca tohumu ekiyoruz. Ayrıca kendimize yetecek kadar sebze ve meyve de ekiyoruz' dedi.</strong></span></p><p> <span style="color: blue"><strong></strong></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Hermiyas, post: 695496, member: 41641"] [color=blue][b]Trakya ' da çiftçi buğdaydan ümitli 19 Nisan 2013 Cuma 15:57 Son Güncelleme: 16:03 EDİRNE - Trakya ' daki çiftiler, baharın gelmesiyle tarla yollarına düştü. Tarım arazilerine buğday ve çeltik eken çiftçiler, topraktan emeklerinin karşılığını almak istiyor. Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, il merkezinde 680 bin dönüm arazinin ekildiğini söyledi. Çiftçilerin yaklaşık 400 bin dönüm araziye buğday, 200 bin dönüme ayçiçeği, 50 bin dönüme çeltik ve geri kalan kısma da mısır ve bahçe ürünleri ektiğini belirten Yorulmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü: 'Buğdayın artık son işlemleri yapılıyor. Ot ve mantar hastalıklarıyla ilgili mücadele yapılıyor. Bu yıl bölge çok yağış aldı. Ocak, şubat ve mart aylarında metrekareye 300 kilogram yağış düştü. Buğdayın şu anki fiziki durumu çok güzel. Yağışlar nedeniyle ilaç ve gübrelemede bazı sıkıntılar yaşandı. Ancak çiftçimiz bu anlamda bütün hizmetlerini bitirmek üzere, son gübrelerini atıyorlar. Kaliteyi arttırmak ve Edirne buğdayını aranan hale getirmek için çiftçimize sıfır faizle zararlılarla mücadele ilacı veriyoruz. Çiftçimiz tüm mücadeleyi layıkıyla yapmaktadır.' Yorulmaz, bu yıl buğdayda dönüm başına 600 ile 700 kilogram arasında verim almayı beklediklerini aktararak, tarımsal mücadelesini iyi yapan çiftçinin yüksek verim alabileceğini kaydetti. Yağışlar düzene girdiğinde ayçiçeği ekimimizi tamamlayacağız Edirne Ziraat Odası Başkanı Yorulmaz, Türkiye ' deki ayçiçeğinin yüzde 25 ' inin Edirne ' de üretildiğini dile getirerek, 'Ayçiçeği aşırı yağışlar nedeniyle ekilemedi. Toprak işlenmeye müsait olmadığı için ağır halde. Toprak çamur olduğu için çiftçi mücadele yapamamaktadır. Çiftçide bu konuda bir korku oluştu. Geçen yıl bugünlerde ayçiçeğinin boyu yarım metreydi. Hava müsaade ettiği için erken ekim yapılmıştı. Bu iklimin bize verdiği bir sonuçtur' diye konuştu. Ayçiçeğinin Trakya için vazgeçilmez bir ürün olduğunu vurgulayan Yorulmaz, ürünün çiftçiyi uğraştırdığını söyledi. Yorulmaz, ayçiçeğinde Edirne ' de ülke ortalamasının üzerinde verim alındığına dikkati çekerek, 'Buğdayda ilaçlama ve gübre kovalarıyla da gübre atılmaktadır. Buğdaylar son haline getiriliyor. Ayçiçeğinde ise ' aysan ' dediğimiz aletlerle toprak hazırlıkları yapılıyor. Toprak ilaçlanıp zararlı otlarla mücadele devam etmektedir. Yağışlar düzene girdiğinde ayçiçeği ekimimizi tamamlayacağız' ifadelerini kullandı. Edirne ' de çeltik üretiminin de yapıldığını hatırlatan Yorulmaz, çeltiğin çok masraflı ve uğraş gerektiren bir ürün olduğunu söyledi. 'Yağışlar ürün rekoltesini etkiliyor' Tarımsal Araştırma Enstitüsü Toprak ve Su Kaynakları Bölümü Başkanı Sami Süzer de Trakya bölgesinde bir dekardan elde edilen buğday veriminin dünya ve Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu belirtti. Yağışların ürün rekoltesini etkilediğini belirten Süzer, 'Trakya çiftçisini takdir etmek gerekiyor. Komşumuz Yunanistan ' da dekara ortalama verim 300 kilogram, Bulgaristan ' da 350 kilogramdır. Trakya ' da ise bu rakam 450 kilogramın üstüne çıkmaktadır. Çiftçilerimiz anlattıklarımızı uyguluyor. Her kesimin işbirliği çok iyi' değerlendirmesinde bulundu. 'Ekim için yaklaşık 20-25 gün geciktik' Çiftçi Cihangir Arabacı, ayçiçeği ekmek için tarlasını hazırladığını dile getirdi. Hava şartları nedeniyle ekimin geciktiğini belirten Arabacı, 'Geçen yıla göre ekim için yaklaşık 20-25 gün geciktik. Şu anda hazırladığımız yerler çok randımanlı ve güzel olmuyor. Ancak zaman geçiyor, hazırlayıp ekmemiz gerekiyor. Ne kadar erken ekersek bizim için o kadar iyi oluyor' diye konuştu. Çiftçi Fatih Serez de yaklaşık 2 aylık hazırlık sürecinin ardından tarlasına yonca ektiğini söyledi. Hazırlık sürecinden bahseden Serez, 'Bu işlemlerin ardından geçen hafta gübremizi attık. Şu anda yonca tohumu ekiyoruz. Ayrıca kendimize yetecek kadar sebze ve meyve de ekiyoruz' dedi. [/b][/color] [/QUOTE]
Alıntı ekle…
İnsan doğrulaması
Cevapla
FORUM
Tarım Ürünleri
Tarla Bitkileri
Buğday
Trakya'da çiftçi buğdaydan ümitli
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Daha fazla bilgi edin…
Üst
Alt