Trakya pas ilacı

Herkese iyi geceler aranıza yeni katıldım konuyu doğru yere mi açtım bilmiyorum yanlışsa affedin.
Babamın vefatından sonra çiftçilik işine tamamen ben bakıyorum öncesinde kaba işleri birlikte yapıyorduk ama ilaç ve gübreye hiç yaklaştırmıyordu beni şuan aktif olarak 1 senedir ben bakıyorum.Soruma gelirsek 7 mart tarihinde kök boğaz ilacı atımını gerçekleştirdim marka olarak input kullandım.Şuan havalar açıp tarlalara girim gerçekleştiği zaman bayerin madisonuyla destekleme yapacağım.Hava-yağmur ne gösterir bilinmez ama geçtiğimiz sene 2x basf duet atmıştım yine input kullanmıştım. Geçtiğimiz sene 2. pas biraz gereksiz yere attığımın kanıtındayım.Siz nasıl yapıyorsunuz abilerim her sene 2x pas mı yoksa 1x mi şimdiden teşekkür ederim.

Önümüzdeki günlerde hava sıcaklığının artacağını düşünürsek ve kökboğaz ilacının ömrünü de ortalama 40 gün hesaplarsak; önümüzdeki hafta itibariyle atabilirsiniz. Süne için tekrar girecekseniz; ihtiyaç halinde 2. Pas düşünülebilir. Ancak kullandığınız ilaçlar kendini kanıtlamış ilaçlar olması sebebiyle 2. uygulamaya pek gerek kalmaz diye düşünüyorum

Şu an 1.pas için vakit gelmiş ama yağışlardan birkaç gün girilmeyebilir ilk fırsatta atabilirsiniz.Ayın 15 inden sonra tekrar yağışlar gelebilir.Son birkaç senedir 2 pas yapıyoruz.Eğer 2 pas yapacaksanız madison ilacını başakta yani 2.pasta öneririm.1.pas için daha uygun maliyetli bir ilaç kullanabilirsiniz.Köy neresi bu arada?

Şu an 1.pas için vakit gelmiş ama yağışlardan birkaç gün girilmeyebilir ilk fırsatta atabilirsiniz.Ayın 15 inden sonra tekrar yağışlar gelebilir.Son birkaç senedir 2 pas yapıyoruz.Eğer 2 pas yapacaksanız madison ilacını başakta yani 2.pasta öneririm.1.pas için daha uygun maliyetli bir ilaç kullanabilirsiniz.Köy neresi bu arada?
Merhabalar bizim burda ziraatci pas ilaci için 3 seçenek sundu 1. Hercules diye bir ilaç 30 gün koruma yapıyor 2 Bayer in bir ürünü 60 gün koruma yapıyor dedi 3 sygenta amistar opti buda 56 gün koruma yapiyormus acaba şuan herhangi bir hastalık belirtisi yok siz olsanız hangisini tercih edersiniz

Merhabalar bizim burda ziraatci pas ilaci için 3 seçenek sundu 1. Hercules diye bir ilaç 30 gün koruma yapıyor 2 Bayer in bir ürünü 60 gün koruma yapıyor dedi 3 sygenta amistar opti buda 56 gün koruma yapiyormus acaba şuan herhangi bir hastalık belirtisi yok siz olsanız hangisini tercih edersiniz

Hocam öyle bir koruma günü yok. Yani en iyi ilaç 25gün kesin etkin koruma. 35gün önleme yapar. Mevsim pasa müsaitse en geç 35. Gün yeni uygulama yapılması lazım.

Bugdayinizin cinsine göre pas ilacı atmaya bakın genel olarak. Mesela benim ektigim cinsler sari pas külleme ve septoryaya karşı dayanikli ama kahverengi pasa karşı duyarlı. Ben Kokbogaz atarken erken gelecek pasa ve septoryaya da etkili bir ilaç atıyorum veya ilk seferde daha az maliyetli bir pas ilacı atıyorum. Başak veya çiçek zamanı da kaliteli bir ilaç atıyorum.

Önce buğdayı ve iklimi tanımak gerek. Yani bi ilaç atıp 45-60 gün etki suresi var dediler diye düşünmeyin. Mevsime göre hiç yapmayabilir ama yaparsa sıkıntı

Hocam öyle bir koruma günü yok. Yani en iyi ilaç 25gün kesin etkin koruma. 35gün önleme yapar. Mevsim pasa müsaitse en geç 35. Gün yeni uygulama yapılması lazım.

Bugdayinizin cinsine göre pas ilacı atmaya bakın genel olarak. Mesela benim ektigim cinsler sari pas külleme ve septoryaya karşı dayanikli ama kahverengi pasa karşı duyarlı. Ben Kokbogaz atarken erken gelecek pasa ve septoryaya da etkili bir ilaç atıyorum veya ilk seferde daha az maliyetli bir pas ilacı atıyorum. Başak veya çiçek zamanı da kaliteli bir ilaç atıyorum.

Önce buğdayı ve iklimi tanımak gerek. Yani bi ilaç atıp 45-60 gün etki suresi var dediler diye düşünmeyin. Mevsime göre hiç yapmayabilir ama yaparsa sıkıntı
Buğday in septoria kahverengi pas siyah pas kök boğaz a karşı yüksek tolerans li yazıyor o zaman ben en ucuzunu atayım hercules olanı zaten herşey para için oluyor

Diğer arkadaşım bahsetmiş bende katılıyorum.Bahsettiğiniz ilaçlarda geçen süre koruma süresi değil.25-30 gün geçtikten sonra varsa hastalık tekrar ilaç atılmalı.Hercules hangi firmanın bilmiyorum.Bayer yada syngentanın ilacını tercih ederdim daha bilindik.

Diğer arkadaşım bahsetmiş bende katılıyorum.Bahsettiğiniz ilaçlarda geçen süre koruma süresi değil.25-30 gün geçtikten sonra varsa hastalık tekrar ilaç atılmalı.Hercules hangi firmanın bilmiyorum.Bayer yada syngentanın ilacını tercih ederdim daha bilindik.
FMC agro diye firmanın ürünü Asya Amerika Avrupa da kullanılıyor fiyatı diğerlerine göre daha uygun
Screenshot_20200407-152605.jpg

Hayrabolu/Parmaksız köyündenim.Geçtiğimiz sene2. pasa girmeden önce dolaştığımda bu şekildeydi buğdaylar ki köyün %70-%80 i 2. pas atmadı.Biraz fazla yağışlı gitmişti ben riske almamak için 2. pas attım.Bu resimlerden 2 gün sonra pas ilacına girmişim tarih 10 mayıs bu arada
IMG_5789.JPG
IMG_5790.JPG

Şu andaki bu rüzgarlar, pas ilacından kıymetli desek yalan olmaz. adurak59 arkadaşımızın da dediği gibi, bayrak yapraklarının daha stabil olarak ilaçlanabilmesi için, buğdayın başak yarmaya başladığı dönem en uygun dönem. Başak çıkarmasından sonra yapacağınız uygulamada buğday daha da boylanacağından, traktörün buğdayı yatırma riski de oluyor.

pas ilaçlarının ortalama 25-30 gün koruyuculuğu oluyor bildiğim kadarıyla.1.attıkdan sonra tarlalar sık sık dolaşılmalı.Nacizane fikrim tek seferde çok pahalı olan madison atılacağına daha düşük maliyetli düet,priaxor soligor gibi ürünleri 2 kez kullanmak daha isabetli olur.

Son düzenleme: