Trakya- Ergene Havzası için kritik uyarı!


45909a6c66a6d1b2565aa236db4d71f8.jpg

Ergene Havzası’ndaki kuraklık sinyalleri ‘alarm’ seviyesine çıktı. NKÜ Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer: “Plansız sanayileşme ve şehirleşme Ergene Havzası’nda su kaynaklarını tükenme sınırına getirdi. Bölgede günde 460 bin metreküp su, sanayi tesislerinde kullanılıyor. Bunun yüzde 92'si yer altı sularından temin ediliyor ve bu çok yüksek bir rakam” dedi.

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, Ergene Havzası'nda yağışların azlığı, aşırı sanayileşme ve şehirleşme nedeniyle su kaynaklarının tükenme noktasına geldiği uyarısında bulundu.
Tecer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Meriç ve Ergene'nin Türkiye'nin en önemli havzalarından olduğunu söyledi.

Bu havzaların Marmara Bölgesi'nden Avrupa'ya geçiş noktasında olduğunu, İstanbul sınırından Yunanistan'a kadar devam ettiğini anlatan Tecer, ''Ergene Havzası'nda 1990'lı yıllardan sonra yoğun bir sanayileşme ve artan bir nüfus hareketi meydana geldi. Bu, kısmen plansız ve düzensiz sanayileşme ile şehirleşme, yer altı ve yer üstü sularının üzerindeki baskıyı arttırdı. Bu durum su kaynaklarını son 30-40 yılda neredeyse tükenme sınırına getirdi'' diye konuştu.
“16-17 HEKTOMETRE KÜP YER ALTI SUYU REZERVİ KALDI”
Tecer, Trakya'nın su zenginliği açısından Türkiye ortalamasının gerisinde kaldığını, buna rağmen sanayi faaliyetlerinin su kaynakları üzerindeki baskısının artarak devam ettiğini söyledi.
Bölgede yıllık 343 hektometreküp su varlığının, yer altı suyu potansiyelinin bulunduğunu anlatan Tecer, "Bunun fiilen tahsis edilmiş kısmı yüzde 80'dir. Bu yüzde 80'in de özellikle Tekirdağ bölgesinde yaklaşık yüzde 85'i içme, kullanma ve endüstriyel faaliyetlerde tüketilmiş durumda. Tekirdağ genelinde yaklaşık 16-17 hektometre küp yer altı suyu rezervi kaldığını Devlet Su İşleri (DSİ) ve diğer kaynaklardan görüyoruz.'' ifadelerini kullandı.
Tecer, yüzeysel suların ve yer altı sularının bölgede kullanımına acilen son verilmesi gerektiğini savundu.
“BÖLGE KURAKLIK SİNYALİ VERİYOR”
Yağışların yetersiz kalması nedeniyle bölgenin kuraklık sinyali verdiğinin altını çizen Tecer, şunları kaydetti:
''1990'lı yıllardan itibaren bölgemizin yağış rezervine baktığımız zaman bir kuraklıkla karşı karşıya olduğumuzu görüyoruz. Yer altı sularını besleyen tek kaynak yağışlardır. Bu bölge Türkiye ortalamasının altında yağış alıyor. Yer altı suyu rezervleri üzerinde bölgede çok büyük ve ciddi baskı var. Bunun önüne geçilebilmesi için mevcut sanayi faaliyetlerinin sürdürülebilmesi için alternatif su kaynaklarının derhal devreye alınmasının gerektiğini görüyoruz. Yüzeysel sulardan içme, kullanma ve endüstriyel kullanım için kaynak temin edilmesi gerekiyor. Bu anlamda baraj yapmak ve akar suların önlerini kapatmak gerekiyor. "
“SANAYİ GÜNDE 460 BİN METREKÜP SU KULLANIYOR”
Bölgede atık suların yeniden arıtılarak kullanılması gerektiğini vurgulayan Tecer, "Günümüz teknolojilerinde kullanılan atık suların geri kazanılması mümkün. Bu bölgede günde 460 bin metreküp su, sanayi tesislerinde kullanılıyor. Bunun yüzde 92'si yer altı sularından temin ediliyor ve bu çok yüksek bir rakam.'' değerlendirmesinde bulundu.
 
Geçen yılda aynı senaryo vardi, ikigün yagmur yagdımi balkanlara bi kar vurdumu dolar heryer sonra bulgaristan kapaklari açtı dersiniz,
Meriç Nehri nin doğduğu ve kollarının yoğun olarak bulunduğu yer Bulgaristan. Bu nedenle Bulgaristan da ki yağışlar bizim için çok önemli dostum. Çok şükür geçen yıl çeltik ekebildik umarım da 2021 de de ekeriz.

Ancak haberde bahsi geçen bölge sanayinin yoğun olduğu Çorlu, Çerkezköy, Lüleburgaz, Muratlı bölgesi.
Bu bölgede yakın zamanda yer altı sularının daha da azalacağı bahsedilmiş.
 
‘Trakya'da kuraklık korkutucu!’

‘Trakya'da kuraklık korkutucu!’

DSİ emekli Bölge Müdür Yardımcısı Makine Yüksek Mühendisi Hüseyin Erkin, on yıllık periyotlarla tekerrür eden kuraklığın dozunun giderek arttığına dikkat çekerek, halen Trakya'daki 10 baraj ve 42 göletin doluluk oranlarının yüzde 20'nin altına düştüğünü söyledi…

DSİ emekli Bölge Müdür Yardımcısı Makine Yüksek Mühendisi Hüseyin Erkin, on yıllık periyotlarla tekerrür eden kuraklığın dozunun giderek arttığına dikkat çekerek, halen Trakya'daki 10 baraj ve 42 göletin doluluk oranlarının yüzde 20'nin altına düştüğünü söyledi.
Erkin, tasarruf konusuna da dikkat çektiği sosyal medya hesabından paylaşımında son 75 yılın en az yağışını alan Trakya'da son iki yıl kuraklığın alarm vermeye başladığının altını çizerek şunları kaydetti:
“İklimsel değişiklikler, meteorolojik ve atmosferik termodinamik şartların değişmesine sebep olmaktadır. Bunlara sebep de endüstriyel atık gazların (fabrikalar, motorlu taşıtlar..) NOx gazları, büyük hayvan çiftliklerinden çıkan metan gazları giderek azalan ormanlar gösterilmektedir. On yıllık periyotlarla tekerrür eden kuraklığın dozu giderek artmaktadır. Halen Trakya'daki 10 barajın ve 42 göletin doluluk oranları %20'nin altına düşmüştür.
Endüstri bölgesi olan Çerkezköy Çorlu - Lüleburgaz hinterlandında yeraltı suları seviyeleri hızla düşmeye devam etmektedir. Meriç - Tunca - Arda nehirlerinde debiler mevsim normallerinin çok altına düşmüştür. Yıllık ortalama 620 mm olan yağışın 2019(da ancak 320 mm'si düşmüştür.
2021 yılının da kurak olacağı emareleri gözükmektedir. Şehirlerin içme suyunu sağlayan Kadıköy Kayalıköy - Kırklareli barajlarının rezervlerinin çok azalması, yeraltı kuyularının sularının azalması su kullanımında tasarruf edilme mecburiyeti getirmektedir.
Özellikle pandemi şartları hijyeni ihmal edilmeden, araç yıkamalarının, inşaat suyu kullanımı...boşa akan vanaların kapatılmasıgibi tasarruf edilebilecek konularda azami duyarlılığın gösterilmesi şarttır. Umudumuz, arzu edilen yağışların 20210 yılında oluşması.”
 
Meriç Nehri nin doğduğu ve kollarının yoğun olarak bulunduğu yer Bulgaristan. Bu nedenle Bulgaristan da ki yağışlar bizim için çok önemli dostum. Çok şükür geçen yıl çeltik ekebildik umarım da 2021 de de ekeriz.

Ancak haberde bahsi geçen bölge sanayinin yoğun olduğu Çorlu, Çerkezköy, Lüleburgaz, Muratlı bölgesi.
Bu bölgede yakın zamanda yer altı sularının daha da azalacağı bahsedilmiş.
Sabah tan beri yağmur var şuan şiddetli yağıyor dostum yükseklerde kar yağışı devam ediyor
 
Girilir mi yerlere acaba ağır olmasın 14 üne kadar yağış gösteriyor sonra 3 4 gün açık tekrar yağış bence Ocak başı olabilir bir hafta açık gösteriyor o ara ben gübre aticam kısmetse hayırlısı bakalım
Tava gelince girerim sinan yağsın yeterki pullukla derin gitmedi altı beton gibi hiç olmazsa sert tabayı devirdim alta daha hızlı emsin suyu