Trakkulüp Bereket Tv’ ye konuk oluyor!


[size=11pt]Değerli Forum Üyeleri,

Bereket TV başlığı altında konuşulan “ üyelerin konuk olacağı söyleşi” tarzı programın yönetim tarafından uygun bulunduğunu bildirmiştik. Bu bağlamda;

Malik KAMBUR’un hazırlayıp sunduğu “Uzman Görüşü” programına Maksimum 3 üyenin katılacağı bir tarz belirlenmiştir. Şartlar uygun olursa, soruları cevaplamak üzre uzman bir konuk bulunacaktır.
Öncelikle bu başlık altında siz forum üyelerinden, tartışılması ve gündeme getirilmesini istediğiniz konuları belirlemenizi rica ediyoruz. Belirlenen tüm konu başlıkları, bu gönderide listelenecektir. Gönderinin sürekli güncellenmesiyle listeye eklemeler yapılacaktır. En çok gündeme getirilmesi istenen konular sırayla ayrı ayrı program konuları olacaklardır.

Çiftçinin sesini duyurma yolunda bizleri desteklediğiniz ve Bereket TV ekranına yapacağınız katkılardan dolayı şimdiden teşekkür ederiz.

Saygılarımızla,
Bereket TV
[/size]


-----------------------------------------------------------------------------------------


GENEL SORUNLAR (Düzenleme aşamasında olduğu için üyelerin mesajlarından kopyala-yapıştır yapılmıştır ve sorunlar karışık yazılmıştır. Birbirlerinin aynı ve benzeri sorunlar bulunabilir.)

A. Girdi fiyatlarındaki dengesizlik ve pahalılıkla ilgili sorunlar (Gübre, tohum, mazot, yem, hayvan fiyatları vs.)

1. Temel girdileri oluşturan Mazot ve Gübre fiyatlarındaki ani değişimler,tüketimi arttığındaki fahiş zamlar.Devlet eliyle fiyatlara müdahale edilmesi gerekir.Ayrıca sezona başlamadan önce çiftçiler,temel girdilerin fiyatları belirsiz olduğundan,öngörü ve planlama yapamamaktadır.

2)Çeşitli meslek dallarında olduğu gibi mazot çiftçiye indirimli verilebilir.Aynı zamanda sulama yapan çiftçiler için de Elektrik masrafları aynı önemi taşımakta.Sulama için kullanılan elektrikte de indirim yapılabilir.Bu indirim vergilerin azaltılması vasıtasıyla yapılabilir.Bu tarz indirimlerin yapılması hususunda,çiftçilerin ektiği alan belirlenip,yıl boyunca ihtiyacı olduğu mazot miktarı hesaplanarak indirimli alacağı mazot miktarı belirlenebilir.Bu sayede verilen Mazot desteğine de ihtiyaç kalmadan,zaten çiftçiye verilen destek daha kullanışlı ve etkili bir hale gelebilir.

3)Çiftçi için demirbaş olan Traktör ve Ekipman fiyatlarında indirimler olabilir.Özellikle devlet desteklemelerini fırsat bilip fiyatları arttıran tüccarlar kontrol altına alınmalıdır.

4)Yüksek tohum fiyatları,sertifikalı tohumluk kullanım oranını azaltıyor.Yüksek karla satılan tohumlukların satış fiyatları devlet eliyle kontrol altına alınmalı,taban tavan fiyat uygulaması olmalıdır.

5)Destekler çiftçinin yararlanacağı şekilde olmayıp çok cüzzi miktarlardadır.Örneğin bir buğday yetiştiricisi dekara en az 50 liralık yakıt harcamaktadır, yada 60 kg gübre harcamaktadır. verilen mazot gübre desteği çiftçiye önemli destek olmak yerine çok yetersiz kalmaktadır.






B. Ürünlerin fiyatlarının tahmin edilememesi ve düşük fiyat verilmesiyle ilgili sorunlar (Mahsül fiyatları, et ve süt fiyatları vs.)

1. Her tür ürünün fiyatı önceden tahmin edilemiyor.Özellikle tam yeni mahsülün çıktığı sıralarda yapılan ithalatlar tam olarak çiftçinin ürününün değerini çok düşürüyor.Aynı şey ette de geçerli.Ülkemizdeki girdilerin düşürülmesi yerine ucuz et ithal edilmesi yerli üreticiyi kötü etkiliyor.Belki kısa vadede ülkeye ucuz et girer ama bu uzun vadede besicilik için çok zararlı oluyor.Aynı şekilde sütte de mevsime,fabrikaların keyfine göre sene içerisinde fiyatlarda değişme oluyor.Kalitesine göre süt değer kazanmalı,üretici fazla ve kaliteli üretime teşvik edilmeli.Tarımsal ürünler için bir taban fiyat belirlenip ona göre hareket edilmeli.Aradaki oluşan farkları devlet eliyle sübvanse edilebilir.Desteklerin daha yararlı bir hale dönüştürülmesi de sağlanmış olur.Özellikle fiyat dalgalanmalarına devlet müdahalesi şart olmalıdır.

2)Desteklemeler ürün bazlı olmalıdır.Aynı şekilde destekleri alanlar tarla sahipleri değil,tarlayı işleyenler olmalıdır.Şu an muhtarların insiyatifinde olan bu durum değişmeli,ilçe teşkilatları tarafından değerlendirilmelidir.Ayrıca tarlasından fazla verim alan üretici şu an kota ile cezalandırılmaktadır.Tam tersine ürün bazlı gerçekçi bir değerlendirme yapılıp,üretici kaliteli ve verimli üretime teşvik edilmeli.Bu da dekardan alınabilecek,senenin durumuna göre analiz edilmiş max ve min verimler sayesinde saptanabilir.

3)TMO,trakya birlik vs tarzı kuruluşlar zamanında taban alım fiyatı açıklamıyor,hasadını yapmış ve sıkışık durumdaki çiftçiler tüccarın eline mahkum edilmektedir.Ayrıca bu tarz kurumların belirlediği taban ve tavan fiyatlar piyasa için geçerli olup,ya bu fiyatlardan aşağı ürün satılmaması,ya da eğer ki fiyat düşükse aradaki farkı devletin karşılaması gerekir.Fark ödemesi adı altında şu an verilen destekler bu tarz bir yapılandırmayla gayet yararlı bir hale dönüşecektir.Bu destekler de kurak yıllarda biraz daha arttırırlırsa çiftçiye büyük destek olacaktır.

4)Şu an ekim alanlarında bir planlama yapılmamaktadır.Bundan dolayı bazı ürünler bazı senelerde aşırı değerli olurken,bazı senelerde yok pahasına satılmaktadır.Buna en güzel örnekler soğan,çekirdek vb gibi ürünler olabilir.Bunlar il teşkilatları veya daha geniş bölge olarak planlanıp,ürünlerin homojen ekilmesi sağlanmalıdır.Bunlar yine devlet eliyle yapılıp,gerekirse bazı ürünlerin ekimi cazip hale getirirlmeli,bir ürüne yığılma önlenmelidir.

5)Seracılık yapan çiftçilerimizin toptancı hallerinde yaşadığı sıkıntılar mevcuttur.




C. Genel ve sosyal sorunlarımız (Desteklemeler, toplumun çiftçiliğe ve çiftçilere bakış açısı, miras yoluyla arazi bölünmesi vs.)

1. Destek adı altındaki ödemelerin zamanı,ilden ile seneden seneye değişiyor.Aynı zamanda bu ödemelerdeki banka kesintileri de aynı şekilde iller arası farklılık gösteriyor.

2. İcara ekilen (kiralanan) arazilerin desteğini tarla sahibinin alması bir an önce çözülmesi gereken problemlerden.Bu işlem muhtarın insiyatifinden alınıp ilçe müdürlükleri tarafından denetlenmeli.Aynı şekilde miras ihtilafı olunan durumlarda da araziyi kiralayan(icarlayan) çiftçinin mağdur edilmeyeceği bir şekilde düzenleme yapılmalı.

2. Göç nedeniyle köyler boşalıyor,genç nüfus yok.Bu göçlerin nedenleri,köylerdeki sosyal yaşam araştırılmalı ve çözümler aranmalı.Yine bu göçün sebeplerinden biri olarak eğitim olanaklarındaki sorunlar ele alınmalı.

3. Hayvan hareketlerinde yaşanan aksaklıklar(sağlık raporu, pasaport, nakliyede kullanılacak araçlar v.s.)

4.Çiftçi bir çok oda ve birliğiye üye olup aidat ödemeye mecbur bırakılyor,bunlar bi çatı altında toplanması konusununda ele alınması lazım.Aynı zamanda ziraat odaları bir çiftçi örgütü olarak çalışmıyor.Çiftçinin yanında değil,hizmet yok.

6. Tarımsal mekanizasyon desteklemerine çözüm getirilsin ve her makina için azami fiyat belirlensin. Destekten yararlanamayan çitçi mağdur oluyor. Destekleme tamamen makina üretenle bayinin cebine gidiyor.

7. Tarım kredi ve ziraat bankasının kredilerdeki kefillik ve teminat uygulamaları değişmeli. Örnek olarak, ben memurum, ziraat bankasından, 50 000 lira tüketici, 150 000 lira konut kredisi çekebiliyorum, ama tarımsal krediye işimiz düşünce şartları sağlasak bile ayak oyunu yapılıyor kredi verilmiyor


9. Çiftci, kamu Kurum çalışanları, ziraat fakülteleri, araştırma kurumları, birlikler, dernekler, ögrenciler...Hepsi birbirinden kopuk, bi haber durumda.


10)Toplum gözünde çiftçilik itibarsızlaştırılmış, insanlar üretene saygı göstermemektedir.Çiftçiliğin bir meslek olduğu,en az diğer meslekler kadar itibar görmesi gerektiği özellikle medya aracılığıyla dile getirilmelidir.

11. Sulu tarım alanlarındaki kota getirileceği söylentisi çiftçiyi tedirgin etmektedir.Kota getirilecekse bile gerçekçi bir şekilde su tüketimi hesaplanıp ona göre bir düzenleme yapılmalıdır.

12. Çiftçi sorunlarını dile getirecek bir yapı maalesef bulunmuyor.


13. Miras yasasının biran önce yürürlüğe girmesi ve Arazi Toplulaştırmalarının hızlandırılması gerekli.

14. Sebze-meyve hallerindeki kesintilerin çok yüksek ve aracıların bu sayede üreticiden daha fazla kazanıyor.Komisyon fiyatları düzenlenmeli %13.45 çok yüksek bir rakam.Örtü altında iyi tarım sertifikasının alınması kolaylaştırılmalı seranın yanında tuvalet gibi saçma sapan şartlar kaldırılmalı ve bu sertifika devlet tarafından veya görevlendirilmiş yerler tarafından ücretsiz verilmeli.

15. Gerek TMO gerekse diğer fabrikalardaki mahsüllerin analizinde yanlışlıklar yapılıyor.

16. Çiftçi olabilmek için birkaç hayvan yada 5 dekar arazisi olan bir kimse kolayca ziraat odasına kayıt olabiliyor, bu olay diğer mesleklerde çok zorlaştı, örneğin bir kamyon alsanız K belgesi, ağır vasıta ehliyeti, SRC belgesi, pisko teknik belgesi, şöförler cemiyeti oda kaydı, maliye kaydı gibi birçok zorluk var. Bir devlet kurumuna memur olabilmeniz için sadece ünüversite mezunu olmanız yetmediği gibi çiftçi olmak içinde böyle koşulların şart koşulması gerekli olmalıdır, sadece birkaç m2 arazi yada birkaç hayvan ile ÇKS belgesi verilmemelidir. Devlet yıllardan beri Türkiye genelinde çiftçi sayısını düşürmeye çalışıyor ama çiftçiyi ezmekten başka hiçbir önlem almıyor. Her meslekte oıduğu gibi çiftçi olmanında zorlaşması gerekir.














 
Ynt: Trakkulüp Bereket Tv’ ye konuk oluyor!

öncelikle teşekkürler.
proğramda gündeme getirilmesini istediğim bizler için önemli olan konulardan bazılarını ben yazayım.
-çiftçiye verilen tarımsal destek adı altındaki karşılıksız ödemelerdeki düzensizlik neden bir ilde ödeme olurken başka bir ilde aynı desdek ödemesi 2 hatta 3 ay sonra olur.
-çiftçiye ödenen tarımsal destek ödemelerindeki banka kesinti oranları ülke genelinde neden değişik oranlarda ve bunun yasal dayanağı hakkında bilği.
-çiftçilikde en önemli konulardan olan mazot ,gübre gibi temel ihtiyaçlardaki fiyat değişkenliği.
buğday ve ete mudahele eden devlet yetkilileri ,bu müdahaleyi neden mazot ve gübre yükseldiği zaman gerekli müdaheleyi yapmıyor.
 
Ynt: Trakkulüp Bereket Tv’ ye konuk oluyor!

ekipman desteği adaletsiz şekilde dağıtılıyor il tarımda adamı olanlar malzemeyi her eksiğini tamamlıyor adamı olmayanlar avcunu yalıyor bu işin tek kazananları bayiler adaamlar köşe oldu liste fiyatı diye istediği fiyattan malı satılıyor çifçide nasıl olsa yarısı devletten diye pazarlık edeemiyor böyle olmaktansa devlet ekipmanda veya traktörde kdv az alsa yada almasa herkes istediği bayiden pazarlık ede ede istediği malzemeyi alır yanılmıyorsam avrupa ülkelerin de devlet kdv almıyor
 
Ynt: Trakkulüp Bereket Tv’ ye konuk oluyor!

sertifikalı tohumluklar eski kalitelerinde değil eskiden 5 veya 10sene önce çok kaliteli idi şimd
iki tohumlar hem kalitesis hemde için den çavdar veya arpa çıkıyor ..
 
Ynt: Trakkulüp Bereket Tv’ ye konuk oluyor!

çiftçi girdi maliyetlerinin yükselmesi.
buğday piyasasının borsadan bile daha az tahmin edilliyor olması.(yani düşecekmi,çıkacakmı bilmiyoruz)
Çiftçi desteklerinin ne zaman yatacağı,kaç para yatacağı,kaç kesinti yapılacağı ve neden kesildiği.
Gübre fiyatlarında belirsizlikler.
bu araa programa katılmaya talibim. :S
 
Ynt: Trakkulüp Bereket Tv’ ye konuk oluyor!

makina ekipman desteğinde gerçekten ihtiyacı olanlara çıkmayıp, yandaşlara çıkarılıp yarı fiyatına aldığı makınayı piyasa fiyatına tekrar satması kız-*sw kız-*sw
 
Ynt: Trakkulüp Bereket Tv’ ye konuk oluyor!

uretici zor durumda mazot pahalı gubre pahalı zeytın para etmıyor Zeytın le çiftçi artık gecımını saglıyamıyor devletın bu baglamda cifciye desteği yok bunları dıle getırırsenız memnun olurum .calıstıgımızın karsılıgını alamıyoruz zeytın uretıcısı olarak
 
Ynt: Trakkulüp Bereket Tv’ ye konuk oluyor!

Göç nedeniyle köylerin boşalması, göçün nedenleri, köylerdeki sosyal yaşam, aile işletmelerinin bir türlü kabuğundan kurtulup büyüyememesi.
Kırsal kesimde eğitimde yaşanan sorunlar,
Hayvan hareketlerinde yaşanan aksaklıklar(sağlık raporu, pasaport, nakliyede kullanılacak araçlar v.s.)
Tarımsal üretimde ki maliyet artışlarında ki etkenler, çiftçilerin neden örgütlenemediği, gibi konularda uzman olarak değilde bunları yaşayan bir çiftçi, yerel yönetici(muhtar) olarak söyleşiye talibim.
 

Ynt: Trakkulüp Bereket Tv’ ye konuk oluyor!

Ben programa konuk olayım aksam 8 den sabah sabah 8 kadar kesintisiz çiftçinin sorunlarını anlatiyim. Niye sabah 8 derseniz uykum gelir yoksa 24 saat anlatırım.
 
Ynt: Trakkulüp Bereket Tv’ ye konuk oluyor!

1. Devlet domuz zararına karşı önlem alsın yada domuzdan olan zararları karşılasın. Ormanlara yakın köyler domuz yüzünden tarlalarını ekemez hake geldi.
2. Tarımsal mekanizasyon desteklemerine çözüm getirilsin ve her makina için azami fiyat belirlensin. Destekten yararlanamayan çitçi mağdur oluyor. Destekleme tamamen makina üretenle bayinin cebine gidiyor.
3. Tarım kredi ve ziraat bankasının kredilerdeki kefillik ve teminat uygulamaları değişmeli. Örnek olarak, ben memurum, ziraat bankasından, 50 000 lira tüketici, 150 000 lira konut kredisi çekebiliyorum, ama tarımsal krediye işimiz düşünce şartları sağlasak bile ayak oyunu yapılıyor kredi verilmiyor
 
Ynt: Trakkulüp Bereket Tv’ ye konuk oluyor!

Mazot ve gübre konusunda bende sorulması taraftariyim. Gubre fiyatlarinin kontrol altina alinmasi ve mazotun ciftciye indirimli verilmesi... bunun yani siraekipman ddesteklemeleri de tartisilmali, bence..

Ilgilenen herkese sonsuz teşekkürler. .
 
Ynt: Trakkulüp Bereket Tv’ ye konuk oluyor!

gübre fiyatlarını çiftçiye ne gübresi gerekiyorsa o gübre son 1 ayda yüzde 25 artıyor bu bir sene olmasa ertesi sene kesir oluyor makine desdeklerinide çiftçi harici bayi ve fabrikalar kesin olarak kazanıyor elektirik ve mazot fiyatlarını neder çiftçiye biraz indirim olmuyor ve 2 ayda bir fatura gelmesi ve ödemesi biraz geç kalan kuyu kapatmalarını birde desdeklerini ödenmesi geç olması ve kesintilerini fazla olması bazı desdeklerini yüzde 6 ya kadar çıkması
 
Ynt: Trakkulüp Bereket Tv’ ye konuk oluyor!

icara ekilen (kiralanan) arazilerin destegini tarla sahibinin alması
tarla sahipleri icar sözleşmesi yapmıyorlar ve benim harcadıgım gübre, mazot, tahlil sertifikalı tohum destegi vb.. lerini kendileri alıyorlar bu soruna adaletli bir çozüm bulunması gerekmektedir...
hayırlı kandiller...
 
Ynt: Trakkulüp Bereket Tv’ ye konuk oluyor!

Sorun 1:Ciftci, Kamu Kurum Calisanlari, Ziraat Universiteleri, Arastirma Kurumlari, Birlikler, Dernekler, Ogrenciler...Hepsi birbirinden kopuk, bi haber durumda...Hic kimse digerinin yaptigi isten memnun degil.

Sorun 2:Dizel yakit(Mazot) bizim ulkemizde cok pahali zaten bunu tartismaya gerek yok, dizel arabasina binip tatile gidende, traktore binip tarlaya giden de mazotu ayni paraya satin aliyor.

Sorun 3:Ne urun olursa olsun ITHALAT, Toplum belli bir sure ucuz et,bugday,cay yiyecek icecek diye ithalati serbest birakip bu toplumu yillardir doyuran insanlarin butun is ve planlarini toparlanmasi zor duruma sokmanin hic bir anlami yok.

Sorun 4:Devletin ureticiye artik kati yaptirimlar ile sahip cikmamasi:Bugun alin teri ile calisan ciftci bilhassa hayvancilar endustri sirket patronlarinin,tuccarin,yem firmalarinin,bankalarin,kredi kooparatiflerinin agina dusmus zor durumdadir.

Sorun 5:Turk toplumu Sosyal ve Kulturel, Ekonomik durum itibari ile ciftcilikten,hayvanciliktan,koylulukten KACAR duruma gelmistir, Bir koyde sosyal hayat demek koy kahvesinden ibarettir.Genclerin gozu buyuk sehirlerde, dir. Citfcilik hayvancilik toplum icinde yadirganir hale gelmistir. Durumun neticesi ni gormek zor degildir babadan kalma tarlayi hayvani satip bir cok sektore yatirim yapip is kurmaya calisan kisi sayisi yaninda tarla alip ciftci lik yapmaya calisan kisi sayisi komik bir rakamdir....ki bence sorunlarin en buyugu budur.
 

Ynt: Trakkulüp Bereket Tv’ ye konuk oluyor!

İlgi Ve Çalışmalarınızdan Dolayı Teşekkürler...

Gündeme Getirilecek Konu Öncelik Olarak Mazot-Gübre Fiyatları Olabilir...
 

Benzer Konular