Tractor Management System (TMS) (Traktör Yönetim Sistemi)

Tractor Management System (TMS) (Traktör Yönetim Sistemi)

SİZE BU YAZIMDA TRAKTÖR YÖNETİM SİSTEMİNDEN BAHSETMEK İSTİYORUM. DİLİMİN DÖNDÜĞÜNCE SİSTEMİN İŞLEYİŞİ VE FAYDALARINI İFADE ETMEK İSTERİM...

DAHA ÖNCEKİ YAZILARIMDA BAHSETTİĞİM GİBİ, ELEKTRONİK BİR MOTOR, ELEKTRONİK KONTROLLU BİR HİDROLİK VEDE ELEKTRONİK KONTROL ÜNİTESİNE SAHİP BİR TRAKTÖR DİZAYN EDEN MÜHENDİSLER? İŞİ BİRAZ DAHA İLERİ GÖTÜRMÜŞLER VE MAKİNAYI DAHA KOLAY KULLANILIR, DAHA EKONOMİK OLUR, OPERATÖR HATALARINA KARŞI MAKİNAYI DAHA PERFORMASLI KILAR DÜŞÜNCESİYLE BÖYLE BİR YAZILIM GELİŞTİRMİŞLER VE TATBİK ETMİŞLER.
T.M.S.(FENDT ' İN PATENTLİ SİSTEMİDİR)
SİSTEM MAKİNA ÜZERİNDE:
*MOTOR DEVRİNİ
*ŞANZIMAN HIZINI
*ÖN HİDROLİK
*ARKA HİDROLİK
*ÖN PTO
*ARKA PTO
*SPOOL VALFLERİ (DAMPER ÇIKIŞLARI)
*YÜRÜNEN YOLU
*GEÇEN ZAMANI
*DÖRT ÇEKERİ
*DEFRANSİYEL KİLİDİNİ
YANİ ONBİR İŞLEVİ KONTROL EDEREK SADECE VE SADECE BİR TEK GAZ PEDALI İLE KONTROL EDEBİLİYOR…

HOOPP AMMADA UÇTU DEMEYİNN. AYNEN BÖYLE. YANİ SAYDIĞIM BÜTÜN BU İŞLERİ HİÇ ŞAŞIRMADAN VE SIRASIYLA NASIL İSTEDİYSENİZ BİR BİR YAPIYOR. SAADECE SİZİN GAZ PEDALINA VERECEGİNİZ BASINÇ(AÇI) A GÖRE. NASILMI? AÇALIM BİRAZ.
ŞİMDİ TRAKTÖRÜMÜ TARLAYA GÖTÜRÜYORUM VE KOMBİNE EKİPMANLA İŞ YAPICAM. TRAKTÖRÜMÜN ÖN HİDROLİĞİNDE BİR MERDANE ARKASINDA DİK ROTAVATÖR VE EKİM MAKİNASI OLSUN (EKİM MAKİNASI MEKANİK YANİ TOPRAKTAN HAREKET ALIYOR.) KONTROL KONSOLUNDAN ÖNCELİKLE T.M.S. BUTONUNU AKTİF EDİYORUM. MONİTORDE İŞARETİ HEMEN BELİRİYOR. MOTOR DEVRİNİ ÖRNEĞİN 1750 RPM.E AYARLIYORUM.TRAKTÖR HIZINIDA 7 KM OLARAK TEMPOMATTAN AYARLADIM.ÖN HİDROLİĞİ İNDİRDİM VE MAKİNAYA BİRAZ GAZ VEREREK RÖLANTİNİN BİRAZ ÜSTÜ ÖRN.1000 RPM.BİRAZ YÜRÜDÜM VEARKA HİDROLİĞİ İNDİRDİM.ŞİMDİ NORMAL OLARAK MAKİNA YÜRÜMEYE BAŞLADI VE EKİME BAŞLADIM.JOYSTICK ÜZERİNDEKİ GO TUŞUNA DOKUNDUM.GAZ PEDALINA SONUNA KADAR BASTIM.MOTOR DEVRİ 1750 RPM.TRAKTÖR HIZI 7 K.M OLARAK SEÇİLMİŞTİ.TRAKTÖRÜM BU HIZLARLA EKİME DEVAM EDERKENTARLANIN SONUNA GELDİĞİMDE JOYSTICK ÜZERİNDEKİ END TUŞUNA DOKUNDUM.BÖYLECE EKİMDE GİTTİĞİM YOLU VE ZAMANI MAKİNAYA TANITTIM.ŞİMDİ BUNU TEK TUŞLA SAVE ETTİĞİMDE.MAKİNA TARLAMIN BOYUNU ÖĞRENMİŞ OLDU..GAZ PEDALINDAN AYAĞIMI KALDIRDIĞIM İÇİN HAREKETİN TERSİ OLAN ÖN HİDROLİK KALKTI.MAKİNA BİRAZ DAHA YÜRÜDÜ VE ARKA HİDROLİK KALKTI.YAVAŞ BİR ŞEKİLDE MAKİNENİN YÖNÜNÜ DEĞİŞTİRDİM YANİ ÇİZİYE DÖNDÜM.MAKİNAM ARTIK İŞİ BİLİYOR.
GAZ PEDALINA BİRAZ DOKUNDUM MAKİNA HAFİF HAFİF İLERLEMEYE BAŞLADI. ÖN HİDROLİK İNDİ. BİRAZ SONRA ARKA HİDROLİK İNDİBU ARADA MARKÖR (KILAVUZU TARLA BAŞINA VARMADAN DEĞİŞTİRMELİYİMKİ)TRAKTÖR BUNUDA YAPILACAKLAR LİSTESİNE KAYDETSİN. DEĞİŞTİ. BÖYLECE MAKİNA EKİME BAŞLAMIŞ OLDU ŞİMDİ GAZ PEDALINA TAM BASTIĞIMDA BU SIRAYLA MAKİNA BÜTÜN İŞLERİ YAPARAK YOLA DEVAM EDİYOR. ÖLÇÜLEN MESAFEYE GELİNDİĞİNDE ÖN HİDROLİK VE ARKA HİDROLİK SIRASIYLA KALKIP MARKÖRLERİ DEĞİŞTİRİYOR. ÇOK KARMAŞIK GÖRÜNEN BU İŞLERİ İNANIN OKADAR BASİT BİR DOKUNUŞLA HALLEDİYORKİ, BUNU ANCAK KULLANDIĞINIZDA ANLAYABİLİYORSUNUZ. YANİ İLK ÇİZİDE NE YAPTIĞINIZI MAKİNEYE ÖĞRETİRSENİZ MAKİNE BUNU AYNEN TAKLİT EDİYOR. BU ÇOK KARMAŞIK GÖRÜNEN İŞLER ÇOK BASİTÇE MAKİNEYE ÖĞRETİLİYOR. SİZEDE BİRTEK MAKİNANIN GAZ PEDALINA BASMAK KALIYOR. HAA DERSENİZ BEN BUNUDA EL GAZIYLA HALLEDERİM OLMUYOR. BURADA GAZ PEDALI KONTROL PEDALI OLARAK ÇALIŞIYOR...
KARIŞIK GİBİ GÖRÜNÜYORSADA EMİNİM HEPİNİZ BUNU BENDEN DAHA İYİ YAPABİLİRSİNİZ. BU TEVAZU DEĞİL, MAKİNANIN KOLAYLIĞINDAN KAYNAKLANIYOR. ŞİMDİ BUİŞLERİ EĞER MAKİNANIN VARİOTRONİK MONİTÖRÜNDE KAYDEDERSENİZVEDE YAPTIĞINIZ İŞE İSİM VERİRSENİZ NE ZAMAN İSTERSENİZ TEK DOKUNUŞLA BU AYARLARI GERİ ÇAĞIRIRSINIZ. ÖRNEĞİN İKİ SENE SONRA AYNI MAHSULÜ EKERKEN. AYNI TARLADA AYNI AYARLAR. ON ADET İŞLEMİ HAFIZASINDA TUTABİLEN BU SİSTEM OPERATÖRE NELER SAĞLAR ARTIK SİZ BİR DÜŞÜNÜN. EWET ARKADAŞLAR İSTERSENİZ SAADECE SAĞ ELİ VE SAĞ AYAĞI OLAN BİRİNE VERİN MAKİNAYI. EĞER BİZİM KADAR RAHAT BU İŞİ YAPMAZSA BANA DİLEDİĞİNİZİ SÖYLEYEBİLİRSİNİZ. YANİ O DEVASA MAKİNA BİR MOBYLETT MOTOSİKLET GİBİ SAADECE BİR GAZ PEDALI İLE KONTROL EDİLEBİLMEKTE. EWET TRAKTÖRÜ SADECE VE SAADECE GAZ PEDALI İLE HAREKET ETTİRMEK ANCAK BUKADAR KOLAY OLUR.
BUDA UZUN ÇALIŞMA SÜRELERİNDE OPERATÖRE ÇOK BÜYÜK KOLAYLIKLAR SAĞLAR...
DÜŞÜNÜN BİR KERE BU İŞLER SABAHTAN AKŞAMA KADAR KAÇ DEFA TEKRARLANIR. KAÇ KİŞİ BÜTÜN GÜN BU İŞLERİ SAĞLIKLI OLARAK TEKRAR EDEBİLİR. EĞER BU SİSTEM YOKSA MAKİNE ÜZERİNDE BIRAKIN İŞ YAPMAYI İNSAN HANGİ DÜĞMEDEN NE İŞ YAPACAĞINI ŞAŞIRIR. BİR SÜRÜ DÜĞME İÇİNDE...

ARKADAŞLAR :
BUKADAR AKILLI BİR SİSTEMİ BÜNYESİNDE BARINDIRAN TRAKTÖRÜNDE UYGULAYAN BİR ÜRETİCİ DAHA VARMI BİLMEM. ANCAK VARSADA ÖĞRENMEK İSTERİM. BUNLAR ŞU ANDA TÜRKİYEDE MEVCUT FENDT TRAKTÖRLERİNİN T.M.S’Lİ OLANLARINDA VAR. EĞER İSTENİRSE HER MODEL İÇİN KİT OLARAKTA MEVCUT. NEKADAR GEREKLİ VE NEKADAR KOLAYLIK SAĞLADIĞINI İNSAN ANCAK ÜZERİNE BİNİP BÖYLE BİR TAKIMLA ÇALIŞMA ESNASINDA HİSSEDEBİLİYOR. DOĞRUSU ŞAŞMAMAK ELDE DEĞİL.
TABİİ TRAKTÖR KONTROL ÜNİTELERİ ARASINDA SÜREKLİ HABERLEŞTİĞİ İÇİN BAYIR YUKARI BAYIR AŞAĞI GİBİ DEĞİŞİK EĞİMLİ ARAZİLERDEDE SORUN YOK ÇÜNKÜ MOTOR GÜCÜNÜ VE TRAKTÖRÜN HIZINIDA KENDİSİ KONTROL EDİYOR. BU İŞİ ZATEN BİRÇOK MAKİNA YAPABİLİYOR.
ŞİMDİ BİR MAKİNA BUKADAR İŞİ KENDİ KENDİNE YAPABİLİYOR VE OPERATÖRE İŞ BIRAKMIYORSA DOĞAL OLARAK ZAMANDAN BİR TASARRUF SÖZ KONUSU OLACAKTIR. İŞTE BU SİZE YAKIT EKONOMİSİ VE KULLANIM KOLAYLIĞINDAN DOLAYI DAHA AZ YORGUNLUK HİSSİ VERECEKTİR. DOLAYISIYLE İŞ ÜRETME YETENEĞİ ARTARAK KISA SÜREDE DAHA FAZLA YER İŞLEME İMKÂNI SAĞLIYACAKTIR.
BU SİSTEMİN BİRAZ DAHA GELİŞMİŞ OLAN VERSİYONO DAHA BÜYÜK MODELLERİMİZDE MEVCUT. ONDA DAHA FAZLA FONKSİYONU KONTROL ETTİREBİLİYORUZ.
İŞTE ARKADAŞLAR SAADECE TRAKTÖRÜN MOTORUNDA VEYA ŞANZIMANINDAKİ YENİLİK YETMİYOR... BİRAZDA İNSAN FAKTÖRÜNE YÖNELİK YENİLİKLER LAZIM. BİLMEM HAKLIMIYIM?
BAYAĞI UZUN OLDU. BİLMEM SİZLERE FAYDALI OLABİLİYORMUYUM. DEMODE SİSTEMLERİ ÜLKEMİZE YENİ DİYE GETİRİP EMPOZE EDEN KISA SÜRE SONRA ATIL KALMIŞ SİSTEMLERİ SAVUNANLARA KARŞI, BİLGİLİ VE DUYARLI OLMAK TÜRK ÇİFTÇİSİ OLARAK BİZLERİNDE EN DOĞAL HAKKI DİYORUM.

BİR BAŞKA KONUDA BULUŞANA DEK KALIN SAĞLICAKLA DİYORUM.

Yazan: önder çifçi
 
Ynt: Tractor Management System (Traktör Yönetim Sistemi)

emeğinize sağlık bence bu çok kullanışlı birşey teknolojinin insana sağladığı rahatlıklardan biri diye bilirim açıkçası çok hoşuma gitti ama ben şu kısmı anlaya madım sadece gaza basıyoruz ama ya direksiyon onuda biz tutuyoruz değilmi?ama bu bizim buralarda pek kullanışlı olurmu bilmem tarlalar ufak ve girintili çıkıntılı ama düz anlıklı ve büyük tarlalarda harika bir iş çıkarır soförde yorgunluğu azaltır ve benzeri şeyler

verdiğiniz bilgiler için teşekkürler cağil kalmayalım tekrar elinize sağlık
 

Benzer Konular