Toprakların kısır olmasının ana sebebi orman azlığı. Ormanlar toprağı ciddi derecede zenginleştirir ve yağış miktarını artırır.
Örnek fotoğraflar ekleyeyim. Ben Ankara'da oturuyorum. Çevre şehirlere de sık sık gidiyorum. Bolu'ya kadar neredeyse orman görmek mümkün değil. Arazilerin çoğu aşağıdaki gibi.
Bu tarz arazileri eminim siz de görüyorsunuzdur. Böyle bir yerde toprağın kısır olması kadar normal bir şey yok. Aşağıdakiler de çeşitli ülkelere ait tarım arazileri;
Hollanda
Amerika
İspanya
Daha çoğaltılabilir. Biz çölde yaşamıyoruz. Suyumuz var, yağmurumuz var, çeşit çeşit iklimimiz var. Bu imkanları niye kötüye kullanıyoruz? Bu boş arazileri ağaçlandırmak çok mu zor? İnanın boş araziler ağaçlandırılsa iklim bile değişir. Daha fazla yağış alırız. Toprak kalitemiz artar.
Topraklarımızın kısır olmasının 2. sebebi ise tarım anlayışımız ile alakalı. Toprak, üzerinde ölen bitki ve hayvan artıklarından beslenir, zenginleşir. Biz toprağa her sene aynı şeyi ekiyoruz, sulamıyoruz, gübre vermiyoruz, yabancı otları öldürüyoruz. Sonra kuruyan otu biçip, toprağa zerre bir şey bırakmadan gidiyoruz. Hatta arta kalanı da yakıyoruz. Halbuki tarlaları dönüşümlü kullansak. Bir sene buğday, arpa ektiysek, sonraki sene baklagillerden eksek toprağa az çok faydamız olur. Baklagillerin toprağa doğal azot kattığı, organik madde miktarını yükselttiği biliniyor. Ya da karışık yem bitkileri ekip o sene hayvanlarımızı orada otlatsak süper olur.
Böyle yapmadığımız için her sene toprağa katkı maddeleri atmak zorunda kalıyoruz. Bu hem sağlığımıza hem de cebimize zararlı.
Kısacası suç toprağın veya doğanın değil. Suç tamamen bizlerde.