Topraklarimizin %43'ü Kısır!

Damperi kaldirip dökünce guzel dagitilamiyor, bu sefer faydadan cok zarar oluyo bitkiye. Ulkemizde özellikle katı gübre dagitici romork yayginlaşmali. Yaygınlaşırsa gübrenin yanmasına gerek te kalmicak, gubre yanmasi icin bos arsada beklerken önemli kayıba ugruyor.
 
  • Beğen
Tepkiler: UÖZKAN.77
Damperi kaldirip dökünce guzel dagitilamiyor, bu sefer faydadan cok zarar oluyo bitkiye. Ulkemizde özellikle katı gübre dagitici romork yayginlaşmali. Yaygınlaşırsa gübrenin yanmasına gerek te kalmicak, gubre yanmasi icin bos arsada beklerken önemli kayıba ugruyor.

kesinlikle haklısın. dağıtma römorkları şart ama normal römorkla dükersen de sürgü ile güzel dağıtılıyor denedin mi
 
Bu romorklarla cat pat piyasaya calisanlar var.. gittikce artiyo son 5 yildir..

Benim bulabildigim en sade ucuz gara duzen manuel ve teferruatsiz olani..

Kirsehir-basak makina.. icine tas atma videosu da var Murat..

Bozulacak bi yeri yok.. cok basit bi mantigi var..

Gubreyi tasimak bi mesele esit yaymak hepten iskence..

40 kamyon gubreyi tek basima doldurup tasidim.. yoruldum amma..

Ama yayarken cok daha psikolojik olarak yoruluyo insan.. oldu mu olmadimi vesvese oluyo insan..

----

Bi ayrinti anadoluda-doguda cogu yerde ahir/hayvan guvresine "ahgbun" derler..

Ayni zamanda verimli/degerli, guzel tarlalara da aynen "ahgbun" derler..

Yanisi atalar/dedeler inanin suanki teknik/murekkep yalamis cogundan daha iyi biliyordu topragin ilacini, yapisini..
 
  • Beğen
Tepkiler: arapörenli
Toprakların kısır olmasının ana sebebi orman azlığı. Ormanlar toprağı ciddi derecede zenginleştirir ve yağış miktarını artırır.

Örnek fotoğraflar ekleyeyim. Ben Ankara'da oturuyorum. Çevre şehirlere de sık sık gidiyorum. Bolu'ya kadar neredeyse orman görmek mümkün değil. Arazilerin çoğu aşağıdaki gibi.

16822825.jpg

tara0071-jpg.25484

ciftligine-uygun-tarlalar-b0e8a.jpg

861913_w640_h640_dsci0030.jpg


Bu tarz arazileri eminim siz de görüyorsunuzdur. Böyle bir yerde toprağın kısır olması kadar normal bir şey yok. Aşağıdakiler de çeşitli ülkelere ait tarım arazileri;

Hollanda
zuidlimburg2.png

166xmu2m6.jpg

Zuid-Limburg.jpg

beusdal.jpg


Amerika
800px-North_Central_Pennsylvania_Farm.jpg

aft-home-hero-1.jpg


İspanya
Farmland-and-scrubby-hills-Alto-del-Perd%C3%B3n-Camino-de-Santiago-Spain.jpg


Daha çoğaltılabilir. Biz çölde yaşamıyoruz. Suyumuz var, yağmurumuz var, çeşit çeşit iklimimiz var. Bu imkanları niye kötüye kullanıyoruz? Bu boş arazileri ağaçlandırmak çok mu zor? İnanın boş araziler ağaçlandırılsa iklim bile değişir. Daha fazla yağış alırız. Toprak kalitemiz artar.

Topraklarımızın kısır olmasının 2. sebebi ise tarım anlayışımız ile alakalı. Toprak, üzerinde ölen bitki ve hayvan artıklarından beslenir, zenginleşir. Biz toprağa her sene aynı şeyi ekiyoruz, sulamıyoruz, gübre vermiyoruz, yabancı otları öldürüyoruz. Sonra kuruyan otu biçip, toprağa zerre bir şey bırakmadan gidiyoruz. Hatta arta kalanı da yakıyoruz. Halbuki tarlaları dönüşümlü kullansak. Bir sene buğday, arpa ektiysek, sonraki sene baklagillerden eksek toprağa az çok faydamız olur. Baklagillerin toprağa doğal azot kattığı, organik madde miktarını yükselttiği biliniyor. Ya da karışık yem bitkileri ekip o sene hayvanlarımızı orada otlatsak süper olur.

Böyle yapmadığımız için her sene toprağa katkı maddeleri atmak zorunda kalıyoruz. Bu hem sağlığımıza hem de cebimize zararlı.

Kısacası suç toprağın veya doğanın değil. Suç tamamen bizlerde.
 
Gubre romorklari konusunda..

-konya yuksel (avrupa bi markanin birebir kopyasi)
-polatli cinar

Bunlarin tandemleri gayet iyi..

Tas olayi cok zayif bi ihtimal ama.. yuksekten ilkten olmadik biyere zincire denk gelirse koparir mi koparir..

%1 ihtimal ama ihtimal..

Kirsehir-basak.. kalite/dizayn olarak onlari tutmaz ama.. zincir yok!

Hidrolik hortum yok!

SADECE 1 saft tamamdir..

Yani ariza/sorun riski EN az olan derim..


Gubrelikler nizami olsa tas vs olmaz sorun da olmaz aslinda.. en guzeli..
 
  • Beğen
Tepkiler: SERDAR TUNA

Yabancı memleketlerdeki yeşil arazilere bakıp kanmamak lazım. Orada topraklar, uzun yıllardan beri tarım ilaçları kullanılmasından dolayı bizden daha kötü durumdadır. Oradaki toprakların ÜSTÜ FORMA ALTINI SORMA cinsinden. Almanyalı bir arkadaşın yıllar önce bana söylemişti, Almanyadaki toprağı kazın 1 metre altu kum demişti.
Evet bizim topraklarımız bakımsızlık nedemiyle göze hoş görünmeyebilir ama hala bakir, tarım ilaçlarıyla zehirlenmemiş, iyi bir sulama ve bol yağış ve tabiki ağaçlandırmayla Dünyadaki en güzel topraklardır. Şu mera kanunu değiştirilmesi lazım "MERALAR DEVLETİN HÜKÜM VE TASARRUFU ALTINDADIR" maddesi değiştirilerek "MERALAR DEVLETİN HÜKMÜNDE VE VATANDAŞIN TASARRUFU ALTINDADIR" şekline dönüştürülmelidir.
 
Yeşil alan için en iyi çözüm herkes her tarlasının bağının Bahçeli'nin dekarına göre ağaç dikecek dikmeyecek devlet destek vermeyecek dikene ekstra destek verecek şehirde ise her hane için bulunduğu insan nuusunagöre belediye vergilerden yada cüzi miktarda ücret karşılığı ağaç dikecek İnan'ın zor degil sdece önceliklerimiz farklı maalesef [emoji17][emoji17]