Tohum kaplaması ile ilgili site içerisinde bariz bir bilgi kirliliği mevcut. Eldeki verilerin toplanması amacı ile böyle bir başlık açalım dedik.
Öncelikle daha önce konu açmış diğer arkadaşlara saygı nedeni ile, daha önce açılmış, site içerisinde bulabileceğiniz, konu ile ilgili faydalı başlıkları bir listeleyelim:
1-) http://www.trakkulup.net/haberler-desteklemeler/tohum-kaplama-ilaci-hakkinda-bilgi/
2-) http://www.trakkulup.net/hububat-bi...aplamasi-ve-ekim-oncesi-topraktan-uygulamasi/
3-) http://www.trakkulup.net/bilgi-kutusu/mikoriza-(mantar-ile-tohum-kaplama)/
4-) http://www.trakkulup.net/hububat-bitkileri/bugday-tohum-kaplamasi-cinko-toprak-duzenleyici-ve-demir/
5-) http://www.trakkulup.net/hububat-bitkileri/tohumlarin-humik-asit-ve-cinko-ile-islatilmasi/
6-) http://www.trakkulup.net/ciftci-muhabbetleri/bugday-tohumu-kaplama-urunleri/
7-) http://www.trakkulup.net/sanayi-bitkileri/candem-mi-black-strong-mu/
http://www.trakkulup.net/yag-bitkileri/aycicegine-humik-asit-uygulamasi-yapan-war-mi/20/
9-) http://www.trakkulup.net/bilgi-kutusu/tohum-ilaclama-yontemleri-ve-kullanilabilecek-ilaclar/20/
10-) http://www.trakkulup.net/ciftci-muhabbetleri/humik-asit-kullanan-arkadaslarin-dikkatine/
***
Ilgili olanlar için, içerisinde konu ile ilgili oldukça güzel bilgiler bulunan bazı akademik araştırmalar:
1-) http://tarimbilimleri.agri.ankara.edu.tr/2006/111_2/makale 5.pdf
2-) http://sablon.sdu.edu.tr/enstituler/fenbilim/dergi/ing/files/2005/m.kaya_ve_arkadaslari.pdf
3-) http://dergipark.ulakbim.gov.tr/bitkorb/article/download/1011001343/1011001313
***
Tohum kaplama işlemleri, temel olarak 2 nedenle yapılır:
1-) koruma
2-) verimi arttırma
Şimdi bu başlıkları biraz açalım.
1-) Tohumu ve bitkiyi koruma amaçlı yapılan kaplamalar:
Bu kaplamalar, fungusitler ve insektisitler olarak kendi içerisinde 2 sınıfa ayrılır:
a-) Hastalıklardan koruma amaçlı yapılan fungusit (mantari) ilaç kaplamaları:
Hani hepimizin bildiği o kırmızı ilaç işte bu ilaçtır. Bu ilaçlar Rastık, sürme, embriyo kararması ve kök boğaz gibi erken ve geç dönem karşılaşılan bir çok hastalığa karşı tohumu ve bitkiyi korurlar. Her yerde bulunabilirler. Piyasada en yaygın olarak kullanılanları:
- Bayer Lamardor (sertifikalı tohumların büyük kısmı bununla kaplanır)
https://www.bayercropscience.com.tr/cs/ProductDetails.aspx?id=269
- BASF Kinto Duo: (Lamardor ' un dişe diş rakibi)
http://www.agro.basf.com.tr/agropor...nproduct_catalogue/product_details_14336.html
- Bayer Raxil DS 2 (gibi ucuz alternatifler ve çeşitleri)
https://www.bayercropscience.com.tr/cs/ProductDetails.aspx?id=242
Genel olarak '...conazole' türevi etken maddeye sahip fungusitler bunlar. Triticonazole, Prothioconazole, Hatta en çok kullanılan Raxil DS içerisinde sadece seyreltilmiş (%2 miktarında) 'tebuconazole' mevcut.
Bu durum, aklıma uygun fiyata alınan, içerisinde salt %25 'tebuconazole' etken maddeli (Bkz. Keeper) bir ilacı 12.5 kat seyrelterek bu amaç için kullanılabilir miyiz sorusunu getirdi ama baştan söyleyim bu konuda herhangi deneme yapmadım. Sadece fikir.
Bu ilaçların başarısını etkileyen en önemli etken, kaplama (işçilik) kalitesi olduğu artık kesinleşti. Yani iyi bir ilacı kötü şekilde kaplamak ile kıyaslanınca, kötü bir ilacı iyi şekilde kaplamak daha iyi sonuç veriyor.
Kısaca tohum ne kadar iyi ve homojen kaplanırsa, sonuç o kadar iyi oluyor. Bu nedenl bazı denemelerde, aynı ilaç, aynı tohum ile katlanmasına rağmen başarı sonuçlar farklı olabiliyor. Bu nedenle sıvı ilaçlar öncelikle tercih edilmesi ve işlemin elde değil, mümkün mertebe sellektör yardımı ile yapılması önemli.
Yukarıda anlatılan ilaçlar, ülke genelinde en çok kullanılan ilaçlar. Bunların dışında da farklı amaç ve hastalıklar için kullanılan farklı fungusitler de piyasada bulunmakta.
b-) Böceklere karşı koruma:
Genellikle kambur ekin böceği ve çeşitli kurtlar için geliştirilmiş kuvvetli insektisitlerdir. Toprağın yüzeyine yada doğrudan tohuma uygulanabilirler. En basit hali ile tohumun böcekler tarafından yenmesini engeller. Piyasada çok çeşit ve türde ilaç bulabilirsiniz. Ben uygun fiyatlı olduğu için 'Alban' kullanıyorum.
Bu ilaçların gerçekten güçlü insektisitlerdir. Piyasada 'dana burnu ilacı' olarak geçerler. Mesela ven Alban ' ı pire mücadelesinde kullandım ve çok iyi sonuç aldım.
Tohuma böcek zararının olmadığı bölgelerde pek bilinmez ve kullanılmaz. Lakin uygun fiyatı nedeni ile tedbir amaçlı kullanılabilir.
Koruma amaçlı kaplamalarımız bunlar.
***
2-) Verim arttırma amacı ile kullanılan kaplamalar.
Bunlar da kendi içerisinde 2 sınıfa ayrılır.
a-) Tohum gübreleri: bitkinin az miktarda ve özellikle çıkış sonrası ihtiyaç duyduğu maddelerle yapılan kaplamadır. Buradaki amaç, bitkinin kök gelişiminin zayıf olduğu erken dönemde ihtiyaç duyduğu besin maddelerini kolayca kullanabileceği bir yere, doğrudan üzerine vermek, sırtına yüklemek diyebiliriz.
Mantık, kendi ihtiyaçlarını karşılama konusunda çok zayıf olam bir bebeğin ağzına mama beslemek ile aynı. İşini kolaylaştırıyoruz.
Genel olarak mantıklı bir uygulama olan tohum gübrelerinin verim açısından göle görülür farkları oluyor. Ayrıca üretici firmalar da bu konuda çok iddialılar. Örneğin 'Nutriseed' tohum gübresi danışmanları, dekarda ortalama 40 kg verim artışı yaptığını iddia ediyor. Keza CanDem bu konuda daha da iddialı.
Bu konuda, uyarıda değindiğimiz gibi piyasada bir çok hazır tohum gübresi üreticisi mevcut. Lakin bunların içerisinde en yaygın yaygın kullanılanları Nutreseed ve CanDem.
Ilgili ürünler.
Compo - Nutriseed: http://www.compo-expert.com/fileadmin/user_upload/compo_expert/tr/NutriSeed.pdf
Candem - DemNem: http://www.arptarim.com/candem-demnem-tohum-kaplama-preparati/
Yukarıdaki ürünler yüksek fiyatlı, hazır ürünler ve birbirlerine genel olarak benzer içeriklere sahip. Lakin candem bazı kelime oyunları ile içeriğini açıklamamayı tercih etmiş. Bu çiftçi dostu yaklaşımı ile Nutreseed benim gözümde artı puan aldı.
Yukarıdaki hazır ürünlere karşı bizim kullanabileceğimiz uygun fiyatlı alternatifleri de konunun en alt kısmına ekleyeceğiz.
b-) çimlendiriciler / toprak düzenleyiciler.
Bu konuda en bilinen madde, malumunuz Hümik asit. Birden çok kaynağı olsada en kalitelisi, Leonerdit menşeili olanlar diyebiliriz.
Nasıl kullanılıyor?
İşte bu kısım biraz karmaşık ve riskli olan noktamız. Geçen yıl bu konuda bir çok deneme yapma şansım oldu. Eğer ki Hümik asiti belli bir miktardan fazla kullandığınızda, üstüne tamamen kurutmadan çuvalladığınızda, tohum toprağa girmeden bozulabiliyor. Bu dedenle çok dikkatli kullanmak lazım.
Hümik asit ile kaplama yaparken, benim ulaştığım en ideal rakam, tohumun ağırlığının %0.5 civarında Hümik asiti, kendi ağırlığında su ile kullanmak.
Fazla sulandırdığınızda kuruma çok gecikiyor. Az sulandırdığınızda ise yeterli kalitede bir kaplama olmuyor. Hümik asit koyu bir madde olduğundan bazı tohumlara ulaşamayabiliyor.
İşin en önemli noktası da burada. Benim gördüğüm, Hümik asit miktarında %5 ' i geçmemek gerekiyor. Aksi halde tohum hem çok nemleniyor, hem de kurumak bilmiyor. Tam bu esnada bir de üstüne kurumadan çuvallarsanız, geçmiş olsun. Tohum çuvallarda şişebiliyor, çimlenebiliyor. Bekletmeden atmaya kalktığınızda ise, tam kurumamış olan tohum mibzerde tıkanma yapıyor. Tohum çarklarına sıvama, hortumlara yapışma, düzgün akmama gibi bir sürü sorun çıkarıyor.
Kurutma konusuna gelince, güneş altında kuruttuklarım hiç bir sorun yaşamadı. Gölgede ise geç kurulduğu, üstüne nemli kaldıkları için bazı tohumlarda yumuşama/şişme oldu.
Özetle Hümik asit biraz riskli. Lakin kullanacaksanız:
- miktar olarak tohum ağırlığının %0,5 ' i kadar (1 ton tohuma 5 litre)
- uygun kıvamda seyrelterek,
- işlem sonrası güneş altında kurutarak
Özellikle buğdayda gayet güzel sonuçlar alınabiliyor. Bu yıl kısmet olursa, çıkış konusunda çok nazlı bir bitki olan kanolada da bu yöntem ile denemeye niyetliyim.
*******
Peki kendiniz bir kaplama yapacaksanız, uygun fiyatlı ve etkili bir kaplama için ne kullanabilir?
Öncelikle, arzilerinizde daha önce kurt yada kambur ekin böceği (Zabrus) gibi bir zararlı ile karşılaşmadı iseniz, insektisit kullanmanıza gerek yok. Ben tedbir maksatlı olarak 'Alban 25WP' kullanıyorum. Şu ana dek herhangi bir böcek zararı gelmedi başıma. Maliyeti düşük. Tüm yaprak gübreleri ve fungusitler ile karışabiliyor.
***
Fungusit olarak 'Lamardor' iyi bir tercih. Bildiğim kadarı ile şu an için en fazla sayıda hastalığa (kökboğazı, sürme, rastık) karşı koruma sağlayan ilaç bu. Fiyat/performans açısından iyi.
***
Tohum gübreleri kısmına gelirsek, 2 seçeneğimiz var:
1-) yukarıda anlatılmış hazır ürünleri kullanmak,
2-) kendimiz karışım hazırlamak.
Tohum gübrelerinde, demirbaş diyebileceğimiz, değişmeyen, 3 tane element mevcut.
- çinko (%1-3 arası)
- mangan (%2-5 arası)
- amonyum azotu (%3)
Yukarıdaki maddeler ve miktarları, neredeyse tüm hazır tohum gübrelerinde standart hale gelmiş oranlar. Bunların dışında, markaya göre demir, bakır ve fosfor bulunan gübreler de mevcut. Bu karışımları yapmak ise, hammaddelere ulaştıktan sonra çocuk oyuncağı.
Bizim kendimizin yapacağı bir tohum kaplaması için ise 3 seçenek sunalım:
1-) kolay seçenek:
'Fungusit + çinko' şeklinde oldukça basit, başlangıç seviyesi ama faydalı bir kaplama yapabiliriz.
2-) orta seviye kaplama:
Insektisit + fungusit + temel gübre (Hümik asit - çinko - amonyum azotu)
3-) zengin içerikli kaplama:
insektisit + fungusit + kapsamlı gübre (Hümik asit (%0,5) + çinko (%3) + mangan (%5) + amonyum azotu (%3) + demir (%1) + fosfor (%10) + bir de bulabilirsek şelat. Of diyorum)
Bu arada 3. seçenekteki gübrenin hazır olanını, tohum gübresi olarak bir firma yapmış. Sadece şelatsız. Denemedim ama, şu ana kadar gördüğüm en iyi tohum gübrelerinden biri.
Firma pek bilindik bir firma değil ama denemeye değer bir ürün:
Link: http://www.verdatarim.com/tohum-kaplama-gubresi-7h.htm
Fiyatını bilmiyorum. Eğer uygunsa, tek tek hammadde kovalayıp kimyagerlik yapmak istemeyenler için en iyi seçenek bu herhalde.
Öncelikle daha önce konu açmış diğer arkadaşlara saygı nedeni ile, daha önce açılmış, site içerisinde bulabileceğiniz, konu ile ilgili faydalı başlıkları bir listeleyelim:
1-) http://www.trakkulup.net/haberler-desteklemeler/tohum-kaplama-ilaci-hakkinda-bilgi/
2-) http://www.trakkulup.net/hububat-bi...aplamasi-ve-ekim-oncesi-topraktan-uygulamasi/
3-) http://www.trakkulup.net/bilgi-kutusu/mikoriza-(mantar-ile-tohum-kaplama)/
4-) http://www.trakkulup.net/hububat-bitkileri/bugday-tohum-kaplamasi-cinko-toprak-duzenleyici-ve-demir/
5-) http://www.trakkulup.net/hububat-bitkileri/tohumlarin-humik-asit-ve-cinko-ile-islatilmasi/
6-) http://www.trakkulup.net/ciftci-muhabbetleri/bugday-tohumu-kaplama-urunleri/
7-) http://www.trakkulup.net/sanayi-bitkileri/candem-mi-black-strong-mu/
http://www.trakkulup.net/yag-bitkileri/aycicegine-humik-asit-uygulamasi-yapan-war-mi/20/
9-) http://www.trakkulup.net/bilgi-kutusu/tohum-ilaclama-yontemleri-ve-kullanilabilecek-ilaclar/20/
10-) http://www.trakkulup.net/ciftci-muhabbetleri/humik-asit-kullanan-arkadaslarin-dikkatine/
***
Ilgili olanlar için, içerisinde konu ile ilgili oldukça güzel bilgiler bulunan bazı akademik araştırmalar:
1-) http://tarimbilimleri.agri.ankara.edu.tr/2006/111_2/makale 5.pdf
2-) http://sablon.sdu.edu.tr/enstituler/fenbilim/dergi/ing/files/2005/m.kaya_ve_arkadaslari.pdf
3-) http://dergipark.ulakbim.gov.tr/bitkorb/article/download/1011001343/1011001313
***
Tohum kaplama işlemleri, temel olarak 2 nedenle yapılır:
1-) koruma
2-) verimi arttırma
Şimdi bu başlıkları biraz açalım.
1-) Tohumu ve bitkiyi koruma amaçlı yapılan kaplamalar:
Bu kaplamalar, fungusitler ve insektisitler olarak kendi içerisinde 2 sınıfa ayrılır:
a-) Hastalıklardan koruma amaçlı yapılan fungusit (mantari) ilaç kaplamaları:
Hani hepimizin bildiği o kırmızı ilaç işte bu ilaçtır. Bu ilaçlar Rastık, sürme, embriyo kararması ve kök boğaz gibi erken ve geç dönem karşılaşılan bir çok hastalığa karşı tohumu ve bitkiyi korurlar. Her yerde bulunabilirler. Piyasada en yaygın olarak kullanılanları:
- Bayer Lamardor (sertifikalı tohumların büyük kısmı bununla kaplanır)
https://www.bayercropscience.com.tr/cs/ProductDetails.aspx?id=269
- BASF Kinto Duo: (Lamardor ' un dişe diş rakibi)
http://www.agro.basf.com.tr/agropor...nproduct_catalogue/product_details_14336.html
- Bayer Raxil DS 2 (gibi ucuz alternatifler ve çeşitleri)
https://www.bayercropscience.com.tr/cs/ProductDetails.aspx?id=242
Genel olarak '...conazole' türevi etken maddeye sahip fungusitler bunlar. Triticonazole, Prothioconazole, Hatta en çok kullanılan Raxil DS içerisinde sadece seyreltilmiş (%2 miktarında) 'tebuconazole' mevcut.
Bu durum, aklıma uygun fiyata alınan, içerisinde salt %25 'tebuconazole' etken maddeli (Bkz. Keeper) bir ilacı 12.5 kat seyrelterek bu amaç için kullanılabilir miyiz sorusunu getirdi ama baştan söyleyim bu konuda herhangi deneme yapmadım. Sadece fikir.
Bu ilaçların başarısını etkileyen en önemli etken, kaplama (işçilik) kalitesi olduğu artık kesinleşti. Yani iyi bir ilacı kötü şekilde kaplamak ile kıyaslanınca, kötü bir ilacı iyi şekilde kaplamak daha iyi sonuç veriyor.
Kısaca tohum ne kadar iyi ve homojen kaplanırsa, sonuç o kadar iyi oluyor. Bu nedenl bazı denemelerde, aynı ilaç, aynı tohum ile katlanmasına rağmen başarı sonuçlar farklı olabiliyor. Bu nedenle sıvı ilaçlar öncelikle tercih edilmesi ve işlemin elde değil, mümkün mertebe sellektör yardımı ile yapılması önemli.
Yukarıda anlatılan ilaçlar, ülke genelinde en çok kullanılan ilaçlar. Bunların dışında da farklı amaç ve hastalıklar için kullanılan farklı fungusitler de piyasada bulunmakta.
b-) Böceklere karşı koruma:
Genellikle kambur ekin böceği ve çeşitli kurtlar için geliştirilmiş kuvvetli insektisitlerdir. Toprağın yüzeyine yada doğrudan tohuma uygulanabilirler. En basit hali ile tohumun böcekler tarafından yenmesini engeller. Piyasada çok çeşit ve türde ilaç bulabilirsiniz. Ben uygun fiyatlı olduğu için 'Alban' kullanıyorum.
Bu ilaçların gerçekten güçlü insektisitlerdir. Piyasada 'dana burnu ilacı' olarak geçerler. Mesela ven Alban ' ı pire mücadelesinde kullandım ve çok iyi sonuç aldım.
Tohuma böcek zararının olmadığı bölgelerde pek bilinmez ve kullanılmaz. Lakin uygun fiyatı nedeni ile tedbir amaçlı kullanılabilir.
Koruma amaçlı kaplamalarımız bunlar.
***
2-) Verim arttırma amacı ile kullanılan kaplamalar.
Bunlar da kendi içerisinde 2 sınıfa ayrılır.
a-) Tohum gübreleri: bitkinin az miktarda ve özellikle çıkış sonrası ihtiyaç duyduğu maddelerle yapılan kaplamadır. Buradaki amaç, bitkinin kök gelişiminin zayıf olduğu erken dönemde ihtiyaç duyduğu besin maddelerini kolayca kullanabileceği bir yere, doğrudan üzerine vermek, sırtına yüklemek diyebiliriz.
Mantık, kendi ihtiyaçlarını karşılama konusunda çok zayıf olam bir bebeğin ağzına mama beslemek ile aynı. İşini kolaylaştırıyoruz.
Genel olarak mantıklı bir uygulama olan tohum gübrelerinin verim açısından göle görülür farkları oluyor. Ayrıca üretici firmalar da bu konuda çok iddialılar. Örneğin 'Nutriseed' tohum gübresi danışmanları, dekarda ortalama 40 kg verim artışı yaptığını iddia ediyor. Keza CanDem bu konuda daha da iddialı.
Bu konuda, uyarıda değindiğimiz gibi piyasada bir çok hazır tohum gübresi üreticisi mevcut. Lakin bunların içerisinde en yaygın yaygın kullanılanları Nutreseed ve CanDem.
Ilgili ürünler.
Compo - Nutriseed: http://www.compo-expert.com/fileadmin/user_upload/compo_expert/tr/NutriSeed.pdf
Candem - DemNem: http://www.arptarim.com/candem-demnem-tohum-kaplama-preparati/
Yukarıdaki ürünler yüksek fiyatlı, hazır ürünler ve birbirlerine genel olarak benzer içeriklere sahip. Lakin candem bazı kelime oyunları ile içeriğini açıklamamayı tercih etmiş. Bu çiftçi dostu yaklaşımı ile Nutreseed benim gözümde artı puan aldı.
Yukarıdaki hazır ürünlere karşı bizim kullanabileceğimiz uygun fiyatlı alternatifleri de konunun en alt kısmına ekleyeceğiz.
b-) çimlendiriciler / toprak düzenleyiciler.
Bu konuda en bilinen madde, malumunuz Hümik asit. Birden çok kaynağı olsada en kalitelisi, Leonerdit menşeili olanlar diyebiliriz.
Nasıl kullanılıyor?
İşte bu kısım biraz karmaşık ve riskli olan noktamız. Geçen yıl bu konuda bir çok deneme yapma şansım oldu. Eğer ki Hümik asiti belli bir miktardan fazla kullandığınızda, üstüne tamamen kurutmadan çuvalladığınızda, tohum toprağa girmeden bozulabiliyor. Bu dedenle çok dikkatli kullanmak lazım.
Hümik asit ile kaplama yaparken, benim ulaştığım en ideal rakam, tohumun ağırlığının %0.5 civarında Hümik asiti, kendi ağırlığında su ile kullanmak.
Fazla sulandırdığınızda kuruma çok gecikiyor. Az sulandırdığınızda ise yeterli kalitede bir kaplama olmuyor. Hümik asit koyu bir madde olduğundan bazı tohumlara ulaşamayabiliyor.
İşin en önemli noktası da burada. Benim gördüğüm, Hümik asit miktarında %5 ' i geçmemek gerekiyor. Aksi halde tohum hem çok nemleniyor, hem de kurumak bilmiyor. Tam bu esnada bir de üstüne kurumadan çuvallarsanız, geçmiş olsun. Tohum çuvallarda şişebiliyor, çimlenebiliyor. Bekletmeden atmaya kalktığınızda ise, tam kurumamış olan tohum mibzerde tıkanma yapıyor. Tohum çarklarına sıvama, hortumlara yapışma, düzgün akmama gibi bir sürü sorun çıkarıyor.
Kurutma konusuna gelince, güneş altında kuruttuklarım hiç bir sorun yaşamadı. Gölgede ise geç kurulduğu, üstüne nemli kaldıkları için bazı tohumlarda yumuşama/şişme oldu.
Özetle Hümik asit biraz riskli. Lakin kullanacaksanız:
- miktar olarak tohum ağırlığının %0,5 ' i kadar (1 ton tohuma 5 litre)
- uygun kıvamda seyrelterek,
- işlem sonrası güneş altında kurutarak
Özellikle buğdayda gayet güzel sonuçlar alınabiliyor. Bu yıl kısmet olursa, çıkış konusunda çok nazlı bir bitki olan kanolada da bu yöntem ile denemeye niyetliyim.
*******
Peki kendiniz bir kaplama yapacaksanız, uygun fiyatlı ve etkili bir kaplama için ne kullanabilir?
Öncelikle, arzilerinizde daha önce kurt yada kambur ekin böceği (Zabrus) gibi bir zararlı ile karşılaşmadı iseniz, insektisit kullanmanıza gerek yok. Ben tedbir maksatlı olarak 'Alban 25WP' kullanıyorum. Şu ana dek herhangi bir böcek zararı gelmedi başıma. Maliyeti düşük. Tüm yaprak gübreleri ve fungusitler ile karışabiliyor.
***
Fungusit olarak 'Lamardor' iyi bir tercih. Bildiğim kadarı ile şu an için en fazla sayıda hastalığa (kökboğazı, sürme, rastık) karşı koruma sağlayan ilaç bu. Fiyat/performans açısından iyi.
***
Tohum gübreleri kısmına gelirsek, 2 seçeneğimiz var:
1-) yukarıda anlatılmış hazır ürünleri kullanmak,
2-) kendimiz karışım hazırlamak.
Tohum gübrelerinde, demirbaş diyebileceğimiz, değişmeyen, 3 tane element mevcut.
- çinko (%1-3 arası)
- mangan (%2-5 arası)
- amonyum azotu (%3)
Yukarıdaki maddeler ve miktarları, neredeyse tüm hazır tohum gübrelerinde standart hale gelmiş oranlar. Bunların dışında, markaya göre demir, bakır ve fosfor bulunan gübreler de mevcut. Bu karışımları yapmak ise, hammaddelere ulaştıktan sonra çocuk oyuncağı.
Bizim kendimizin yapacağı bir tohum kaplaması için ise 3 seçenek sunalım:
1-) kolay seçenek:
'Fungusit + çinko' şeklinde oldukça basit, başlangıç seviyesi ama faydalı bir kaplama yapabiliriz.
2-) orta seviye kaplama:
Insektisit + fungusit + temel gübre (Hümik asit - çinko - amonyum azotu)
3-) zengin içerikli kaplama:
insektisit + fungusit + kapsamlı gübre (Hümik asit (%0,5) + çinko (%3) + mangan (%5) + amonyum azotu (%3) + demir (%1) + fosfor (%10) + bir de bulabilirsek şelat. Of diyorum)
Bu arada 3. seçenekteki gübrenin hazır olanını, tohum gübresi olarak bir firma yapmış. Sadece şelatsız. Denemedim ama, şu ana kadar gördüğüm en iyi tohum gübrelerinden biri.
Firma pek bilindik bir firma değil ama denemeye değer bir ürün:
Link: http://www.verdatarim.com/tohum-kaplama-gubresi-7h.htm
Fiyatını bilmiyorum. Eğer uygunsa, tek tek hammadde kovalayıp kimyagerlik yapmak istemeyenler için en iyi seçenek bu herhalde.