Bir kaç telefon görüşmesi sonrası işin aslını öğrendim eğer anlatılanlar doğru ise biz çiftçiler için çok iyi yanları var. Tabiki bana anlatılanlar üzerine yorum yapıyorum.
Şöyle başlayayım; öncelikle tmo buğday almayacağı falan hikayeymiş. Tmo lisanslı depolar kiralamış önce onları dolduracakmış. Sonra kendi depolarına alacakmış buğdayı.
Banka hesabı olayı da şöyle; tmonun lisanlı deposuna bağımsız eksperler yerleştirilip buğdayın fiyatı belirlenecekmiş. Sana bir karne verceklermiş.Sonra sen malı dökmeye karar verirsen o karne ile döktüğün malın ederinin %70 ini bankadan 6 aylık 0 faizle çekebilecekmişsin. İster 3 ay ister 5 ay sonra malını tmo yada tüccara karne usulünce satabilir ve bankaya paranı yayırabilirmişsin.
Yani malın ederi altın yada döviz gibi yükselme şansı daha çok çünki sezonda fiyat aşağı düşüyor ama 4-6 ay sonunda piyasa az da olsa canlanıyor. Bana anlatılandan sonra biz çiftçiler için süper bir iş ancak banka ve tmo bu işten bedavya kimseyi nemalandırmaz o ayrı bir konu. İnşallah böyledir de az da olsa yüzümüz güler.