Tigem'in Yıldızı 3 Yılda Parladı

23.04.2009
14,135
24,340
36
Bilecik
BURSA (İHA) - Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Genel Müdürü Mehmet Halis Bilden, 2009 yılını 88 milyon TL zararla kapatan kurumun artık kar dönemine geçtiğini belirterek, “Bu yıl sonunda 137 milyon TL kazanç elde etmek istiyoruz” dedi.

İHA’ya açıklamalarda bulunan TİGEM Genel Müdürü Mehmet Halis Bilden, kurumun tarım alanında öncü role sahip olmasını hedeflediklerini söyledi. TİGEM’e ait arazilerde sadece tarım ve hayvancılığın olacağını ifade eden Bilden, finansal kaynağı güçlü olan yatırımcıları TİGEM İşletmelerine davet etti.

2011 yılında sahalarda koşan 2 bin civarında Arap tayının 600’ünün TİGEM’in yetiştirdiği taylar olduğunu kaydeden Bilden, “Bu da Türkiye’deki atların 3’te birini oluşturuyor. 2011 yılı içinde Arap atlarına dağıtılan primlerin yüzde 48’ini Arap tayları kazandı. Bu da 50 milyon TL ikramiyeye denk geliyor. Bu da TİGEM atlarının performansının ne kadar iyi olduğunu gösteriyor. Bizim her yıl 15 milyon TL civarında at satmak suretiyle atçılardan kurumumuza para gelmektedir. Ancak ikramiyenin 50 milyon TL olduğunu düşünürsek verdiği paranın 3 katından daha fazlasını ikramiye olarak tekrar atçıya geri gidiyor. Bu da sektörün ne kadar kazançlı olduğunu gösteriyor, TİGEM ile çalışmanın avantajlı olduğu anlamına geliyor” diye konuştu.

“88 MİLYON LİRA ZARAR EDİYORDUK, ŞİMDİ 137 MİLYON KARA GEÇTİK”

Kurumun her alanda kendini yenilediğini kaydeden Bilden, işletmelerdeki traktörleri ve diğer ekipmanları satın almaya devam edeceklerini vurguladı. Birkaç yıl içinde yatırım ödeneği alamadığı için kurumun zarar ettiğini kaydeden Bilden, 2009’da alınan tedbirlerle 1 Ocak 2011 tarihinde bu kurumun zarar etmeyeceği sloganıyla yola çıktıklarını ve bunu başardıklarını belirtti. Son 3 yıldır kurumun zarar etmediğini dile getiren Bilden, şöyle devam etti:

“2009 yılında Ceylanpınar kuraklığından dolayı zarar ettik. O seneyi 88 milyon TL zararla kapadık. 2010 yılında ize 8,8 milyon TL karla kapattık. 2011 yılında 30 milyon TL kar elde ettik. Son 2 yılda da Ceylanpınar ' da kuraklık vardı. Sulu tarıma geçtiğimizden dolayı zararları minimize ettik. Bu yıl ise 137 milyon TL kar edecek şekilde bütçeyi belirledik. Zarardan kara geçtik. Tarım Bakanlığı hamlelerine ile TİGEM’in yetişmesi için çalışıyoruz. Tohumculuk ve damızlıkta bakanlığın destekleri var. Bu desteklerle iyi işler yapıyoruz. Bunu çiftçiye ve üreticiye yansıtıyoruz.”

“TALEPLERE YETİŞEMİYORUZ”

Son 3 yılda kurumun 850 milyon TL yatırım ödeneği ayırdığını kaydeden Bilden, “TİGEM, daha önce zarar eden bir kurumdu. 850 milyon TL’lik yatırımın yüzde 62’sini kendi karşıladı. Kurum kendi yatırımlarını finanse edecek duruma geldi. Birkaç yıldır koyunculukta artış var. Koyunculuğa yatırım arttı. 2012 yılında 100 bin baş koyun talebi vardı. Biz ancak 15 binini karşılayabildik. İnsanlar, yine yurt içinden üstün vasıflı ırklardan damızlıklarını temin ediyor. Bu anlamda TİGEM olarak bu strateji kapsamında yol haritamızı iyi belirlememiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

TİGEM 6 İŞLETMESİNİ SATIŞA ÇIKARIYOR

Hükümetin tüm devlet kurumlarının önüne 2023 hedefi koyduğunu ifade eden Bilden, atçılık ile sertifikalı tohumluk ve damızlık alanında çalışmaları ağırlaştırdıklarını vurguladı. Bu konuda Türkiye’nin ihtiyacının yüzde 50’sini karşılamak istediklerini vurgulayan Bilden, “Neyle yapıyoruz bunu? Biz çiftliklerimizi özel sektörün yatırımlarına açıyoruz. 37 işletmemiz var. Bunun 16’sı özel sektörde. Şimdiye kadar buralara özel sektör, 500 milyon TL civarında yatırım yaptılar. 6 tane işletmemizi daha özel sektörün hizmetine sunacağız. 31 Temmuz’a kadar özel sektörün projelerini alacağız. Bu işletmeleri devredeceğiz. 22 işletmemiz özel sektörün hizmetinde olacak. Önemli olan bu arazilerin tarımın içinde tutulmasıdır. Buralarda tarım ve hayvancılık yapılacak. Biz 2023 hedefini özel sektör ile tamamlamalıyız” açıklamalarında bulundu.

“2023’TE 500 BİN TON HUBUBAT TOHUMU ÜRETECEĞİZ”

Sertifikalı tohum üretiminde bu yıl içinde 630 milyon TL üretim yapmayı istediklerini vurgulayan Bilden, “Atçılık bizim faaliyetlerimiz içinde ciddi pay almıyor. Aslan payını sertifikalı tohum üretimi alıyor. 2011 yılında 176 bin ton sertifikalı hububat tohumu ürettik ve dağıttık. Dünyada en büyüğü TİGEM’dir. Bu yıl 220 bin ton sertifikalı hububat tohumunu üretmek istiyoruz. 10 yıl önce 30 bin ton tohum üreten TİGEM, şu an 220 bin ton üretim yapıyor. 2023 yılında ise biz 500 bin ton üretmeyi hedefliyoruz” dedi.

Ekleme Tarihi
19.06.2012
 

Benzer Konular