Tecrube

Arkadaslar istanbulda ikanet ediyorum koyde yeni sistem ahirim 90 donum arazim var sulak arazi sut inekciligi yapma yi planliyorum ne dersiniz nasil yapmaliyim tecrubelerinize dayanarak destek istiyorum

Bu sorunun cevabı o kadar uzun ve karmaşık ki...

Köyün neresi? Sulak 90 dönüm arazi var, ahırın var hem de yeni sistem.!

Senin ki biraz şöyle olmuş;
"Unum var, şekerim var, yağım var helva yapayım mı?":D

Anlaşılan belli bir geçmişiniz var konuya yabancı değilsin. Bence şimdiye kadar durman hata...

Karlılık az ev gecindirmek icin belli bir sayinin uzerine cikmak gerek
Hayvanlari alacak sermaye varmi yoksa hem hayvan odemek hem gecinmek olmaz degil ama zor bir surec
Allah kolaylik versin herkese

İst bi dairem var 8 yildir istanbukda ikamet ediyorum evet gecmisim var hayvancilik yaptim ama eski usul dairemi satip traktir alet ekipman alcam hayvan icinde bu 7 yil faizsiz olan krediden kullanmayi planliyorum

Bu sorunun cevabı o kadar uzun ve karmaşık ki...

Köyün neresi? Sulak 90 dönüm arazi var, ahırın var hem de yeni sistem.!

Senin ki biraz şöyle olmuş;
"Unum var, şekerim var, yağım var helva yapayım mı?":D

Anlaşılan belli bir geçmişiniz var konuya yabancı değilsin. Bence şimdiye kadar durman hata...
İst bi dairem var 8 yildir istanbukda ikamet ediyorum evet gecmisim var hayvancilik yaptim ama eski usul dairemi satip traktir alet ekipman alcam hayvan icinde bu 7 yil faizsiz olan krediden kullanmayi planliyorum

Ana hatlarıyla şöyle başlayalım.

Hem hayvancılık yapan hemde memur olan veya başka işte çalışan çok insan var.

Traktör alırken heves uğruna büyük paralara traktör alma. Aynı güçte ihtiyacını görecek güzel temiz ve uygun fiyatlı bir traktör almanı tavsiye ederim.

Hayvancılıkta ilk başlayacakların hatası genel olarak 3 şekilde oluyor.

-Yanlış ve hasta hayvan almak bilmeden.
-İlk önce hayvan alıp sonra hayvanların yiyeceğini temin etmeye çalışmak ve her şeyi parayla almak.
-Hiç bilmediği halde çok sayıda hayvan ile başlamak.

Hayvancılıkta miktarı belirleyen esas etken GİDERLERİ ve HAYVAN YEMLERİNİ karşılama gücüdür.

Kimisi vardır 20 yıldır 15 inek besler ve çok kazanır. Onun komşusu ise hep 40 inek yapar ve kazanır...

Koyunculuk bile aynıdır, belli ovada bir koyuncu hep aynı sayıda hayvan besler bu sayı çok az oynar.

Eğer devamlı 300 civarı koyunu olan birine fazladan 1000 koyun daha verseler alıp bakmaz. Çünkü onları doyurmak için yeterli alan ve gideri yoktur. Beslemeye kalkarsa zarar eder.

Aynı şekilde 15 inek bakmaya gücü yeten ve o sayıda iyi kar eden birine fazladan 100 inek verseler. İmkanlar aynı kalmak şartıyla alıp bakmaz.

İnsanların baktığı hayvan sayısını GELİRİN GİDERİ KARŞILAMA oranı belirliyor.

Ayrıca şu faiz olayına bulaşma derim, asla sıfır faiz diye bir şey yok. Faiz ile 2 hayvan almaktansa faizsiz 1 hayvan al daha çok kazanırsın.

Şimdilik bu kadar.:)

Ana hatlarıyla şöyle başlayalım.

Hem hayvancılık yapan hemde memur olan veya başka işte çalışan çok insan var.

Traktör alırken heves uğruna büyük paralara traktör alma. Aynı güçte ihtiyacını görecek güzel temiz ve uygun fiyatlı bir traktör almanı tavsiye ederim.

Hayvancılıkta ilk başlayacakların hatası genel olarak 3 şekilde oluyor.

-Yanlış ve hasta hayvan almak bilmeden.
-İlk önce hayvan alıp sonra hayvanların yiyeceğini temin etmeye çalışmak ve her şeyi parayla almak.
-Hiç bilmediği halde çok sayıda hayvan ile başlamak.

Hayvancılıkta miktarı belirleyen esas etken GİDERLERİ ve HAYVAN YEMLERİNİ karşılama gücüdür.

Kimisi vardır 20 yıldır 15 inek besler ve çok kazanır. Onun komşusu ise hep 40 inek yapar ve kazanır...

Koyunculuk bile aynıdır, belli ovada bir koyuncu hep aynı sayıda hayvan besler bu sayı çok az oynar.

Eğer devamlı 300 civarı koyunu olan birine fazladan 1000 koyun daha verseler alıp bakmaz. Çünkü onları doyurmak için yeterli alan ve gideri yoktur. Beslemeye kalkarsa zarar eder.

Aynı şekilde 15 inek bakmaya gücü yeten ve o sayıda iyi kar eden birine fazladan 100 inek verseler. İmkanlar aynı kalmak şartıyla alıp bakmaz.

İnsanların baktığı hayvan sayısını GELİRİN GİDERİ KARŞILAMA oranı belirliyor.

Ayrıca şu faiz olayına bulaşma derim, asla sıfır faiz diye bir şey yok. Faiz ile 2 hayvan almaktansa faizsiz 1 hayvan al daha çok kazanırsın.

Şimdilik bu kadar.:)
Hedefim 20 adet simental duve ike baslamak. Ben traktorumu iyi olmasini isterim yani en azindan balya yapacak gucte ve slaj makinasini cevirecek gucte bi traktor ile . ayrica su an 35 donum yonca ekili ve 15 donum misir ekilecek hazir durumda .daha once hayvan baktigim icin zorluk yasamayacagimi dusunuyorum.ahirda kapali olarak baksam sikinti ne olur yoksa illaki acik mi yapmaliyim o konuda karar veremesim cunki fazla maliyeye girmeden baslamak yem masraflarini elimde bulundurmak istiyorum. Tesekkurler

90 dönüm tarlayı çok iyi değerlendirmen lazım 35 donum yonca iyi olmuş ama 15 donum mısır hayatta yetmez en az 30 donum mısır olması gerekir.yine de 20 hayvan doğurunca her şeyi kendi tarlandan karsılaman zor iş.

Kapali ahir olayina nasilbakiosun kardesim kapali ferken yeni sistem havadar eski usul degil

S.a hocam ilk önce memleketiniz neresi?
evinizi satmakdan başka imkan yok mudur?
Aileniz de sizinle beraber köye gelecekler mi?
Ahır sistemi yeni mi?
30 dönüm yonca sana çok çok yeterli fazlasını yoncaya ayırma bence
hayvanın gözüne bakıp ne derdi var anlayacak biri misin?
gece inek buzalar sabaha kadar yanında durabilirsin?
şimdi sen dairemi satacam diyorsun da yeniden daire alamayabilirsin,
geri dönüşüne sevindim eşin çoluğun çocuğun buna alışık mı
En önemlisi bilmediğin hayvan cinsine bulaşma,

Kapalıların hepsi işçilik istıyo sagmallar dışarda durması lazım veya günde bir kez cıkartman lazım çünkü kızgınlık olayı yakalanmıyor.ben sabah akşam suya salıyorum öyle anlıyorum.artı buzagılar kapalıda olsa en az 6 ay serbest olmalı içerde yer yapılmalı

S.a hocam ilk önce memleketiniz neresi?
evinizi satmakdan başka imkan yok mudur?
Aileniz de sizinle beraber köye gelecekler mi?
Ahır sistemi yeni mi?
30 dönüm yonca sana çok çok yeterli fazlasını yoncaya ayırma bence
hayvanın gözüne bakıp ne derdi var anlayacak biri misin?
gece inek buzalar sabaha kadar yanında durabilirsin?
şimdi sen dairemi satacam diyorsun da yeniden daire alamayabilirsin,
geri dönüşüne sevindim eşin çoluğun çocuğun buna alışık mı
En önemlisi bilmediğin hayvan cinsine bulaşma,
Kardesim kastamonuluyum. Esim aliskin degil ama ben aliskinim yaptigim is hayvancilik coluk cocuk benimle gelecek cocuklar zaten 2 ve 5 yaslarinda . zaren bu yasta dondum dondum yoksa ebediyyen bu sehirde bu robotlasmis hayatai yasamak zorunda olcam

Kapalıların hepsi işçilik istıyo sagmallar dışarda durması lazım veya günde bir kez cıkartman lazım çünkü kızgınlık olayı yakalanmıyor.ben sabah akşam suya salıyorum öyle anlıyorum.artı buzagılar kapalıda olsa en az 6 ay serbest olmalı içerde yer yapılmalı
Sole dusunuyorum ahirin onu 8 donum citle kapatip gunduzleri serbest birakip disarda yemlemeyi dusunuyorum. Aksam sabah sagim isini ahirda hallederim cunki ahir o konuya uygun bir ahir

Eşininde tam olarak ikna edilmesi gerek yoksa ileride huzurun bozulabilir. İstanbul'a alıştıktan sonra başka yer zor gelebilir. Çocukların büyüyünce eğitimleri ile ilgili planlamanıda yapmalısın. Eğer huzur kaçarsa işin bereketi olmaz, motivasyonun kaybolur, zorluklarla mücadele gücün azalır, sonra evinin gittiğiyle kalırsın.

Not: Gebe düve kapalı bir kutu ve fazla deneyimin yoksa risklidir ama kaliteli simental içinde tek şanstır.

Eşininde tam olarak ikna edilmesi gerek yoksa ileride huzurun bozulabilir. İstanbul'a alıştıktan sonra başka yer zor gelebilir. Çocukların büyüyünce eğitimleri ile ilgili planlamanıda yapmalısın. Eğer huzur kaçarsa işin bereketi olmaz, motivasyonun kaybolur, zorluklarla mücadele gücün azalır, sonra evinin gittiğiyle kalırsın.

Not: Gebe düve kapalı bir kutu ve fazla deneyimin yoksa risklidir ama kaliteli simental içinde tek şanstır.
Kesinlikle haklisin esimin ruzasi var ama beni kirmamak icin tamm dio .cocuklara gelince egitim planlamasi da bos hikaye benim gorusum biz okuduk ta ne oldu bos bence 26 yasimiza kadar okuduk guvenlik olduk is yok bence meslek sahibi olmasi en dogrusu . simental gebe duve alicam hayisiyla .azimle calisirsam ustesinden gelecegine hic suphem yok. Katkilariniz icin tesekkurler

SAKIN SAGMAL MAL ALMA ALACAKSAN ERKEK HAYVAN AL ISCILIGI AZ KÄRI FAZLA
Ben ayni dusuncede degilim aslinda kardesim. Ben sadece sutunu ihtiyaclarina denklesem yavrularini buyutup satmak bana yeterli gelir kii sutten de karim olur die dusunuyorum yaptigim hesaplarima gore . tabii sizin tecrubeniz farkli bi durum .neyse hakkimizda hayirlisi olsun insallah