Tarladaki küçük taslar ne yönden iyidir. Toprağın gevşek kalip hava almasi açısından dolayi mi?Tarladaki taşlar küçük küçük ise yani el kadar diyelim zarar etmez hatta iyidir.
Eğer daha büyük boyutlarda ise taş kırma makinası tamamen kül-ufak yapıyor. Toplama makinesi toplayıp başka yere boşaltıyor. Her iki makinede çok pahalı. Çiftçiler ihtiyaç olunca kiralıyorlar. Sahibinden com da Traktörler için olanlarına Konya'dan 55.000-100.000 Euro arasında fiyat vermişler. İkinci el fiyatları daha düşüktür.
Tarladaki küçük taslar ne yönden iyidir. Toprağın gevşek kalip hava almasi açısından dolayi mi?
Verdiginiz faydali bilgiler için çok teşekkür ederim.Bir ziraat mühendisi arkadaşım taşlı alana bahçe kurdu. Bu alan epeyce taşlı bir tarlaydı. (patates-elma gibi toprağın yarısı taşlı)
Ben ısrarla taşları makina ile toplatalım dedim. O kabul etmedi ve şimdi çok güzel, sağlıklı bir bahçesi oldu. Bana şöyle anlattı;
En önemli etken; Taşlar toprağı serin tutuyor. Bu toprağın hemen çatlamasını ve rutubet kaybını önlüyor. Taşların altları devamlı ıslak-nemli. Bu yüzden küçük canlılar devamlı taşların altında yaşıyorlar. Ayrıca yağan yağmur sularının alta rahat inmesini sağlıyorlarmış. Ayrıca küçük taşların pulluğa vs. bir zararı yok. (Büyük taşlar hariç)
Bir de yeni öğrendim meyve fidanları dikilirken fidanların bir kenarına çukur açıp taş dolduruluyor. Kolay sulanıyor, su hemen köklere iniyor. Su ve zaman kaybı olmuyor.
Mineral ve ısı dengesi bakimindanTarladaki küçük taslar ne yönden iyidir. Toprağın gevşek kalip hava almasi açısından dolayi mi?