Tarlada 80 kuruş, tezgahta 3 TL

Akdeniz kuşağındaki üreticinin, natif ürün arayışında gözdesi olan narın, üretim alanları ve rekoltesi her geçen gün artmasına rağmen, ihracat talebi ve aracı karı nedeniyle iç piyasada fiyatının sürekli artış gösterdiği bildirildi.

Nar yetiştiriciliği için Akdeniz ' de en uygun koşullara sahip bölge olduğu belirtilen Mersin ' in Tarsus ilçesinde, bu yıl tarlada kilosu 80 kuruşa satılan narın, semt pazarlarındaki fiyatı bile 2,5-3 TL ' nin altına düşmedi.

Tarsus Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer, yaptığı açıklamada, Tarsus ' un nar üretiminde dünyada 6-7 ' nci sıraya sıçradığını, ekim alanlarının ise her geçen gün arttığını söyledi.

Ergezer, kalp damar hastalıkları ve bağışıklık sistemini güçlendirmesi başta olmak üzere sağlığa faydaları her geçen gün daha çok bilinen narın, üretiminin de tüketiminin de artış göstermesine rağmen ihracat talebi ve aracı karı nedeniyle iç piyasada fiyatının sürekli arttığını kaydetti.

Narın, diğer ürünlere oranla üreticisini nispeten sevindirse de tüketicisini henüz sevindiremediğini ifade eden Ergezer, ' ' Çünkü, bizim tarlada 80 kuruşa sattığımız narı tüketici bırakın manavları, semt pazarlarında bile kilosunu 2,5-3 TL ' den aşağıya alamıyor ' ' dedi.

Ergezer, üreticilerin, kendilerine en fazla kar getirecek ürünü de, yetiştiriciliğini de en iyi şekilde öğrense de ticarete henüz alışamadığını belirterek, şunları söyledi:
' ' Yüksek aracı karı, üreticiye de tüketiciye de zarar veriyor. Bir de ihracatın etkisi var. Ürün ihracata daha fazla gittikçe iç piyasada fiyatlar o oranda artıyor. Bu nedenle ihracattan arta kalan ürünümüzü gerekirse tarlada satmayıp depolayarak en karlı şekilde elden çıkaracağız. ' '

Ergezer, üretimlerinin yüzde 85 ' inin ihracata yönelik olduğunu, Türkiye ' nin 350 bin ton olan toplam nar üretiminin yaklaşık 200 bin tonunu Tarsus ' un tek başına karşıladığını ifade ederek, ' ' Narda sadece Türkiye değil dünya liderliğine oynuyoruz ' ' dedi.

Dünya nar üretiminin yaklaşık 1 milyon ton olduğunu, en fazla nar üreten ülkeler arasında Türkiye, Pakistan, İran, Azerbaycan, Hindistan ve İspanya ' nın geldiğini, en fazla nar ithalatı yapan ülkelerin ise Ukrayna, Almanya, Amerika, Rusya ve Hollanda olduğuna dikkati çeken Ergezer, şöyle devam etti:
' ' Ülkemizde 1998 yılında 55 bin ton olan nar üretimi her yıl düzenli olarak artış gösteriyor. Ülkemizde en fazla nar üretimi, narın iklim isteklerine de uygun olarak Akdeniz bölgesidir. Üretimin yaklaşık yüzde 65 ' i bu bölgeden karşılanıyor. Akdeniz ' i, Ege ve Güneydoğu Anadolu izliyor. Ancak, en kaliteli nar Akdeniz ' de Tarsus ve çevresinde üretiliyor. Bu imkanı en iyi şekilde değerlendireceğiz. ' '

Bir dönümden 4-5 ton ürün
Ergezer, bir dönüm nar bahçesine ortalama 40-50 fidan dikildiğini, bu fidanların maliyetinin ise 50 TL ' yi geçmediğini belirterek, ' ' Üç yılda ürün vermeye başlayan narın bir dönümünden 4-5 ton ürün alınıyor. Üretici bu ürünün kilosunu şu andaki tezgah fiyatının yarısı olan 1,5 TL ' ye satsa sırtı yere gelmez ' ' diye konuştu.

İhracatçı birlikleri verilerine göre, narın, 4 bin 261 tonluk ihracatla ocak ayında en fazla ihracatı yapılan yaş sebze ve meyve arasında ilk sırayı aldığına dikkati çeken Ergezer, ' ' Üreticiyi nar konusunda bilgilendirme çalışmalarını sürdürerek, hem çiftçinin refahını sağlamaya, hem de bölge ve ülke ekonomisine katkıyı hedefliyoruz ' ' diye konuştu
 

Benzer Konular