Saygı değer Dostlar; çalışmalarınızda başarılar dilerim.Bu aileye yeni katıldım. Benim sorum köyümüz arazilerini sulamak amacıyla baraj gölünden suyu temin ederek 1500 m. mesafe ve 130 m. kot farkı olan 50 bin tonluk suni gölete su pompalamayı düşünüyorum. Sulama dönemi başlamadan önce (15 Mayıs) bu göleti doldurmak ve daha sonraki zamanlarda ise ( 15 mayıs -15 ekim) günlük 6500 ton (10 saatte) su ihtiyacım var.Sulama yapacağımız alan 6500 dekar. Konuyla ilgili bir firmamız 100 KW ile çalışan pompa ile Q 250 çapında boru kullanarak 24 saatte konunun çözüleceğini söyledi. Fakat bu çözüm hem pahalı hemde sulama döneminde tek bir pompaya bağlı kalmak tarım arazilerini riske atmak olur. Güç kaynağı olarak güneş enerji panelleri kullanılacaktır. Siz uygulama başında olan dostlar, bu suyu güneş panelleri kullanarak dalgıç veya derin kuyu pompaları ile ( örneğin Q 63 lük boru kullanarak 10 adet hat ve pompa saatte 630 ton; 10 saatte ( 10 saat yazın güneş ışığı süresi) 6300 ton su alabilir miyim? Önereceğiniz güneş enerjisi ile çalışabilen pompa tip ve modellerini yazarsanız sevinirim.Selam ve saygılarımla Süleyman KUNDAKÇI (YER Osmaniye ili sınırları içindedir)