Tarım işçisi kadınların sağlığı alarm veriyor!

23.04.2009
14,133
24,339
36
Bilecik
TÜİK verilerine göre Türkiye nüfusunun yüzde 25’i tarım işçisi. Yapılan bir araştırmada, tarım işçisi kadınlarla ilgili vahim veriler ortaya çıktı. Buna göre gebeyken tarlada çalışanların oranı yüzde 49, düşük yapan yüzde 40. İki kişiden biri ise temiz içme suyuna erişemiyor.

FETHİ ALTUN ŞANLIURFA

-GAP İdaresi ve Harran Üniversitesi, GAP bölgesinde tarımda çalışan işçileriin sağlık sorunlarını kapsayan kapsamlı bir araştırma yaptı. GAP’ın 9 ili; Şanlıurfa, Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Şırnak ve Siirt’i kapsayan araştırmanın sonuçları vahim bir tablo çiziyor. Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Doktoru Prof. Dr. Zeynep Şimşek tarafından bir yıl süren ve yaklaşık 10 bin tarım işçisi ile yüz yüze görüşülerek yapılan çalışmaya göre tarım işçilerine adeta hayat hakkı tanınmıyor. Türkiye nüfusunun 4’te birinin tarım çalışanı olduğunu anımsatan Zeynep Şimşek, bu kesimin yarısının okuma yazma bilmediğini, büyük bölümünün de kamu hizmetlerinden yararlanmadığını dile getiriyor. Özellikle tarım işçisi kadınların durumuna dikkat çeken Şimşek, şu verilere dikkat çekiyor: “Ölü doğum yapan yüzde 7 ve engelli veya hasta doğum gerçekleştiren kadın oranı yüzde 18. Her 5 kadından biri engelli ya da hasta çocuk doğurmuş. Bunun yanı sıra anne ve bebek ölümleri bölgenin geneline göre çok yüksek. Araştırmada saptadığımız önemli konulardan biri de tarlada iki kişiden biri temiz içme suyu kullanımına erişemiyor. Buna bağlı olarak hastalıklar çok fazla. Örneğin iki kadından birisi eğer kadın gebe ise o mikrobu alırsa bebek özürlü doğuyor. Bunlar iki kadından biri toksoplazma denilen bir mikrobu almış kadınlardı. Yine tamamına yakını hepatit A dediğimiz bir mikroba bağlı hastalığı geçirmişlerdi. Yine kadınların yüzde 60’ının sağlık personeli yardımıyla doğum gerçekleştirmediği, kadınların yüzde 35’inin hiç doğum öncesi bakım almadıkları saptandı.”

Araştırmanın bir başka sonucuna göre tarım ve hayvancılıkla uğraşan nüfusun yarısı 18 yaş altı evlilik gerçekleştirmiş. İki evlilikten birinin akraba evliliği yaptığı, evli çiftlerin yüzde 84’ünün evlilik öncesi sağlık kontrolü yaptırmadığı, kadınların yüzde 64’ünün, erkeklerin ise yüzde 28’inin 19 yaşından önce evlendiği belirlendi. Yine araştırmaya göre kadın işçilerin yüzde 40’ının okuma yazma bilmediği, kadınların yüzde 78’inin yardım hatlarını bilmediği, ailelerin yüzde 40’ının mevsimlik gezici işçi olarak çalıştığı, 2 aileden birinin temiz içme suyuna ulaşamadığı, tarım işçisi iki aileden birinin sabun kullanmadığı, tarım işçilerinin yüzde 90’ının elektrik tellerinin tehlikesi ile karşı karşıya olduğu tespit edildi. Öte yandan araştırmada bulaşıcı hastalıklara karşı tarım işçileri oldukça savunmasız. Araştırmada iki kişiden birinin sık karşılanan cilt hastalıklarını bilmediği, bilenlerin de tamamına yakınının nasıl korunacağını bilmediği belirlendi.
 

Benzer Konular