SÜT VE BESİ İŞLETMELERİNİZDE EN ÇOK KARŞILAŞTIĞINIZ SAĞLIK SORUNLARI NELERDİR?


Ynt: SÜT VE BESİ İŞLETMELERİNİZDE EN ÇOK KARŞILAŞTIĞINIZ SAĞLIK SORUNLARI NELERDİR?

hacimmet link=topic=41079.msg575375#msg575375 date=1333650690' Alıntı:
Arkadaşlar mastitis sorunuyla bazen karşılaşıyoruz benim teavi şeklim öncelikle sağımı tam 12 satte bir yapıyoruz sağımdan sonra hayvanlar 1-1,5 saat yemde kalıyorlar yatmıyorlar yani sağım kurallarınada uymaya çalışıyoruz yinede mastitis olursa enroflaksasin,amaoksisilin tihidrat ve klovanik asitli antibiyotikler (bu etken maddeler süte geçiyor) hafif vakalarda ve erken teşhislerde ceftiforiçerikli antibiyotikler bunlarla birlikte ateş düşürücü uyguluyorum meme tüpüne gerek kalmadan tek uygulamada uçuk mastisisleri bile geçiriyor,hipokalsemi konusunda Çağrı doğuma en çok 8 en az 3 gün aralığında dekdoz D vitamini uygulanıyor süt hummasını önleyen benim bildiğim doğum öncesi tek uygulama ilaç şekli doğumla birlikte sıkıntı olabilecek hayvanlara kalsiyum uygulaması,fosfor ve B vitamin takviyesi de hipokalsemiyi engeller doğumdan sonrada inek az sağılırsa iyi olur.
biz 10 gün aralıklarla verdik bu sene abi birçok ineğe,birçoğunda sıkıntı olmadı allahtan,olanlar da bizdeki yemlemede sıkıntılar var ben ondan dolayı olduğunu tahmin ediyorum
 
Ynt: SÜT VE BESİ İŞLETMELERİNİZDE EN ÇOK KARŞILAŞTIĞINIZ SAĞLIK SORUNLARI NELERDİR?

bizdede mastitis problemleri oldu veteriner kontrolünde azalttık ama bize göre esas etken havaların ısınmasıyla hayvanların meraya çıkmaları çözümde çok büyük bir etken oldu. Temizlik, sağım saatleri ve beslenme hayvan hastalıklarında çok önemli etkenler bazı uygulamaların rutın hale gelmesi gerekiyor diye düşünüyorum
 
Ynt: SÜT VE BESİ İŞLETMELERİNİZDE EN ÇOK KARŞILAŞTIĞINIZ SAĞLIK SORUNLARI NELERDİR?

arkadaşlar hipokalsemiye yakalanmaması için hayvanlarınıza kuruya çıktıkları andan bir ay sonra sadece içinde 1000000000 d3 vitamini olan provetd3 isimli ilaçdan birde doğuma tahmini 3gün kala yaparsanız doğum olduktan sonrada kalsiyumpreparatlarından uygularsanız hayvanınız hipokalsemi olmaz .
döl tutmanın en büyük nedenlerinden birisi beslenmedir hayvan doğum yaptıkdan sonraki ilk 70 gün içerisinde negatif enerji döngüsündedir bu nedenden dolayı hızla kilo kaybeder bu kilo kaybı günlük 500gr normal sayılır bunun üzerinde bir kilo kaybı gösterirse hayvan vücüdündan bir takım izelemen ve vitaminleri kaybeder bunları siz hayvanınıza iyi bir şekilde veremezseniz hayvanınızda kızgınlık göstermeme döl tutmama sorunlarıyla karşılaşırsınız a vitamini döl tutmada çok önemlidir d vitamini hayvanın bağırsaklarından kalsiyumu emmeye yarar kemik gelişimi için iyidir . sonu düşmeyen hayvanlarınıza doğumdan 3 gün önce Evitamini ve selenyum verin doğum yapıncada 200 gran kadar şeker yada pekmez verin sonunu düşürmeye yardımcı olacaktır
 
Ynt: SÜT VE BESİ İŞLETMELERİNİZDE EN ÇOK KARŞILAŞTIĞINIZ SAĞLIK SORUNLARI NELERDİR?

Süt inekçiliğinde; mastitis, tırnak yarası... gibi sorunları inekleri salma bırakarak bayağı bitirdim sadece sağarken bağlıyorum. 28 dönüm yerde etrafı dikenli tel salma inekler ve düveler beğendikleri yerde yatıyorlar hava durumuna göre rüzgarda ya da kuytuda daha temiz hijyen sorunu azalıyor. 7x30 m üç tarafı kapalı üzeri kiremit yerleri var, sadece çok sıcakta ya da çok soğukta giriyorlar altına, su önleri de devamlı bulunuyor, su önemli küçükte de büyükte de devamlı bulunmalı! Hatta içilmeyince değiştirilmeli. Döl tutma sorunununa gelince meracılık yapıyor idik, eskiden ilkbaharda toplu doğuruyorlardı inekler, tabi fenni yem yok ya da az. En iyi beslendiği döneme denk getirmiş yüce Allah şimdi fenni yemler bunu değiştirdi yemde istikrarlı olunmalı, azalma çoğalma olmamalı ya da değişiklik; devamlı hayvan en iyi beslendiği döneme ayarlıyor doğumunu. Koyun da öyle 5 ayda doğuruyor, ilkbahar sonbahar bazen yılda iki defa! 8 aydan küçük buzağıları bölmede tutuyorum gölgesi ve kuytusu olan su, ot ve yem devamlı var önlerinde. Bu şekilde istifade ettim! Küçüklerde de besi yok zaten ekonomik krizlerden yedik besiciliği şimdi sıra ineklerde, ekonomi yönetiminde dikkatli olun!
Modern işletme kursaydım; bugün, aynı bölmede; kapalı ve açık yemlik sıyırıcı yatak, içeride dışarıda gezinti alanı olanı tercih ederdim. Hayvanlar toprağa da basmalı, güneş de görmeli!
 
Ynt: SÜT VE BESİ İŞLETMELERİNİZDE EN ÇOK KARŞILAŞTIĞINIZ SAĞLIK SORUNLARI NELERDİR?

ismail_17 link=topic=41079.msg612858#msg612858 date=1341559935' Alıntı:
Süt inekçiliğinde; mastitis, tırnak yarası... gibi sorunları inekleri salma bırakarak bayağı bitirdim sadece sağarken bağlıyorum. 28 dönüm yerde etrafı dikenli tel salma inekler ve düveler beğendikleri yerde yatıyorlar hava durumuna göre rüzgarda ya da kuytuda daha temiz hijyen sorunu azalıyor. 7x30 m üç tarafı kapalı üzeri kiremit yerleri var, sadece çok sıcakta ya da çok soğukta giriyorlar altına, su önleri de devamlı bulunuyor, su önemli küçükte de büyükte de devamlı bulunmalı! Hatta içilmeyince değiştirilmeli. Döl tutma sorunununa gelince meracılık yapıyor idik, eskiden ilkbaharda toplu doğuruyorlardı inekler, tabi fenni yem yok ya da az. En iyi beslendiği döneme denk getirmiş yüce Allah şimdi fenni yemler bunu değiştirdi yemde istikrarlı olunmalı, azalma çoğalma olmamalı ya da değişiklik; devamlı hayvan en iyi beslendiği döneme ayarlıyor doğumunu. Koyun da öyle 5 ayda doğuruyor, ilkbahar sonbahar bazen yılda iki defa! 8 aydan küçük buzağıları bölmede tutuyorum gölgesi ve kuytusu olan su, ot ve yem devamlı var önlerinde. Bu şekilde istifade ettim! Küçüklerde de besi yok zaten ekonomik krizlerden yedik besiciliği şimdi sıra ineklerde, ekonomi yönetiminde dikkatli olun!

Modern işletme kursaydım; bugün, aynı bölmede; kapalı ve açık yemlik sıyırıcı yatak, içeride dışarıda gezinti alanı olanı tercih ederdim. Hayvanlar toprağa da basmalı, güneş de görmeli!

İsmail abi bende bu gezinti olayına taktım üçbir tarafım Mısır ekiliyor yılda en fazla 1 ay dışarı sala biliyorum onun haricinde 1000 Metrekare gezinti alanı bıraktım hayvanlara ama onuda biraz kısaltmam gerekecek benim toplam alanım biraz dar ,1 aylık süre zarfında inekleri ve koyunları sabah 10:00-18:00 aralarında durmadan acık arazide güdüyorum dedigin gibi cok faydasını görüyorum özelikle tırnak hastalıkalrı gibi unsurlarla daha hiç karşılaşmadım işallah da karşılaşmam,tabi bu 1 aylık gezinti süresinde hayvanlar aşırı mısır tüketiyor buda otamatikman Gübreye yansıyor sapsarı mısırları gözle göre biliyoruz eritemiyor hayvanlar acaba bi mahsuru olurmu gerce 2 yılzarfında bi sorunla karşılaşmadım sadece koyunlarda dikkat ediyorum aşırı bişişkinlik oluyor sonraki aylarda bu aşırı göbeklilik düzeliyor...
Nail abi cim size ismail abiye 2 ci sorum benim ahırım 4 odalı tek parça ve kış aylarında hava sirkülasyanunu ayarlamaya çalışıyorum ama kış aylarında önceki deneyimlerime göz önüne alarak açıkcası korku halindeyim şimdiye kadar 2 Bıza 4 Kuzu öldürdüm yanlış bakımdan dolayı...
acaba diyorum ahıra nasıl bi denge kura bilirim ,rüzgar almayan tarafda 2 kapı açık bırakıyorum tabi bu ineklerin bulunduğu büyük odaya fazla yansımıyor, camlar da tam ters tarafda onu açık bıraktıgım dada aşırı bi sovuk oluyor yada ceyran yapıyor...
 
Ynt: SÜT VE BESİ İŞLETMELERİNİZDE EN ÇOK KARŞILAŞTIĞINIZ SAĞLIK SORUNLARI NELERDİR?

lordsaar link=topic=41079.msg932232#msg932232 date=1414942284' Alıntı:
İsmail abi bende bu gezinti olayına taktım üçbir tarafım Mısır ekiliyor yılda en fazla 1 ay dışarı sala biliyorum onun haricinde 1000 Metrekare gezinti alanı bıraktım hayvanlara ama onuda biraz kısaltmam gerekecek benim toplam alanım biraz dar ,1 aylık süre zarfında inekleri ve koyunları sabah 10:00-18:00 aralarında durmadan acık arazide güdüyorum dedigin gibi cok faydasını görüyorum özelikle tırnak hastalıkalrı gibi unsurlarla daha hiç karşılaşmadım işallah da karşılaşmam,tabi bu 1 aylık gezinti süresinde hayvanlar aşırı mısır tüketiyor buda otamatikman Gübreye yansıyor sapsarı mısırları gözle göre biliyoruz eritemiyor hayvanlar acaba bi mahsuru olurmu gerce 2 yılzarfında bi sorunla karşılaşmadım sadece koyunlarda dikkat ediyorum aşırı bişişkinlik oluyor sonraki aylarda bu aşırı göbeklilik düzeliyor...
Nail abi cim size ismail abiye 2 ci sorum benim ahırım 4 odalı tek parça ve kış aylarında hava sirkülasyanunu ayarlamaya çalışıyorum ama kış aylarında önceki deneyimlerime göz önüne alarak açıkcası korku halindeyim şimdiye kadar 2 Bıza 4 Kuzu öldürdüm yanlış bakımdan dolayı...
acaba diyorum ahıra nasıl bi denge kura bilirim ,rüzgar almayan tarafda 2 kapı açık bırakıyorum tabi bu ineklerin bulunduğu büyük odaya fazla yansımıyor, camlar da tam ters tarafda onu açık bıraktıgım dada aşırı bi sovuk oluyor yada ceyran yapıyor...
[/quot]


B97JoD.jpg


3RGrBr.jpg


Doğal ortamın güzellikleri ile fenni sistemin güzel yanlarını elimden geldiği kadar kullanmaya çalışıyorum

Hayvanların seçenekleri var ister dışarıda ister merada isterse üç tarafı kapalı yerlerinde yatıyorlar.

Tabi iklimde önemli bizim iklim uygun pek soğuk olmaz bizde ama karşılıklı kapı yada cam hava ceryanı köyü
 
Ynt: SÜT VE BESİ İŞLETMELERİNİZDE EN ÇOK KARŞILAŞTIĞINIZ SAĞLIK SORUNLARI NELERDİR?

İsmail abi Hay MAŞALLAH yau o kar ne ben o karda hayvanları salsam Babam vurur arnımın ortasından ...
Ahırında cok güzel yere yapmısn abi rüzgarı kesen etkenler ve ahırın baktığı yön *098*- numara Hayvanalrada 1001 Kere Maşalah *098*- *098*- *098*- *098*-
 
Ynt: SÜT VE BESİ İŞLETMELERİNİZDE EN ÇOK KARŞILAŞTIĞINIZ SAĞLIK SORUNLARI NELERDİR?

Keçilerde doğumdan 15 gün sonra tekrar kızgınlık başladı. Süt kalmadı, oğlakları istemiyorlar ne yapacağız bilmiyorum. Tekeleri ayıramıyoruz çünkü merada başka hayvanlarda da teke var. Bir diğer sorunda keçilerin topal olması.
 

Ynt: SÜT VE BESİ İŞLETMELERİNİZDE EN ÇOK KARŞILAŞTIĞINIZ SAĞLIK SORUNLARI NELERDİR?

hacimmet link=topic=41079.msg575375#msg575375 date=1333650690' Alıntı:
Arkadaşlar mastitis sorunuyla bazen karşılaşıyoruz benim teavi şeklim öncelikle sağımı tam 12 satte bir yapıyoruz sağımdan sonra hayvanlar 1-1,5 saat yemde kalıyorlar yatmıyorlar yani sağım kurallarınada uymaya çalışıyoruz yinede mastitis olursa enroflaksasin,amaoksisilin tihidrat ve klovanik asitli antibiyotikler (bu etken maddeler süte geçiyor) hafif vakalarda ve erken teşhislerde ceftiforiçerikli antibiyotikler bunlarla birlikte ateş düşürücü uyguluyorum meme tüpüne gerek kalmadan tek uygulamada uçuk mastisisleri bile geçiriyor,hipokalsemi konusunda Çağrı doğuma en çok 8 en az 3 gün aralığında dekdoz D vitamini uygulanıyor süt hummasını önleyen benim bildiğim doğum öncesi tek uygulama ilaç şekli doğumla birlikte sıkıntı olabilecek hayvanlara kalsiyum uygulaması,fosfor ve B vitamin takviyesi de hipokalsemiyi engeller doğumdan sonrada inek az sağılırsa iyi olur.
hacimmet link=topic=41079.msg575375#msg575375 date=1333650690' Alıntı:
Arkadaşlar mastitis sorunuyla bazen karşılaşıyoruz benim teavi şeklim öncelikle sağımı tam 12 satte bir yapıyoruz sağımdan sonra hayvanlar 1-1,5 saat yemde kalıyorlar yatmıyorlar yani sağım kurallarınada uymaya çalışıyoruz yinede mastitis olursa enroflaksasin,amaoksisilin tihidrat ve klovanik asitli antibiyotikler (bu etken maddeler süte geçiyor) hafif vakalarda ve erken teşhislerde ceftiforiçerikli antibiyotikler bunlarla birlikte ateş düşürücü uyguluyorum meme tüpüne gerek kalmadan tek uygulamada uçuk mastisisleri bile geçiriyor,hipokalsemi konusunda Çağrı doğuma en çok 8 en az 3 gün aralığında dekdoz D vitamini
hafif vakalarda tup kullanmadan bunlari yapsak sut kac ogun kullanilamiyor celtifor icerikli antibiyotik mesela inegin on iki nemesinde sertlik var sagimdan sonrada sis kaliyor sutcu antibiyotikli sutu almaz burda ya buzagiya yada kedilere gidiyor
 
Ynt: SÜT VE BESİ İŞLETMELERİNİZDE EN ÇOK KARŞILAŞTIĞINIZ SAĞLIK SORUNLARI NELERDİR?

eeemreee link=topic=41079.msg981853#msg981853 date=1426362791' Alıntı:
Şuan ki belamiz ayak sorunları. Arada sırada İşkembe dönmesi denk geliyor onu cozemedik
Bahsettiğiniz problemler beslenme kökenli problemler nasıl bir besleme programı ve nasıl bir rasyon uyguluyorsunuz?
 
Ynt: SÜT VE BESİ İŞLETMELERİNİZDE EN ÇOK KARŞILAŞTIĞINIZ SAĞLIK SORUNLARI NELERDİR?

hacimmet link=topic=41079.msg983724#msg983724 date=1426768758' Alıntı:
Bahsettiğiniz problemler beslenme kökenli problemler nasıl bir besleme programı ve nasıl bir rasyon uyguluyorsunuz?
50 baş sağmal için . 3 Balya yonca 4 Balya saman 800 kg slaj . 7 çuval 21 protein yem . Hayvan başı 50 gr maya .

Sabah içinse 4 Balya saman 800 kg slaj . Bu ise 50 sağmal 60 kısır hayvan ortak yiyor.
 
Ynt: SÜT VE BESİ İŞLETMELERİNİZDE EN ÇOK KARŞILAŞTIĞINIZ SAĞLIK SORUNLARI NELERDİR?

Doğuma yakın yüksek dozda AD3 hem doğumu kolaylaştırıyor hem de doğum sonrası metabolik hastalıklara karşı koruma sağlıyor.Şiddetle öneririm..
 
Ynt: SÜT VE BESİ İŞLETMELERİNİZDE EN ÇOK KARŞILAŞTIĞINIZ SAĞLIK SORUNLARI NELERDİR?

BİR SÜT SIĞIRCILIĞI İŞLETMESİNİN BAŞINA NELER GELİR ?

1- Buzağılar ölebilir.
2- Ayak hastalıkları, topallıklar ortaya çıkabilir.
3- İnekler döl tutmaz.
4- Buzağılar öksürük olabilir.
5- İneklerin memeleri iltihaplanır.
6- Güç doğumlar olabilir.
7- Doğum sonrası problemler ortaya çıkabilir.
(Ketosis, süt humması, midenin kayarak yer değiştirmesi)
8- Şap hastalığı olabilir.
9- Bruselloz – Tüberküloz gibi sürü hastalıkları ortaya çıkabilir.
10- Çeşitli sarılık hastalıkları ortaya çıkabilir.
11- İneklerin karnı şişebilir, işkembeleri gaz yapar, iştahları kesilir.
12- Sütü satın alanlar sütün kalitesini beğenmez.
13- Bazı kalıtsal hastalıklar ortaya çıkabilir.
14- Ani ölümler görülebilir.
15- Hayvanlarda çeşitli iç ve dış parazitler söz konusu olabilir.
16- Çeşitli alerjiler, böcek sokmaları, göz iltihapları, yaralanmalar görülebilir.
17- Buzağılarda eklem iltihapları, göbek iltihapları ya da ishaller görülebilir.
18- Hayvanlarda çene altında şişlik, baş veya vücudunda kellik görülebilir.
 
Ynt: SÜT VE BESİ İŞLETMELERİNİZDE EN ÇOK KARŞILAŞTIĞINIZ SAĞLIK SORUNLARI NELERDİR?

Sütçü Sığır İşletmelerinde Sıklıkla Yapılan Hatalar ve Önerilen Çözümler

1.Hata : Saman : Saman özellikle süt vermekte olan ineklerde hiç kullanılmamalıdır. Süt veren inekler daha çok enerjiye ihtiyaç duyarlar. Saman hem yem alımını kısıtlayan, hem de içerisindeki lignin ile sindirimini zorlaştıran bir maddedir. Sıklıkla yapılan hataların başında “sığırlara saman vermenin gerekli olduğu“ düşüncesi gelmektedir. Samanın yerini yonca, çayır otu, kuru otlar, hasıllar, silaj ya da benzeri kaliteli kaba yemler almalıdır.
2.Hata : Duvar: Soğuktan korkarak sığırlarımızı “sıcaklık stresine” mahkum ediyoruz. Bu olay zincirleme kaza gibi yem tüketiminde azalmaya, bununla ilişkin olarak enerji alımında, süt veriminde ve döl veriminde düşüklüklere sebep olmaktadır. Sabit duvarlar yerine perde sistemleri tercih edilmelidir.
3.Hata: Öğünle Yemleme: Serbest sistemlerde “her şey serbest” olmalıdır. Su nasıl otomatik suluk ya da yalaklardan ineğin isteğine bağlı olarak serbestçe temin ediliyorsa, yem de her zaman önlerinde bulunmalıdır. Yemde de “ açık büfe” sistemi uygulanmalı, inek yemliğe her gittiğinde yem bulup, yiyebilmelidir.
4.Hata : Kaba ve Kesif Yemin Ayrı Verilmesi: Sığırların işkembeleri belli asit derecelerinde çalışır ve işkembede sindirim mikroorganizmalar vasıtasıyla gerçekleştirilir. İşkembe asit değerindeki aşağı ya da yukarı oynamalar sindirimi aksatır. Artık kaba ve kesif yemlerin ayrı ayrı verilmesi tarzındaki yemleme sistemleri terkedilmiş, yemin tümü karıştırılmak suretiyle ”TMR” denilen şekilde yemlemenin başarılı olduğu ortaya konulmuştur.
5.Hata : Kuru Dönem Beslemesinin Doğuma Kadar Sürdürülmesi: İnekler kuru döneme alınırken yem yoğunluğunun azaltıldığı bir gerçektir. Ancak; bu işin doğuma kadar sürdürülmesi işletmenin başına doğumda ve doğum sonrasında büyük dertler açar. Ketosis, şirdenin yer değiştirmesi, süt humması, sonun atılamaması, rahim iltihapları ve döl tutmamaya kadar varan problemler ortaya çıkabilir. Doğuma üç hafta kala inek yavaş yavaş artışla yem yoğunluğu bakımından sanki doğurmuş ve süt veriyormuş gibi beslenmelidir. Geçiş dönemi yemlemesi olarak değerlendirebileceğimiz bu dönem ineğin ve dolayısıyla işletmenin geleceğini etkileyecek en önemli dönemdir.
6.Hata: Sığırların Boynundan Bağlı Olarak Tutulması: Bu çeşit barınaklar en büyük stres kaynağıdır. Serbest, duraklı ahır sistemleri tercih edilmelidir. Boynundan bağlı sistemlerde ineklerin en önemli kızgınlık belirtisi olan atlama ve durma olayı da kısıtlanmış olur. Böylece kızgınlık kontrolünde aksamalar oluşabilir. Son yıllarda ABD’de barınak içinde konfor sağlamak suretiyle, dışarıdaki gezinti alanları da kaldırılmıştır. İneklere barınak içinde yeterli temiz hava ve kuru ortam sağlanabilirse, yatacak yerleri mesafe ve rahatlık açısından konforlu olursa, inekler istedikleri zaman yem yiyebilirlerse ayrıca dışarıda bir gezinti alanına gerek yoktur.
7.Hata: Memenin Yıkanması: Sığır işletmelerinin en büyük problemi kirli ve ıslak olmalarıdır. Demek ki bunun tersi doğrudur. Yani işletmeler Temiz ve Kuru olmalıdır. Kuru değilse, temiz değildir.
Sağım meme ucunu ilgilendirir. Sadece meme başının ve ucunun temizlenmesi yeterli olup, mutlaka kurulanması gerekir. Meme bol suyla yıkanırsa, kurulama başarılı olmaz. Bu sebeple, meme başı bir ön daldırma solüsyonuna batırılıp, mekanik olarak bir havluyla kurulanmalı ve her ineğe ayrı bir havlu kullanılmalıdır.
8.Hata: Buzağıların Annelerinin Yanında Tutulması, Annelerinden Emzirilmeleri: Bu da terk edilmesi gereken bir yöntemdir. Buzağılar doğduktan hemen sonra göbek kordonları dezenfekte edilerek annelerinin yanından alınmalıdır. Temiz ve kuru bir buzağı kafesine konularak, ilk iş, iki litre ağız sütünün içirilmesi sağlanmalıdır. Sabırla ve dikkatle verilmeli, buzağının iki litre ağız sütünü içtiği mutlaka bilinmelidir.
Annesinin emzirmesine bırakılan bir buzağının ne kadar ağız sütü aldığını bilemeyiz. Yeni doğan buzağıların en önemli problemlerinden biri E. coli tarafından oluşturulan septisemi ya da ishaldir. Buzağı bu öldürücü mikroorganizma ile annesinin dışkısı vasıtasıyla tanışır. Buzağının o ortamdan uzaklaştırılıp kuru ve temiz bir yere alınması yaşamsal önem taşır.
9.Hata: Hasta Olduktan Sonra Çare Arama: Hayvancılık işletmelerimizin en büyük hatası burada göze çarpmaktadır. Hastalıkların bazıları tedavi edilemezken, bazılarının tedavisi zor olmakta, nüksetmekte ya da bu hastalıklardan kurtulanların gelişmesi geri kalmaktadır. Tedavi garantili olmamakla birlikte, pahalı bir uygulamadır. Koruma ile ilgili önlemler baştan alınmalıdır. Koruma “ uygun barınak, uygun besleme, uygun aşılama programı” demektir. Demek ki koruma daha işletmenin kuruluşundan başlayan, yem formülünün yapılmasıyla devam eden, aşılamalarla sürdürülen bir bütündür. İşletmelerimizin başına gelebilecek problemler bellidir ve alınacak koruma önlemleri de bilinmektedir. Hastalık veya problem ortaya çıkınca iş işten geçmiş olabilir. Koruyucu hekimlikle basit biçimde önlenebilecek kötü gelişmeler, bunlara dikkat edilmezse işletmeye büyük dertler açabilir.
10.Hata: Yemlerin Çok İnce Öğütülmesi: Yem hammaddelerinden özellikle arpa, buğday, mısır gibi taneli yemlerin un haline getirilmesi sığırcılık işletmelerinin kötü alışkanlıklarından biridir. Bu hatalı uygulamadan vazgeçip, yem hammaddelerini ezme ya da kırma şeklinde vermek yerinde olur. Un haline getirilmiş taneli yemler işkembede aniden sindirilerek asidoza, yem alımının azalmasına, yemden yararlanmanın azalmasına, enerjinin eksik kalmasına, süt ve döl veriminin azalmasına sebep olabilirler. Görüldüğü gibi bir “zincirleme kaza” da burada yaşanabilir. Ayrıca ani sindirim ve işkembedeki asit artışına bağlı olarak ayak hastalıklarına yatkınlık da unutulmamalıdır. ABD’de son yıllarda mısırlar “mısır pulcukları” haline getirilmek suretiyle ineklere verilmekte ve çok başarılı sonuçlar alınmaktadır.
 
Ynt: SÜT VE BESİ İŞLETMELERİNİZDE EN ÇOK KARŞILAŞTIĞINIZ SAĞLIK SORUNLARI NELERDİR?

sagalassos link=topic=41079.msg983734#msg983734 date=1426770536' Alıntı:
Sütçü Sığır İşletmelerinde Sıklıkla Yapılan Hatalar ve Önerilen Çözümler

1.Hata : Saman : Saman özellikle süt vermekte olan ineklerde hiç kullanılmamalıdır. Süt veren inekler daha çok enerjiye ihtiyaç duyarlar. Saman hem yem alımını kısıtlayan, hem de içerisindeki lignin ile sindirimini zorlaştıran bir maddedir. Sıklıkla yapılan hataların başında �sığırlara saman vermenin gerekli olduğu� düşüncesi gelmektedir. Samanın yerini yonca, çayır otu, kuru otlar, hasıllar, silaj ya da benzeri kaliteli kaba yemler almalıdır.
2.Hata : Duvar: Soğuktan korkarak sığırlarımızı �sıcaklık stresine� mahkum ediyoruz. Bu olay zincirleme kaza gibi yem tüketiminde azalmaya, bununla ilişkin olarak enerji alımında, süt veriminde ve döl veriminde düşüklüklere sebep olmaktadır. Sabit duvarlar yerine perde sistemleri tercih edilmelidir.
3.Hata: Öğünle Yemleme: Serbest sistemlerde �her şey serbest� olmalıdır. Su nasıl otomatik suluk ya da yalaklardan ineğin isteğine bağlı olarak serbestçe temin ediliyorsa, yem de her zaman önlerinde bulunmalıdır. Yemde de � açık büfe� sistemi uygulanmalı, inek yemliğe her gittiğinde yem bulup, yiyebilmelidir.
4.Hata : Kaba ve Kesif Yemin Ayrı Verilmesi: Sığırların işkembeleri belli asit derecelerinde çalışır ve işkembede sindirim mikroorganizmalar vasıtasıyla gerçekleştirilir. İşkembe asit değerindeki aşağı ya da yukarı oynamalar sindirimi aksatır. Artık kaba ve kesif yemlerin ayrı ayrı verilmesi tarzındaki yemleme sistemleri terkedilmiş, yemin tümü karıştırılmak suretiyle �TMR� denilen şekilde yemlemenin başarılı olduğu ortaya konulmuştur.
5.Hata : Kuru Dönem Beslemesinin Doğuma Kadar Sürdürülmesi: İnekler kuru döneme alınırken yem yoğunluğunun azaltıldığı bir gerçektir. Ancak; bu işin doğuma kadar sürdürülmesi işletmenin başına doğumda ve doğum sonrasında büyük dertler açar. Ketosis, şirdenin yer değiştirmesi, süt humması, sonun atılamaması, rahim iltihapları ve döl tutmamaya kadar varan problemler ortaya çıkabilir. Doğuma üç hafta kala inek yavaş yavaş artışla yem yoğunluğu bakımından sanki doğurmuş ve süt veriyormuş gibi beslenmelidir. Geçiş dönemi yemlemesi olarak değerlendirebileceğimiz bu dönem ineğin ve dolayısıyla işletmenin geleceğini etkileyecek en önemli dönemdir.
6.Hata: Sığırların Boynundan Bağlı Olarak Tutulması: Bu çeşit barınaklar en büyük stres kaynağıdır. Serbest, duraklı ahır sistemleri tercih edilmelidir. Boynundan bağlı sistemlerde ineklerin en önemli kızgınlık belirtisi olan atlama ve durma olayı da kısıtlanmış olur. Böylece kızgınlık kontrolünde aksamalar oluşabilir. Son yıllarda ABD�de barınak içinde konfor sağlamak suretiyle, dışarıdaki gezinti alanları da kaldırılmıştır. İneklere barınak içinde yeterli temiz hava ve kuru ortam sağlanabilirse, yatacak yerleri mesafe ve rahatlık açısından konforlu olursa, inekler istedikleri zaman yem yiyebilirlerse ayrıca dışarıda bir gezinti alanına gerek yoktur.
7.Hata: Memenin Yıkanması: Sığır işletmelerinin en büyük problemi kirli ve ıslak olmalarıdır. Demek ki bunun tersi doğrudur. Yani işletmeler Temiz ve Kuru olmalıdır. Kuru değilse, temiz değildir.
Sağım meme ucunu ilgilendirir. Sadece meme başının ve ucunun temizlenmesi yeterli olup, mutlaka kurulanması gerekir. Meme bol suyla yıkanırsa, kurulama başarılı olmaz. Bu sebeple, meme başı bir ön daldırma solüsyonuna batırılıp, mekanik olarak bir havluyla kurulanmalı ve her ineğe ayrı bir havlu kullanılmalıdır.
8.Hata: Buzağıların Annelerinin Yanında Tutulması, Annelerinden Emzirilmeleri: Bu da terk edilmesi gereken bir yöntemdir. Buzağılar doğduktan hemen sonra göbek kordonları dezenfekte edilerek annelerinin yanından alınmalıdır. Temiz ve kuru bir buzağı kafesine konularak, ilk iş, iki litre ağız sütünün içirilmesi sağlanmalıdır. Sabırla ve dikkatle verilmeli, buzağının iki litre ağız sütünü içtiği mutlaka bilinmelidir.
Annesinin emzirmesine bırakılan bir buzağının ne kadar ağız sütü aldığını bilemeyiz. Yeni doğan buzağıların en önemli problemlerinden biri E. coli tarafından oluşturulan septisemi ya da ishaldir. Buzağı bu öldürücü mikroorganizma ile annesinin dışkısı vasıtasıyla tanışır. Buzağının o ortamdan uzaklaştırılıp kuru ve temiz bir yere alınması yaşamsal önem taşır.
9.Hata: Hasta Olduktan Sonra Çare Arama: Hayvancılık işletmelerimizin en büyük hatası burada göze çarpmaktadır. Hastalıkların bazıları tedavi edilemezken, bazılarının tedavisi zor olmakta, nüksetmekte ya da bu hastalıklardan kurtulanların gelişmesi geri kalmaktadır. Tedavi garantili olmamakla birlikte, pahalı bir uygulamadır. Koruma ile ilgili önlemler baştan alınmalıdır. Koruma � uygun barınak, uygun besleme, uygun aşılama programı� demektir. Demek ki koruma daha işletmenin kuruluşundan başlayan, yem formülünün yapılmasıyla devam eden, aşılamalarla sürdürülen bir bütündür. İşletmelerimizin başına gelebilecek problemler bellidir ve alınacak koruma önlemleri de bilinmektedir. Hastalık veya problem ortaya çıkınca iş işten geçmiş olabilir. Koruyucu hekimlikle basit biçimde önlenebilecek kötü gelişmeler, bunlara dikkat edilmezse işletmeye büyük dertler açabilir.
10.Hata: Yemlerin Çok İnce Öğütülmesi: Yem hammaddelerinden özellikle arpa, buğday, mısır gibi taneli yemlerin un haline getirilmesi sığırcılık işletmelerinin kötü alışkanlıklarından biridir. Bu hatalı uygulamadan vazgeçip, yem hammaddelerini ezme ya da kırma şeklinde vermek yerinde olur. Un haline getirilmiş taneli yemler işkembede aniden sindirilerek asidoza, yem alımının azalmasına, yemden yararlanmanın azalmasına, enerjinin eksik kalmasına, süt ve döl veriminin azalmasına sebep olabilirler. Görüldüğü gibi bir �zincirleme kaza� da burada yaşanabilir. Ayrıca ani sindirim ve işkembedeki asit artışına bağlı olarak ayak hastalıklarına yatkınlık da unutulmamalıdır. ABD�de son yıllarda mısırlar �mısır pulcukları� haline getirilmek suretiyle ineklere verilmekte ve çok başarılı sonuçlar alınmaktadır.
Karma makinemizin dandikliginden ileri gelen bi sorun var bizim . Taneli maddeyi alta alıyor Öylede ham kalıyor . Tam homojen olmuyor . Fenni yem ayrı veriyoruz bu noktada sıkıntı yaşıyoruz sanırım
 

Benzer Konular