süt sığırcılığı yemleme proğramı


arkadaşlar süt sığırcılığında çok ayrı kaynakta yemleme proğramları var, hepside değişik. en güzel proğramın uygulanan proğram olduğunu düşünüyorum. bu konuda şuan mevcut proğram uygulayan ve verim alan arkadaş bu bilgsini paylaşabilir mi.

elimizdeki yemler mısır slilajı, yoncak kuru otu, arpa samanı, ve fabrika yemi.

buna göre,

sağılan sağmal sığırlara ne kadar verilmeli, kurudaki ineğe bu yemlerden ne kadar verilmeli, gebe düveye ne verilmeli
 
Ynt: süt sığırcılığı yemleme proğramı

subaykan link=topic=39876.msg348799#msg348799 date=1298806101' Alıntı:
arkadaşlar süt sığırcılığında çok ayrı kaynakta yemleme proğramları var, hepside değişik. en güzel proğramın uygulanan proğram olduğunu düşünüyorum. bu konuda şuan mevcut proğram uygulayan ve verim alan arkadaş bu bilgsini paylaşabilir mi.

elimizdeki yemler mısır slilajı, yoncak kuru otu, arpa samanı, ve fabrika yemi.

buna göre,

sağılan sağmal sığırlara ne kadar verilmeli, kurudaki ineğe bu yemlerden ne kadar verilmeli, gebe düveye ne verilmeli
Arkadaşım; hep hayvancılıkla uğraşıyoruz, herkesin birbesleme yöntemi var.. Fakat bu yöntemler eldeki imkanlar dahilinde oluyor.. Ben kendimizden bahsedecek olursam; şu an mısır sılajı, arpa kırması, yulaf kırması, buğday kırması ve ayçiçek küspesi elimizde olan yem maddeleri. Süt yemini dışarıdan alıyoruz ve hayvan başı günde 3 kg civarı verebiliyoruz.. Diğer saydığım yemleri karıştıryouz ve hayvan başı 1 teneke civarı veriyoruz..(sılaj+atk,arpa, buğday,yulaf kırması) İki öğün olarak, gece de macar fiği balyası, arpa balyası, yulaf balyası nı sırasıyla her gün bir çeşit olacak şekilde veriyoruz.. Kuruda olan ve diğer düve ve erkek buzağılar şuan için oldukça iyi, Sağılan ineklerde de görüntü güzel, fakat süt verimleri okadar iyi değil.. Eğer kendi yemimizi kendimiz yapacak olursak; bu saydıklarıma dane mısır, pamuk küspesi ve soya küspesini ilave debilseydik o zaman istediğimiz miktarda süt alabilirdik..
 
Ynt: süt sığırcılığı yemleme proğramı

Nail Bey;
Belirttiğiniz rasyon ile ineklerde 1.laktasyon döneminde 17-18 lt ' ye ulaşabiliyor musunuz? Birçok yerde belirtilen rasyonda ' 8-9 kilo kesif yem verilmesi lazım ' adı altında yem fabrikalarını zengin etmeye yönelik söylemlerin doğruluk derecesini merak ediyorum. Bu işin bizzat içinde bulunmamama rağmen ben de edindiğim yüzeysel bilgilerle sizin rasyonun daha uygun olduğunu, gelir-gider dengesi açısından işletmeyi daha az zorlayacağını düşünenlerdenim. İllaki kesif yemi sizden daha çok veren bir işletmeci ile konuyu müzakere etmişsinizdir. Hangisini uygulamak diğerine oranla avantajlı?
 
Ynt: süt sığırcılığı yemleme proğramı

erayguner link=topic=39876.msg349210#msg349210 date=1298874568' Alıntı:
Nail Bey;
Belirttiğiniz rasyon ile ineklerde 1.laktasyon döneminde 17-18 lt ' ye ulaşabiliyor musunuz? Birçok yerde belirtilen rasyonda ' 8-9 kilo kesif yem verilmesi lazım ' adı altında yem fabrikalarını zengin etmeye yönelik söylemlerin doğruluk derecesini merak ediyorum. Bu işin bizzat içinde bulunmamama rağmen ben de edindiğim yüzeysel bilgilerle sizin rasyonun daha uygun olduğunu, gelir-gider dengesi açısından işletmeyi daha az zorlayacağını düşünenlerdenim. İllaki kesif yemi sizden daha çok veren bir işletmeci ile konuyu müzakere etmişsinizdir. Hangisini uygulamak diğerine oranla avantajlı?
Bizim işletme ortalamamız; 18-25 kg arasıdır. Şu an bu yöntemle bu rakamlara ulaşıyoruz, Mayıs ayı başlarında dışarı çıkarttığmızda hem yaşam şartlarıdeğiştiğinden (açık besi) ve hemde beslenme şartları meradan olduğu için hayvan başı 5 kg gibi bi artış olur. İşimiz sanayi yemlerine kalırsa biz sadece ırgatlık yapmış oluruz..:( Yani hayvanlar bizim olur, fakat onlardan elde ettiğimiz süt ve buzağı getirisi sanayicinin olur.. Zaman zaman bizede yem fabrikası sahipleri, elimizde olan herşeyi onlara getirip istediğimiz zaman da bize yem gönderebileceklerini, yemleri binde bilmem kaç ölçekli hassas karışımlarla imalettiklerini falan anlatırlar.. Kazın ayağı hiçde öyle değildir, gittiğim birçok yem fabrikasında bu karışımların alelusül karıştırıldığını ve hijyen kurallarının sıfır olduğunu bizzat görmüşümdür..
Biz tek hatamız; yemin tamamını kendimiz karşılayamamamız ve bilmukabil kışa girerken elimizde olanları yedirip, mart ayı ve sonrası dışarıdan yem talep etmemiz. Bu aylar da her yıl yem fiyatları tavan yapar ve bu arz talep dengesine biz bi türlü uyamayız..
 
Ynt: süt sığırcılığı yemleme proğramı

nailyetek link=topic=39876.msg350270#msg350270 date=1299000709' Alıntı:
Bizim işletme ortalamamız; 18-25 kg arasıdır. Şu an bu yöntemle bu rakamlara ulaşıyoruz, Mayıs ayı başlarında dışarı çıkarttığmızda hem yaşam şartlarıdeğiştiğinden (açık besi) ve hemde beslenme şartları meradan olduğu için hayvan başı 5 kg gibi bi artış olur. İşimiz sanayi yemlerine kalırsa biz sadece ırgatlık yapmış oluruz..:( Yani hayvanlar bizim olur, fakat onlardan elde ettiğimiz süt ve buzağı getirisi sanayicinin olur.. Zaman zaman bizede yem fabrikası sahipleri, elimizde olan herşeyi onlara getirip istediğimiz zaman da bize yem gönderebileceklerini, yemleri binde bilmem kaç ölçekli hassas karışımlarla imalettiklerini falan anlatırlar.. Kazın ayağı hiçde öyle değildir, gittiğim birçok yem fabrikasında bu karışımların alelusül karıştırıldığını ve hijyen kurallarının sıfır olduğunu bizzat görmüşümdür..
Biz tek hatamız; yemin tamamını kendimiz karşılayamamamız ve bilmukabil kışa girerken elimizde olanları yedirip, mart ayı ve sonrası dışarıdan yem talep etmemiz. Bu aylar da her yıl yem fiyatları tavan yapar ve bu arz talep dengesine biz bi türlü uyamayız..

zaten konu bu amaçla açıldı arkadaşlar. yem maliyetini ucuzlatmak. bunun için süt sığırcılığıyla uğraşan arkadaşların maliyeti azaltma görüşlerini paylaşmalarını istedim. mesela bir tanıdığım çiftlik hiçbir zaman arpa , buğday gibi dane yemleri ezme kırma gibi yöntemlerle vermiyor. kimileri arpa ezmesine önem veriyor bunun için ezme makineleri alıyor. buna gerek olmadığını düşünüyorum
 
Ynt: süt sığırcılığı yemleme proğramı

Ben bu konuda bilgi sahibi değilim fakat ezilmeyen buğday yada arpa nasıl öğütülecek hayvan tarafından yada % kaçı öğütülecek. dışkılara baktığımda kimi hayvanda yediğinin belli bir kısmı bozunmadan çıkıyor.
 
Ynt: süt sığırcılığı yemleme proğramı

Bir kere doğru düzgün yapılmış bir kesif yemin gerçekten çok faydası var.Bizim burda da var düzgün yapanlarla alelade karıştıranlar.Birçok doğum öncesi sonrası hastalığı azaltabiliyor,gerçekten faydalı.İşi usulünce yapmak isteyen kesif yemin maliyetine katlanmak zorunda.Çünkü tesis olarak çok büyük rakamlara ulaşmadan yem üretebilmek imkansız.Zaten alımda direkt kayıp,mesela ben 10 ton alacaksam yem fabrikası bunun 100 katı miktarda alıyor.İkincisi bu yem hammaddelerini bozulmadan saklayabilmek de o kadar kolay bir iş değil.Teşkilatlı bir yapıya ihtiyaç var.Bunları hesaba katarsanız,sizin yeminiz istediğiniz kadar uğraşın yine fabrika yeminden ucuza çıkmayacaktır.Tabi bunlar hep sistemli ve düzgün bir şekilde yem yapılacak şekilde hesaplanıyor.Bunun için bizim yapmamız gereken kaba yemi üretmektir.Süt fiyatlarını ve yem fiyatlarını değiştiremediğimiz için,bizim için en önemli nokta kaba yem.Eğer kaba yemin tamamına yakınını üretebilirsek o zaman kara geçebilriz demektir.Artık hayvancılık saman üstüne yemi at karıştırla yapılamıyor maalesef,yapılırsa da külliyen zarar oluyor.

Özellikle hayvanları besleme dönemleri çok önemli.Slajın,otların verileceği zamanlar önemli.Yanlış zamanda verilen yanlış yemin yararından çok zararı oluyor.Genel prensip olarak hayvanın canlı ağrılığının %2si kadar kuru madde içermeli rasyonlar.Mesela mısırın slajının bildiğim kadarıyla %70 kadarı su.İşi yapan arkadaşlar bilir hayvanlar doğurduktan sonra zayıflarlar,bazı hayvanlarda iştahsızlık olur,şimdi bu dönemde kuru madde oranı daha düşük slaj yerine kuru madde oranı çok daha yüksek olan baklagil yem bitkileri(fiğ korunga yonca vs...) vermek daha iyi.Ama kuru dönemde de baklagil yem bitkileri verilmiyor çünkü kalsiyum oranı yüksek,bunlar da hipokalsemiye yol açıyor.Bir de hayvanına göre besleme de çok önemli.Her hayvan aynı verimde aynı durumda değil,ondan dolayı burdan da karı arttırabiliriz.Bunun gibi birçok bildiğimiz bilmediğimiz nokta var.

Öyle 9-10 kg yem vererek kar etmek imkansız.Ancak dengeli rasyonlara bakacak olursanız zaten yem miktarı ortalama 6-7 kgdır.Herkesin tabi ki bir metodu var,bir de bu rasyon işleri iyi araştırılmalı.Her gördüğümüz rasyonu uygularsak istenmeyen sonuçlar doğabilir.Piyasadaki doğru düzgün rasyon programlarının hepsi lisans için uçuk ücretler istiyorlar.Bu noktada üniv.lerin ziraat fakültelerinden yardım alınabilir.

Şunu unutmamak lazım ki artık bu iş büyüklerimizden gördüğümüz şekilde yapılmıyor.Hesap kitap çok önemli.En ufak hesaplar atlanmadan yapılmalı,duruma göre pozisyon belirlemeli işletmeler.Biraz da öngörü şart tabi ki...

İyi kötü bildiklerimi aktardım,biraz uzun oldu ama,okuyan olur da faydalı olursa sevinirim...
 

Benzer Konular