Sulama alanlarıyla ilgili yeni düzenleme


TBMM Genel Kurulunda, arazi toplulaştırma çalışmalarını da kapsayan Sulama Alanlarında Arazi Düzenlenmesine Dair Tarım Reformu Kanununda Değişiliklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi kabul edildi.



Kanun, Sulama Alanlarında Arazi Düzenlenmesine Dair Tarım Reformu Kanunu ' nda, ' ' toplulaştırma ' ' başlıklı maddeyi değiştiriyor. Belirtilen amaçları gerçekleştirmek üzere uygulama alanlarında ilgili kuruluşça maliklerin muvafakati aranmaksızın arazi toplulaştırması yapılabilecek.





İsteğe bağlı olanlara öncelik vermek kaydıyla, arazi toplulaştırmasını teşvik için ilgili kuruluşça arazi genişletmek gibi destekleyici tedbirler alınabilecek. Toplulaştırma alanlarında, gerçek kişilerle kamu ve özel hukuk tüzel kişilerine ait araziden projenin özelliğine göre yol ve kanal gibi kamunun ortak kullanacağı yerler için yüzde 10 ' a kadar katılım payı kesilecek. Toplulaştırma nedeniyle kapanan yollarla, yol fazlalıkları da aynı amaç için kullanılacak, katılım payı için herhangi bir bedel ödenmeyecek ancak katılım payı dışında kesilen arazi, öncelikle varsa eşdeğer Hazine arazisinden karşılanacak yoksa kesilen arazi için kamulaştırma işlemi yapılacak.



Toplulaştırma sonunda dağıtılan veya sahibine bırakılan tarım arazisi ise Hazine adına uygulayıcı kuruluşun talebi ile tapuya tescil edilecek. Malikleri adına tescil edilen arazi, kanun hükümleri dışında o bölge için tespit edilen dağıtım normundan daha küçük parçalara rızaen veya hükmen taksim edilemeyecek ve ifraz işlemlerine konu olamayacak. Bu husus, tapu siciline şerh edilecek.



Toprak ve su kaynaklarının korunması, geliştirilmesi, kırsal alanda su temini ve kullanılmış suların uzaklaştırılması hizmetleri, arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleriyle birlikte planlanacak. Tarla içi geliştirme hizmetleri; tarla yolları ve sanat yapıları, açık ve kapalı drenaj, sulama tesisleri, kimyasal maddeler kullanılarak arazi ıslahı, toprak muhafazası ve dere yatağı ıslahı gibi faaliyetleri kapsayacak.



Ortak kullanım alanları, olarak planlanan alanlarda toplulaştırma çalışmaları süresince tarımsal faaliyetlerde bulunmak, ilgili kuruluşun iznine bağlı olacak.



Toplulaştırmada kanal ve yol gibi kamunun ortak kullanacağı alanlar olarak planlanan yerlerdeki mütemmim cüzlerin (ayrılmaz parça) karşılığı ile çiftçiye yeni parseller teslim edilene kadar doğabilecek gelir kayıplarını, uygulayıcı kuruluş karşılayacak.



-TEKLİF ÜZERİNDEKİ KONUŞMALAR-



MHP Osmaniye Milletvekili Hakan Coşkun, tasarının tümü üzerinde grubu adına yaptığı konuşmada, arazi toplulaştırılması çalışmalarını eleştirdi. Yönteme uygun yapılmayan toplulaştırma çalışmalarının, kaynak israfına neden olacağını savunan Coşkun, bu şekilde vatandaşlar arasında ihtilafların artabileceği uyarısında bulundu.



Tarımın, son 8 yıl içerisinde milli gelire olan katkısının düştüğünü öne süren Coşkun, ' ' Tarım toprakları terk edilmiş, tarımdan kaçış hızlanmıştır. Bu şekilde köylerimiz boşalmıştır. Çiftçinin geliri her geçen gün azalmış ve borç batağına sürüklenmiştir. AKP iktidarı, tarım kesimini yokluğa ve çaresizliğe mahkum etmiştir ' ' diye konuştu.



Grubu adına konuşan CHP Burdur Milletvekili Ramazan Kerim Özkan ise hızla çoğalan ve buna bağlı olarak gereksinimleri çeşitlenen insanlık için toprak kaynaklarının yetersiz kaldığının bilinen bir gerçek olduğunu söyledi. Türkiye ' nin, toprak rezervi tükenmiş 19 ülke arasında yer aldığına dikkati çeken Özkan, ' ' Doğal kaynakların verimli kullanılması ve tarım arazilerinin korunması gerekmektedir. Tarım arazisi miktarı giderek azalıyor. Bu nedenle tarım reformu yapılanması bir zorunluluktur ' ' şeklinde konuştu.



AK Parti Grubu adına konuşan Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün de tarımda en büyük hedefin verimliliği artırmak olduğunu ifade etti. Bunun için tarım arazilerinin toplulaştırılması gerektiğini ifade eden Akgün, şöyle devam etti:



' ' Bozuk şekilli parsellerde modern tarımsal faaliyette bulunmak mümkün değildir. Ülkemiz, tarım arazilerinde bu verimsizliği yaşamaktadır. Toplulaştırma yoluyla tarlalar suya, yola kavuşuyor, ekilebilir arazi miktarı artıyor. Bu şekilde kullanılamayan küçük araziler değerlendirilmektedir. Arazi toplululaştırmasının kamu yatırımları açısından da önemli faydaları vardır. Toplulaştırma çalışmalarında AK Parti hükümetlerinin farkı hemen ortaya çıkıyor. AK Parti hükümetleri döneminde büyük toplulaştırma çalışmaları yapıldı. Tarıma her alanda verilen destek miktarları önemli ölçülerde artırıldı. ' '



Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, konuşmaların ardından milletvekillerinin sorularını yanıtladı.



Bir milletvekilinin, ' ' Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı görevden mi alındı yoksa izinde mi? ' ' sorusunu yanıtlarken, söz konusu kişinin yürütülmekte olan bir soruşturmanın selameti açısından açığa alındığını söyledi. Eker, ' ' Soruşturmayı da Başbakanlık Teftiş Kuruluna vermek suretiyle bu işin daha sağlıklı yürütülmesine imkan sağlayacak bir uygulamayı kendimiz yaptık, bakanlık olarak ' ' şeklinde konuştu.



 
Ynt: Sulama alanlarıyla ilgili yeni düzenleme

Kanun, Sulama Alanlarında Arazi Düzenlenmesine Dair Tarım Reformu Kanunu ' nda, ' ' toplulaştırma ' ' başlıklı maddeyi değiştiriyor. Belirtilen amaçları gerçekleştirmek üzere uygulama alanlarında ilgili kuruluşça maliklerin muvafakati aranmaksızın arazi toplulaştırması yapılabilecek.


.... bu tarımda bir devrimdir
 
Ynt: Sulama alanlarıyla ilgili yeni düzenleme

ramazanpullu link=topic=40090.msg351259#msg351259 date=1299150534' Alıntı:
toplulaştırma yapılan yerler varmı en ufak arazi ne kadar oluyor 20 25 dekarda olsa toplulaştırmaya girermi
ramazan abi bizim burda mevki olarak yaptılar bi mevki oldu alan cok geniş oldugu icin 5 veya 6 bölücekler misal akkuyu mevkisi dikilitaş mevkisi gibi bölüyolar akkuyu mevkisindeki tarlanı dikilitaş mevkisini getiremiyorsun aynı mevkilerdeki tarlaları aynı mevkiye topluyolar ama sizin kasaba arazisi ufak kolay olur birde bizim arazilerde osmanlı tabuları cıkyor osmanlıdan bu tarafa miras yoluyla hep parcalanmış
 
Ynt: Sulama alanlarıyla ilgili yeni düzenleme

çok iyi olur.her tarlanın yolu olur.sulama kanalı varsa kanala cephesi olur.parça bölük parseller bütünleşir.verimli tarlası olanlar kurada kendilerine kötü yer düşeceği kaygısıyla pek yanaşmazlar kurtulmak için meyve bahçesi tesis ederler..bu kanunla bu direnç kırılacak gibi.
 
Ynt: Sulama alanlarıyla ilgili yeni düzenleme

İnşaallah bütün türkiyede, imar uygulamaları gibi arazi toplulaştırmaları yapılır. Gerçek anlamda devrimdir.
Emeği geçenleri tebrik etmek borçtur.
 
Ynt: Sulama alanlarıyla ilgili yeni düzenleme

keske bizim oralardada yapilsa. 10 dönüm alti bile 8 10 tarla var.140 dönüm toplam var, emmileriminkilerle 300 dönüm, söyle 5 6 parca olsa hepsi süper olurdu.))
 

Benzer Konular