Mısırı silaj yaparken sapından suyunun kaçmamış olması gerekir.
Dane sarı çizgisi yarıya gelmişse silaj yapılabilir.
Diğer önemli durum silajın olgunlaştırılmasıdır.
Toprak alanda zemine 10-15 cm kalınlıkta saman yayılır.
5 metre silo genişliği , 150 cm silo yüksekliği , boyu istenilen kadar uzatılabilir.
İyice sıkıştırılıp çiğnendikten sonra üzeri naylonla ve brandayla kapatılır.
Ağırlık olarak 10 luk parke taş dizeriz veya 20 cm kalınlıkta kumda olabilir.
Silajın kendi sıcaklığıyla tane içeri de bir güzel pişer.
2 ay sonra açılmaya hazır hale gelir.
Altından pek fazla da su çıkmaz.
Silaj rengi, limoni , açık sarı şekilde olur.
Beton silolarda duvar silajın suyunu çabuk emip kuruttuğu için silonun üst köşeleri çürük yapar.
Aynı zamanda olgunlaşma aşamasındaki sıcaklıkta silonun üst köşelerindeki silajın bozulmasına neden oluyor.
Toprak siloda silajın ısı dengesi daha iyi oluyor ve güzel olgunlaşıyor.
Makinenin aşırı kısık olması da iyi değildir, parçalar 1 cm lik ebatlarda fındık büyüklüğünde olmalıdır.
Hava şartları önemlidir, sabahları sis bulutu çökerse 3 günde mısırın suyunu kaçırabiliyor.
Püskül kararıp tarlanın yarısı sütlemeden dönerse tarlaya girmeyi tercih ederiz.