Seçime giderken çiftçinin mazot gerçeği…

02.12.2012
13,461
3,246
Bayburt

http://www.tarimdunyasi.net/?p=4165

Milletvekili seçimine 1 ay kaldı. Siyasi partiler seçim beyannamelerini açıkladı. Beyannamelerde öne çıkan bazı konular var. Asgari ücret, emeklilere ikramiye, taşeron işçilik, çiftçinin kullandığı mazot gibi.Geçmiş yıllarda olduğu gibi kırsaldan oy almak için partiler çiftçinin kullandığı mazot üzerinden bir propaganda yürütüyor. Özellikle Cumhuriyet Halk Partisi’nin geçen seçimde olduğu gibi mazottan vergi almayacağını ve çiftçiye 1.5 liradan mazot vereceğini açıklaması büyük yankı uyandırdı. Diğer partiler de benzer vaatlerde bulunuyor. İktidar partisi AKP ise buna karşı çıkıyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, mazot konusundaki vaatleri “bu hak gaspıdır.Buna müsaade edemeyiz” diyerek tartışmaya katıldı.
Mazotun fiyatı neden önemli? Çiftçiye ucuz mazot sağlamak hayal mi?
Tarımsal üretim yapanlar için bir kaç temel girdi var. Mazot,gübre,tohum,ilaç gibi. Hayvancılıkta ise en temel girdilerden birisi yemdir. Türkiye’de tarımın en önemli sorunu yüksek girdi fiyatları. Dolayısıyla burada yapılacak bir iyileşme tarımsal üretimi, gıda üretimini, iç tüketimi, ihracatı,ithalatı doğrudan etkileyecektir. Bu yönüyle sadece mazotun değil, gübre,tohum,ilaç ve hayvancılıkta yem maliyetinin düşürülmesi, tarımsal üretimin sürdürülebilmesi ve gıda güvenliğinin sağlanması açısından çok büyük önem taşıyor.
Tarımda girdi maliyetleri düşürülmezse çözülmeye başlanan aile çiftçiliği, küçük çiftçilik tamamen yok olur. Üretim yerine ithalata dayalı bir tarım ve gıda politikası egemen olur. Her ay başında gıda ürünlerinin enflasyona neden olduğu tartışması artarak devam eder. Türkiye’nin başa baş olan tarım ve gıda ürünleri ihracatı ile ithalatı arasındaki makas ithalat lehine açılır.

Ynt: Seçime giderken çiftçinin mazot gerçeği…

Mazot zincirleme her şeyi etkiliyor Umut abi basit örnek akaryakıta kuruş zam geldiğinde gir herhangi bir markete etiketlerin değiştiğini görürsün yem dediğimiz hadise de yine tarım ürünlerin üretimi, hazırlanması, nakliyesi gibi işlemlerde mazota muhtaç. Mazot düşürülür hem de çok kolay bir formülü var devleti SOYMAYI keserler ve en büyük kaynak yaratılmış olur.

Cumhurbaşkanı fikir beyan ederken.gemilere verilen ucuz mazotu unuttu galiba.Kaldıki kimin hakkı var mazotun ötv.sinde, ben esas hakkımı helal etmiyorum bu ödediğim ötv.ye.

yürürlüğe giren Kanun sayesinde akaryakıtı ÖTV ' siz alan balıkçılarla ve yetkililerle ÖTV ' siz akaryakıt uygulamasının öncesi ve sonrasını konuştuk.

İstanbul’un birçok noktasında görüşlerini aldığımız balıkçılar, 4 yıl öncesine kadar gerek Marmara Denizi ' nde gerekse Karadeniz ' de açıktaki gemilerden kaçak mazot aldıklarını ancak uygulama ile birlikte kaçak mazot kullanmadıklarını dile getirdiler. ÖTV ' siz akaryakıttan rant elde edildiğine ilişkin iddialara balıkçılar; 'İstanbul ' da limanlarda denetimler sık ve düzenli ancak Türkiye ' nin diğer denize kıyısı olan şehirlerde bu denetimler ne derece düzgün yapılabiliyor, bunu kontrol etmek gerekir' dediler.ÖTV’siz yakıt uygulamasının başladığı 1 Ocak 2004
tarihinden 31.12.2012 tarihine kadar, toplam 2.735.806 ton
ÖTV’siz akaryakıt teslimatı yapılmış, bu yolla,
3.097.030.762 TL’lik ÖTV tahsil edilmemiştir.
Yine bu dönemde, toplam 61.563 adet Yakıt Alım Defteri
(YAD) düzenlenmiştir.
ÖTV’siz yakıt kullanımında, Kamu gemilerinin payı % 29,
Özel sektörün payı % 71 olmuştur.

http://www.ubak.gov.tr/BLSM_WIYS/DISGM/tr/doc/20130313_164012_66968_1_67502.pdf
Allah aşkına şu linki tıklayın,Mazottan vergi almamak hak gasbı ise, alası bu linkde.

Yapılan her ulaşım yatırımı akaryakıt kullanımı konusunda memleketi dışa bağımlı hale getiriyor İstanbul ' da 20-30 yılın zerinde yaşayan herkes bilir ki deniz ulaşımı yaygındı ve toplu taşımanın demiryolu ile birlikte lokomotifiydi hangi akla hizmet yapılan her ulaşım projesi kara üzerine temellendirildi ki bizde de gani gani petrol çıkıyor ya! Bu kadarı da anlayana sivri sinek saz olmalı anlamayanlar içinse deyim bulamadım.

Haydi hepsini anladim diyelim, ancak kimyevi gubredeki 18% KDV ' yi hic bir sekilde anlayamiyorum. Hadi mazotu luks jipler yakiyor, land rover DAP ile calisan araba mi yapti ki KDVsi 18%...

Cemal bu sitede olduğuna göre çiftçilikle bilinçli ilgilenen bir adamsın bizler gibi mazottan özel tüketim vergisi alınmasın gübrede %18 kdv olmasın demenin kime zararı var bize bir izah et yapmayalım siyaseti. Bunları demek senin nazarında siyasetse o da ayrı tabi.

tartışma çıksın diye atmadım:)

adam yazmış noktasına dokunmadan paylaştım.. şimdilik biraz hayal olsa da kulağa çok hoş geliyo ucuz mazot.. bizde çok tarım yok ama hafriyatında en büyük girdisi mazot..

Bazıları lüksünden feragat ederse, biraz vicdanlı davranırlarsa çiftçinin kullandığı mazotun tamamı değil ama bir kısmı vergisiz alınabilir. 10.000 tonluk bir gemi ortalama 8-10 ton fueloil yakıyor 24 saatte. 100.000 tonluk koca gemiler var bir seferde 2 bin ton yakıt alan. Bu muazzam rakamlardan vergi alınmıyorsa çiftçiyede birşeyler yapılabilir.

UÖZKAN.77 link=topic=83667.msg999635#msg999635 date=1431018075' Alıntı:
tartışma çıksın diye atmadım:)

adam yazmış noktasına dokunmadan paylaştım.. şimdilik biraz hayal olsa da kulağa çok hoş geliyo ucuz mazot.. bizde çok tarım yok ama hafriyatında en büyük girdisi mazot..
arkadaslar gemıler ve tekneler yatlar ötv sız mazot kullanıyor bunun yanında ıhracatı desteklemek amacıyla avrupa cıkıs kapısı olan ıpsala hamzabeylı v ekapıkulede de turkıyeden yuklemıs olan araclara tr plakalı olanlar frıgo ıse 1100 lıtre yabancı plakalı frıgolarda yanlıs hatırlamıyorsam 800 lıtre ötv sız mazot alıyor neden sadece tr plakalı araclara vermıyosun da yabancıyada verıyosun bunu sormak gerek 2 cısıde cıftcıyede ucuz mazot verebılırsın herkesın sonunda cks sı var ne kadar arazısı var ona gore yıllık ne kadar arazın varsa o kadar ötv sız mazot hakkın var demektır nasıl teknelerde uzunluguna gore alıyorsa cıftcıde tarlası kadar alır bu zor degıl

gemiler yatlar yabancılar eliçilik de veya başka yerde görevli olanlar kdv ötv yok bu seçim bir fırsat çiftçiye en azından iktidara bir çeki düzen verir.
ithalatı serbest bırakmayı tmo nun ithalat bürosu olamsına destek ve kredilerin % 85 i gerçek çiftçi veya tarımla ugraşana verilmemesi tarım krediyi tücar yapmasına üreticiyi tüccara mahkum etmesine bir dur denmeli en azından oy kaybetmeli ki hatalarını anlasınlar..