Sap Bağlatma

Herkese iyi akşamlar. Her yıl yaklaşık 130-140 dönüm kadar buğday ekiyoruz. Konum Edirne. Biçerimiz olmadığı için bu sapları biçim karşılığında biçercilere veriyoruz. Geçen yıl dönümü 37 liraya biçiliyordu. Bu yıl ben biçercilere para karşılığı biçtirip sapları balya yapmayı düşünüyorum. Hayvancılıkla uğraşmıyoruz. Kapalı depomuz var uygun koşullarda balyaları saklayabilirim.

Size sormak istediğim soru şu:

Elime geçecek balyaları rahat bir şekilde satıp kar yapabilir miyim, alıcı bulunur mu? yoksa balyaları biçerciye vermem mi daha karlı olur?

Teşekkürler.

Yaklaşık 10 yıldır harmandan sonra balya fiyatları yükselmiş. Ama geçtiğimiz sezon piyasa 15tl den açılıp ilk önce 13 sonra 10 tl ye düştü. Hatta onun bile altına düşmüş diye duymuştum. Önümüzdeki sezonu şimdiden kestirmek zor.

Bekletmek her zaman iyidir. Ha piyasa kötü gidebilir, bolluk olur.. Depoda yer açma zorunluluğunuz olmazsa tutmaya devam edersiniz. Biz hayvanlar için ayırdığımız samanı, önümüzdeki harmanın sap verimi beklentimiz iyiyse baharın satarız. Havada kapışırlar.. Hem sıkışık zamanda el altında satacak bir şey olması da insanı rahatlatıyor açıkçası. Üstelik biz çadır çekiyoruz, sizin hazır deponuz varsa, bir deneyin derim.

Samanı alıp satacağın paranın bir tık altını biçerciden iste. Ugratigina değmez. Ekinin kuvvetli ve güçlü ise bicerci ile samanı yari-yariya yani yarısı sana yarısı da bicerciye olacak şekilde anlaşılsın. Sana düşen kısmı da değeri karşılığında bicerciye geri satarsın. Uğraşmadan hallettin. Benim taktik bu...

Samanı alıp satacağın paranın bir tık altını biçerciden iste. Ugratigina değmez. Ekinin kuvvetli ve güçlü ise bicerci ile samanı yari-yariya yani yarısı sana yarısı da bicerciye olacak şekilde anlaşılsın. Sana düşen kısmı da değeri karşılığında bicerciye geri satarsın. Uğraşmadan hallettin. Benim taktik bu...
Sizin taktik o ama siz Sivas tasınız ve dönümden(1000m2) kaç balya alıyorsunuz ? Marmara-Trakya-Ege bölgelerinde iyi giden sezonlarda sulamasız(sadece yağmurla) 500-700 kg dane dönüme 15-25 arası balya(22-23 kglik balyalar) alınıyor. Balyanın bu sene tarladan veriş fiyatı 14 TL di. Dönümden 20 balya alsa 14 den satsa ki bunun 3 tl si bağlama olur balya başı kalır 11 TL. 11x20=220TL balyadan para kalır. Biçme ücretleri 35 TL civarıydı. Balyanızı boşu boşuna biçerciye kaptırmayın. Sizin dediğiniz dönümden çıkıyordur 3-5 balya arası o zaman mantıklı. Eğer balya veriminiz 5-6 tanenin üzerindeyse bırakın biçerciye para vermeyi para almanız gerek.

Kaldı ki bekletme şansınız varsa bağlatın koyun köşeye çıkarın Ocak-Mart gibi piyasaya en az üzerine %30-40 koyacaktır. Türkiye de çıkan bi ürünün ne zaman fiyatının düştüğü görülmüş hele hele şu zamandan sonra ?