2014'TE Sebazios Yılmaz yazmış.
Ben biliyordum,kanıtlı olsun dedim.Hayırlı olsun,güzel tercih.Ancak o traktörden alacağınız sürekli ortalama (nominal) güç 50 HP civarı görünüyor.Maksimum güç, anlık olarak mümkün olabilecek, laboratuvar şartlarında ulaşılabilecek güç.50 HP,düşük torklu bir traktör tarla işlerinizin üstesinden gelecekse sorun yok. 72 HP olan @ YUSUF TUYLUOĞLU ' nda olan.
@ The Hoca 'm daha iyi bilir.
Allah ' ın hakkı 3 ' tür Abi.
Nominal Güç: Bir motorun devamlı olarak üretebildiği en yüksek güç. Traktörün gaza sonuna kadar bastık. O esnada motorun ürettiği güç, nominal güçtür.
Nominal Devir: Nominal gücün elde edildiği devir. (Dikkat! Maksimum tork denmiyor! Maksimum güç deniyor)
Maksimum Güç: Bir motorun anlık olarak çıkabildiği, devamlı olarak verildiğinde motora ve motor ömrüne zarar verme ihtimali olan güçtür. Bu noktaya kadar motor devri ile gücü paralel olarak artarken bu noktadan sonra devir artsa da güç artmaz, hatta düşer.
Bu nedenle üretici firmalar traktör gibi iş makinalarının kullanım esnasında sıkıntı yaşamaması için maksimum güce çıkmalarına izin vermeyecek bir pompa ayarı ile satışa sunarlar genellikle. Yani siz gaza sonuna kadar bastığınızda motor maksimum devrine değil, nominal devrine çıkmış olur.
Şöyle bir örnek vereyim:
Bazı devir göstergelerinde (araba traktör otobüs farketmez) göstergenin sonunda kırmız olan bir bölüm vardır. Bu alana 'red-line' denir ve motorun sürekli bu devirde çalıştırılması aleni olarak sakıncalıdır. Bu açıdan bakarsak:
İbre:
Göstergedeki bu yeşil ile kırmızının alanın bitiştiği noktadaki devire geldiğinde 'nominal güç'
Kırmızının sonuna geldiğimizde 'maksimum güç' elde edilmiş olur.
Bazı kullanıcılar ekstra güç isteği duyarlar. Bu durumlarda nominal güç yetersi kalır ve maksimum güce ulaşmak isterler. Böyle olduğunda yazılımla (Site üyemiz Dustero ' nun John Deere ' si buna örnektir) yada mekanik pompa ayarı ile motorun maksimum güce ulaşması sağlanır.
Geldik kilit noktaya:
Tork: tork en anlaşılır hali ile tekerlekteki dönme kuvvetidir. Bir nevi tekelerleğin itebileceği gücü temsil eder.
Hepimizin anlayacağı şekilde anlatmak gerekirse: 'ÇEKİŞ' demek pek yanlış olmaz. Çekişli traktör=torku traktör eşitliği her zaman doğrudur.
Maksimum Tork: bir motorun tekerleğe iletebileceği maksimum itme kuvvetini ifade eder. Güç ile doğrudan alakalıdır.
Kafaları kurcalayan asıl noktaya geldik:
Maksimum tork devri: motorun en yüksek itme kuvvetine sahip olduğu devir. Bazılarınız sorabilir. 'Maksimum güçte maksimum torka ulaşılmaz mı? Diye. Cevap: değişir.
Şöyle bir örnek vereyim:
Son gücümüzle koşarken mi daha çok yük taşıyabilirsiniz, yürürken mi?
Cevap yürürken olduğuna göre son gücünüzün itme yada çekme konusunda çok da önemli bir etken olmadığını anlamışsınızdır. 'Kısaca maksimum tork devri, maksimum yükü, en rahat çekebildiğin devirdir diyebiliriz.'
Lakin maksimum tork ' un yakalanacağı devir motordan motora, daha doğrusu motorun kullanım amacına göre değişir. Mesela spor arabalarda istenilen şey, maksimum torku olabilecek en yüksek devirlerde yakalamaktır. Çünkü onlar için önemli olan 'hız'dır. Hıza ulaşabilmesi için de yüksek devirlerde daha fazla itme kuvvetine ihtiyaç duyarlar. Hatta spor otomobil üreticileri, maksimum torku yüksek devirlere çıkartabilmek için çok büyük araştırma bütçeleri ayırırlar.
Oysa ticari otobüs motorlarında aranan özellikler yakıt ekonomisi ve uzun ömür olduğundan, onlarda kullanılan motorlardaki maksimum tork, olabilecek en düşük motor devrinde yakalanmaya çalışılır.
Yusuf Abi bu yazıyı sırf senin için yazdım haberin olsun
Not: Benzetmelerde hata olabilir. Teknik arkadaşlar kusuruma bakmasın.
Beğen Alıntı Cevapla
Rapor
Tepkiler:
Ali Dmr