Romanov koyun ırkı

01.02.2010
5,124
1,139
Aksaray

Romanov koyun ırkı
attachment.php


Romanov; kanaatkar, sıcağa, soğuğa ve iklim değişikliklerine dayanıklı, yağsız kuyruklu, orta cüsseli (koyunlar 50-55 kg, koçlar 55–80 kg), etleri oldukça lezzetli olan bir ırktır.

* 3-4 aylık yaşta cinsi olgunluk
* Yılda iki kez gebe kalma
* Mevsime bağlı kızgınlık göstermeyen bu ırkın yılın her mevsiminde çiftleştirilebilmesi ve üçüz, dördüz hatta altız yavru verimiyle kuzu eti üretiminde ilk sırada tercih edilen ırk olarak önümüze çıkmaktadır.
* Ortalama yapağı gömleği ağırlığı 4.5 kg
* Ergin canlı ağırlık erkeklerde 55-80
* Dişilerde 40-50 kg civarındadır
* 8-9 aylık kuzularda kesim ağırlığı 35 kg dır.

Romanov ırkının en önemli özelliği yüksek döl verimidir. Doğuran 100 koyundan 200-250, iyi bakım ve besleme koşullarında dördüz beşiz hatta altız kuzu alınabilmektedir. Bu özelliği nedeniyle dünyanın birçok ülkesinde melezleme çalışmalarında kullanılmakta ve başarılı sonuçlar alınmaktadır. Romanov koyunu Finn koyunu ile birlikte dünyada “kuzu makinesi” (Lamb Machine) olarak tanımlanmaktadırlar.

Bu konuda Romanov ırkını, Fin ırkından ayıran ve üstün kılan üç önemli özelliği; kuzularında yaşama gücünün yüksek olması, sürü koyunculuğuna uygun özellik taşıması ve adaptasyon kabiliyetinin iyi olmasıdır. 3- 4 aylıkken cinsi olgunluğa ulaşan Romanov ırkında kızgınlık süresi 60 saat olup diğer koyun ırklarından daha uzundur. Mevsim dışı kızgınlık özelliği nedeniyle her mevsimde çiftleştirilmesi; koyun sütü üretiminin mevsimlere dağılımını mümkün kılmakta, ayrıca yıllara göre değişen kurbanlık ihtiyacını ve kuzu eti pazarında görülen darlığın giderilmesini sağlamaktadır.

alıntı​
 
Ynt: Romanov koyun ırkı

Bir dönem çok ilgi gördü ama takip ettiğim kadarı ile ilgi bir hayli azaldı. Melezlemelerde kullanılıyor artık. Ancak koçunu kullanmak pek mantıklı değil. Nedense romanov koçu kullananlar var.
 

Benzer Konular