Prof. Dr. Ayşen Akay: Organik Gübreler Hem Doğa Dostu Hem Ekonomik
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşen Akay, üreticilere, doğa dostu ve düşük maliyetli organik gübrelerin kullanımını önerdi. Edirne'de Trakya Üniversitesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen bir kongreye katılan Akay, yaptığı açıklamada organik gübrelerin tarımsal verim üzerindeki olumlu etkilerine dikkat çekti.
Prof. Dr. Akay, bitki gelişimi ve topraktaki besin miktarını artırmada organik gübrelerin önemini vurgulayarak, “Üreticiler, inek, koyun ya da tavuk gübresi gibi hayvan atıklarından elde edilen gübreleri rahatlıkla kullanabilirler. Özellikle çiftçilerin 'yanmış' olarak nitelendirdiği bekletilmiş gübreler, tarım arazilerinde oldukça verimli sonuçlar doğuruyor” dedi.
Kimyasal Gübrelerden Daha Ekonomik Organik gübrelerin, kimyasal gübrelere göre daha düşük maliyetli ve çevreci olduğunu belirten Akay, kompost gübrelerin de tarımsal verimi artırmada önemli bir rol oynadığını ifade etti. “Kompost materyali, toprağın nemini koruyarak işlenebilirliğini artırır ve yeşil bitki atıklarından üretilebilir” diye ekledi.
Ayrıca, Akay organik gübrelemenin, toprağın hava ve su geçirgenliğini artırdığını, bunun da bitki gelişimine katkı sağladığını belirtti. Doğru zaman ve miktarda organik gübre kullanımının çiftçilere hem ekonomik hem de çevresel açıdan büyük faydalar sağladığını dile getirdi.
Prof. Dr. Akay, organik gübrelerin doğa dostu olduğunu vurgulayarak, "Yakındaki hayvan işletmelerinden ya da kompost malzemesi elde edilebilecek yerlerden organik gübre temin ederek maliyetleri düşürebilir ve toprak kalitesini artırabiliriz" dedi.