Problemli buzağı

Arkadaslar merhaba, 4 gün önce bir buzagmiz dogdu ancak hayvan ilk gün hiç süt içmedi, sonraki günlerde günde 2 litreyi zorla içiyor, nerdeyse 1 saat uğraşıyoruz içirmek için. Emme refleksi düşük birde buzağı ayağa kalkıyor ancak yürürken sağol sola yalpaliyor sürekli. Bu durumu cozebilir mıyız ilaç tedavisiyle. Önerisi olan var mı. Benim ümidim pek yok ama bir De size sormak istedim.

Arkadaslar merhaba, 4 gün önce bir buzagmiz dogdu ancak hayvan ilk gün hiç süt içmedi, sonraki günlerde günde 2 litreyi zorla içiyor, nerdeyse 1 saat uğraşıyoruz içirmek için. Emme refleksi düşük birde buzağı ayağa kalkıyor ancak yürürken sağol sola yalpaliyor sürekli. Bu durumu cozebilir mıyız ilaç tedavisiyle. Önerisi olan var mı. Benim ümidim pek yok ama bir De size sormak istedim.

Emme reflekside zayıf fakat Boğaz'ında içten şişlik vardır yutkunamıyordur geçen ay bende böle bi problemle karşılaştım ii bilirim emdirmek bi işkence oluyor
Şöle bi tedavi uygularsan bir gün içinde çözersin
Boyundan ekofloks 2 cc vur birde gentamisin ağzına 5 cc enjektörle sıkmalısın. Bu uygulamayı her vetde bilmeye bilir
Zooteknist [emoji106]

Midesi çalışıyor ise hayvanın ağzından sonda ile nefes borusuna kaçırmadan beslebilirsiniz.veya küçük bir huni ucuna hortum takarak boğazına sokup nefes borusuna değil yemek borusundan besleyebilirsiniz

Boğazda şişlik olduğunu tespit edin önce ama zannedersem şişlik yok.buzağıyı hayatta tutmak için mutlaka bir şekilde beslemek lazım.dolayısıyla yumuşak hareketlerle bu yapılabilir.ama tekrar söylüyorum mide çalışmıyorsa bunu yapmayın.özellikle rumen oluşmamış buzağılarda veteriner ilaçları genelde çalışmaz.ben birazda enteretoksemiye bağlıyorum.inşallah değildir.görmek lazım.

Arkadaşlar sonuç olarak ne yapmak gerekir, boğazında şişlik olduğunu nasıl anlayabiliriz. Bir de annesi kuru dönemde mastitis oldu, doğuma 15 gün kala 5 gün penisilin yapıldı, bundan dolayı olabilir mı. Bir de buzağının yürürken yalpalamasi neden olabilir

Hocam dogum olurken buzagi bir hasar mi gorduki yalpalama yapmasi bir yere vurma vb ile ilgili olabilirmi?
Veya iştah acıci bir ilac mi vursaniz sut icmesi icin.

Arkadaşlar sonuç olarak ne yapmak gerekir, boğazında şişlik olduğunu nasıl anlayabiliriz. Bir de annesi kuru dönemde mastitis oldu, doğuma 15 gün kala 5 gün penisilin yapıldı, bundan dolayı olabilir mı. Bir de buzağının yürürken yalpalamasi neden olabilir

Benim yılda en az 70 buzağım oluyor o kadar değişik sorunla karşılaşıyoruzki bunların hepsini tecrübe İl'e eğitim ile üstesinden geliyoruz bir buzağıda emme problemi varsa sindirim yollarında iltahap vardır emipde kusuyor Sonrada isal şeklinde sıvı boşaltım yapıyorsa midede sorun var demektir
Erken müdahale etmezsen buzağıyı kaybedersin dediğim gibi 2 cc ekoflok ete yap 5 cc de gentamisin ağzından ver akşama süt içer
Zooteknist

Eğer mide problemi varsa hayati tehlikesi var demektir.şuan da durumu nasıl söylenen uygulamaları yaptın mı.?buzağının karnını dinleyin elinizle kontrol edin sancılanma var mı.iyi bir gözlem yapman lazım.

Benim yılda en az 70 buzağım oluyor o kadar değişik sorunla karşılaşıyoruzki bunların hepsini tecrübe İl'e eğitim ile üstesinden geliyoruz bir buzağıda emme problemi varsa sindirim yollarında iltahap vardır emipde kusuyor Sonrada isal şeklinde sıvı boşaltım yapıyorsa midede sorun var demektir
Erken müdahale etmezsen buzağıyı kaybedersin dediğim gibi 2 cc ekoflok ete yap 5 cc de gentamisin ağzından ver akşama süt içer
Zooteknist

Buzağı hiç emmiyor demiyorum öğünde 1 lt ancak içiyor, mide problemi yok.ishal vs de yok. Sadece sallanıyor buzağı yürürken, yalpaliyor, emme refleksi de zayıf. Enrolen yapıyorum 2 gündür bir şey yok

Emme zayıf yürüme dengesiz bana omurilik sinir hasarı gibi geldi. Travmaya bağlı veya anne karnında iyi gelişmemiş olabilir. Zamanla iyileşme olur, ölmeyecek kadar beslensin yeter.