Ynt: Patates tarlasını nasıl suluyoruz ?
Bitki Su Bilgi: Patates
Bu bölümde su ilişkileri ve patates su yönetimi konusunda bilgi sunar ve diğer bilgi kaynaklarına bağlantılar sağlar.
Bitki Açıklama ve İklim
Patates ( Solanum tuberosum ) yüksek irtifadaki tropik bölgelerden Andes kaynaklanır. Kırpma dünyada yetişen ancak ılıman iklimlerde özellikle önem taşır. Bugünkü dünya üretiminin 19 milyon hektar, bazı 308 milyon ton taze yumrular olduğunu. (FAOSTAT, 2001).
Verim sıcaklık ve optimum ortalama günlük sıcaklıklar tarafından etkilenen, 18 ila 20 ° C Genel olarak aşağıdaki 15 bir gece ° C sıcaklıkta yumru başlatılması için gereklidir. Normal yumru büyüme için optimum toprak sıcaklığı 15 ila 18 ° C ' dir Yumru büyümenin keskin zaman altında 10 ° C ile 30 ° C üzerindeki inhibe edilir Patates çeşitleri, (90 ile 120 gün) erken orta (120 ila 150 gün) ve geç çeşitler (150 ila 180 gün) olarak sınıflandırılabilir. Yetiştirme dönemi uzatabilir ortaya çıkması yavaş kurşun dikim serin koşullar. Geç çeşitler uzun veya kısa iki günlük koşullar altında iyi verimi üretirken ılıman iklimlerde için yetiştirilen erkenci çeşitleri, 15 ila 17 saatlik bir daylength gerektirir. Tropik iklimlerde, kısa gün tahammül çeşitleri, yerel adaptasyon için gereklidir.
Patates yabancı otların kontrol etmek ve böcek zararı ve özellikle hastalıklar, toprak kökenli hastalık, mahsul kaybını azaltmak için, toprak verimliliğini korumak için, bu darı, fasulye ve yonca gibi diğer bitkileri ile 3 veya daha fazla yıllık rotasyon yetiştirilir. Patates 5-6 arasında bir pH iyi süzülmüş, havalandırılmış, gözenekli bir toprak gerektirir. Gübre ihtiyacı oldukça yüksek olduğu ve sulanan mahsul için onlar 80 ila 120 kg / ha N, 50 ile 80 kg / ha P ve 125-160 kg / ha K. kırpma sırtlarında ya da düz toprakta yetişir vardır. Kuru koşullarda yağmurla beslenen üretimi için, düz dikim toprak su koruma nedeniyle daha yüksek verim verme eğilimindedir. Sulanan bitki ağırlıklı olarak sırtlarında yetişir. Bitki sıklığının sulamaya 0,75 x 0,3 m ve yağmurla beslenen koşullar altında 1 x 0.5 m iken ekim derinliği, genellikle 5 ila 10 cm dir. Yetiştirme dönemlerinde Yetiştirme kök ve yumrular zarar vermemek gerekir ve ılıman iklimlerde sırtlar Yumru yeşillendirilmesi önlemek için önce topraklanır.
Bitki ECE farklı düzeylerde verim azalması ile toprak tuzluluğu orta derecede duyarlıdır. 1.7% 0, 2.5% 10, 3.8% 25, ECE 10 mmhos / cm 5.9 ve 100 ° / 50%
Grafiğin altında patates mahsul aşamaları tasvir ve tablo su yönetimi için kullanılan ana bitki katsayılarının özetlemektedir.
Su İhtiyacı
Yüksek verim için, 120 ila 150 gün mahsul için bitki su ihtiyaçları (ETM) iklime bağlı olarak 500 ile 700 mm,. Maksimum su tüketimi (ETM) ve referans evapotranspirasyon (ETo) arasındaki ilişki bitki katsayısı (kc) tarafından verilir: ilk aşamada 0.4-0.5 (20 ila 30 gün), geliştirme aşamasında 0,7-0,8 (sırasında 30 ila 40 gün), orta-.season aşamasında 1.05-1.2 (30 ila 60 gün), geç mevsim aşamada 0,85-0,95 (20 ila 35 gün), ve olgunluk 0,7-0,75 de.
Su Temini Ve Verim
Aşağıdaki resimde patates büyüme dönemleri (WC Sparks, 1972 sonrası) gösterir ve toplam yetiştirme dönemi için göreceli evapotranspirasyon açığı aşağıdaki şekilde gösterilmiştir - oransal verim azalması arasındaki ilişkiler (Ya / Ym 1).
Ve bireysel gelişim dönemleri için göreli evapotranspirasyon açığı - Bu rakam oransal verim azalması (Ya / Ym 1) arasındaki ilişkileri gösterir.
Patates toprak su noksanlığına oldukça duyarlıdır. Optimize etmek için toplam kullanılabilir toprak su 30 ' dan fazla yüzde 50 tükenmiş edilmemelidir verir. Düşük verimleri yüzde 50 ' den fazla sonuç büyüyen döneminde toplam kullanılabilir toprak suyunun tükenmesi. Stolonization ve yumru inisiyasyon (1b) ve verimle oluşumu olgunlaşmasını (4) ve vejetatif erken (la) dönemleri daha az hassas olan, oysa (3), verim büyük yan etkiye sahip bir süre içinde su noksanlığı. Genelde, artan sürenin sonunda kısmına orta su açıklar ve böylece ilk kısmında daha fazla azaltır verim eğilimindedir. Ancak çeşitler su açığı duyarlılığına göre değişir. Diğerleri o dönemin ikinci yarısında daha iyi bir tepki gösterirken, bazı çeşitleri verim oluşum döneminde (3) bir önceki bölümü sulamaya iyi yanıt verir. Birkaç köklerleri çeşitlerin verimleri çok yumruları olanlara göre su açığının biraz daha duyarlı olabilir.
Verim maksimum hale getirmek için, toprak nispeten yüksek nem içeriği tutulmalıdır. Nispeten soğuk su ile sık sık sulama ° C yumru oluşumu için 18-15 arasında optimum değerin altına toprak sıcaklığı azaltabilir, bu ise, ters bir etkiye sahip olabilir. Ayrıca, toprak havalandırma sorunları bazen ıslak, ağır topraklarda oluşabilir.
Patates kısıtlı su koşullarında, verim ve kalite açısından nispeten hassas bir ürün olduğu için, mevcut su tercihen hektar başına verim maksimize etmek yerine daha geniş bir alana yayılan sınırlı su yönlendirilmelidir. Su Tasarruf esas sulama uygulamasının gelişmiş zamanlaması ve derinliği ile yapılabilir.
Su Alımı
5 ila 6 mm ETM, verim yüzde 25 kadar toprak suyunun tükenmesi etkisi ile buharlaşma koşullar altında (p = 0.25) küçüktür. Patates sığ bir kök sistemine sahip olduğu için, toplam su alımını normalde yüzde 70 üst 0.4 ile 0.6 m toprak derinliği (D = 0.4-0.6 m) üst 0,3 m ve 100 ' den yüzde oluşur. Uptake örüntüsü, ancak, aynı zamanda toprak doku ve yapısına bağlı olacaktır.
Sulama Planlaması
Yağış küçük ve sulama suyu temini sınırlandığı yerlerde, sulama planlaması (3) su temini erken vejetatif sırasında sınırlı olabilir stolonization ve yumru inisiyasyon (1b) ve ürün oluşumu döneminde su açığı kaçınarak dayalı olmalıdır (1a) ve olgunlaşma (4) dönemleri. Tasarruf aynı zamanda kök bölgesinde mevcut tüm depolanan suyun bitki tarafından kullanılan böylece olgunlaşma dönemi (4) doğru yüksek toprak su tükenmesi izin vererek elde edilebilir. Bu uygulama aynı zamanda vadesi hızlandırabilir. Sulamanın doğru zamanlama hasat öncesi son sulama dahil olmak üzere 1 ile 3 sulama uygulamaları kaydedebilirsiniz.
Sulama Yöntemleri
Patates için en yaygın sulama yöntemleri karık ve yağmurlama vardır. Kırpma yüzeysel bir kök sistemine sahiptir ve düşük toprak su tüketimi gerektirir çünkü sık sık sulama yanıt Verim kaydadeğer. Örneğin, çok yüksek verim evapotranspirasyon kayıpları her veya her iki günde bir yenileniyor mekanize yağmurlama sistemleri ile elde edilir.
Verim
Su temini ve planlaması kalite açısından önemlidir. Verim oluşum döneminde (3) ilk bölümünde Su açığı yuvarlak tubered çeşitleri daha silindirik daha belirgindir iğsi yumrular, oluşumunu artırır. Sulama takip Bu dönemde Su açığı siyah kalpleri ile yumru çatlama veya yumrular neden olabilir. Kuru madde oranı olgunlaşma döneminde (4) sırasında kısıtlı su kaynağı ile biraz artabilir. Sık sulama yumru malformasyon oluşumunu azaltmak yapar.
Ilıman ve subtropikal iklimlerde yaklaşık 120 gün mahsul sulamaya İyi verimleri 25 ile 35 ton / ha taze yumrular vardır ve tropik iklimlerde verimleri 15 ile 25 ton / ha. 70-75 oranında nem içeren yumrular için hasat verimi (Ey) için su kullanımı verimliliği 4 ila 7 kg / m 3
http://www.fao.org/nr/water/cropinfo_potato.html