Tarımsal ekonomi ve politika geliştirme enstitüsü var TEPGE, belki duymuşsunuzdur.
TEPGE nin 2022 yılı şeker pancarı ürün raporu var, araştırırsanız net en bulabilir okuyabilrsiniz.
Şimdi 2022 raporundan ben bikaç tablo alıntılayacağım, yazacaklarımda bu tablolara göre olacak.
Yukarıda birinci verdiğim tabloda 2020 yılında dünyada ilk 10 şeker pancarı üretilen ülkeler ve diğerleri rakamlarla ifade edilmiş, gördüğünüz gibi birim alandan en çok Almanya verim almış, ne kadar? dekara yani 1000 metrekarede 7410 kg.
Aynı tabloda Türkiyenin en yüksek dekara 2. verimi alan ülke olduğunu görüyorsunuz, 1000 metrkareden 6850 kg.
verim almışız.
Üçüncü ülke süperdevlet ABD 6600 kg ve dördüncüsüde fransa 6220 kg. tabi tabloda hektar üzerinden verilince rakamları dönüm yani 1000 metrekareye yada hektarın 10 da biri dekar ölçeğine çevirmek bana düştü, sizde yanılmayın bu konuda.
Tabloda en alt satırda komple dünyada 2020 yılı 1000 metrekareden 5699 kg verim alınmış.
Yine ikinci tablomuzda ise Türkiyede son 12 yılda 1000 metrekareden alınan ortlama verimleri görüyorsunuz, 12 yılın ortalaması ise toplar bölerseniz 5875 kg olmuş.
Tüm bunların gerçekleşen rakamlar olduğunuda ayrıca belirtmekte fayda var.
Görüleceği üzere, 15-20 tonlar gibi 10-12 tonlar gibi üretim yapan süper devlet dünya üzerinde yok, zaten olmazda. Almanya fransa ABD pancarda bunu yapamamış, kalkıp başkasıda yapacak hali yok, su zengini ve toprağı dünyanın en verimli toprağı sayılan avrupanın ülkeleri, tarımın destekte lider ülkesi şampiyon üreticisi ABD bu tip üretimi yapmamış, ama bakarsanız misal Almanyanın araştırmacıları 1000 metrekareden 30 ton pancar alır, rahatlıkla bu çalışmayı yapar şaşar kalırsınız, nasılki tek bir ağaçımsı fideden 16 ton domates alan çalışmalar yapılabili yor dünyada, dekardanda 30 ton pancar alacak çalışmayı yaparlar ağzınız bir karış açık kalır, ama mesele bunu yapmak değil tabiyki, hedef ise kesinlikle bu şekil bir tarım değil asla.
Peki neden dünyada ortalama verim 5699 kg ve neden dünyadaki ilk 10 üretici 2020 yılndaki gibi 6175 kg ortalama ile üretim yapıyor, neden 10-15 tonlarda ortalamaya koşmuyorlar? para kazanmak istemiyorlarmı yoksa ?
..
Neden bizim gibi su fakiri ve step iklim kuşağına sahip bir ülke 10-15 ton üretim için kafa yoruyorda, imkanları daha müsait ülkeler bu tip bir üretimin peşinde değil,
Step iklimi artı su fakırı bir ülke olmamıza rağmen neden dünyada birim alandan 2020 yılında 2. en yüksek verim alan ülkeyiz?Bu kadar yüksek verim gerçekleştirmemize rağmen, her yıl dünya ortalamasının üzerinde verim alarak üretim gerçekleştirmemize rağmen, çiftçinin adeta iman gücüyle kılı kırk yararak üretim yapmasına rağmen neden hala çiftçinin geliri pancar ürettiğinde diğer ülkelere göre düşük?
Bu gelir düşüklüğü dekardan verimsiz ülkeyiz algısı yaratanlar sayesinde oluşmakta, aslında görüldüğü gibi, dünyadan geri değil verimsiz değil tam tersine, imkanları iklimi suyu toprağı daha avantajlı ülkelerden bile birim alanda verim alma konusunda çok çok iyiyiz, şartaların dezavantajına rağmen onlardan iyiyiz.
Tabi şimdi algıyı yetersiz üretici şekline büründürdüler, ama aslında yetersiz olan başka meseleler gözardı ediliyor, bu yüzdende sanki sıkıntı verim artışı yapılmasında sanılıyor, çalışmalarıda o yönde yapanlar yanılıyor, oysaki pncarın o şekilde yüksek miktar gübre yüksek miktar su ve ilaç vb kullanılarak üretimi aynı zamanda o toprakta o havzada sürdürülebilir tarımı direk mkansız kılıyor, bu yüzden dünya ortalamaları belirlidir pancarda, çok fazla artamaz, düşmemesi için çalışılır, ama kesinlikle çalışmayla dekardan 20 ton pancar alabilir fakat bunu sürdürülebilir tarım olmayacağı için uygulamaya sokmaz akıllı ülkeler.
Şimdi demekki bizim 6 ton dekardan verim alırsak yeterli hatta su fakiri step iklimimize göre dünyadan fazlasıyla önde bir çalışma verim almak demek, bizim sıkıntımız esasen bu 6 tonu alınca para kazanamayan çiftçidir, dünya çiftçisi ortalam 5,69 ton alıyorda neden bu kadar sıkıntı çekmiyor?
Bunun sebebide şudur, ürertici yeterli işini yapıyor, ama bundan sonrasını yapamayanlar sayesinde şeker fiyatına ayak uyduramayınca üreticinin hakkını gasp eden yamyamlar var, yani şekeri layıkıyla üretmek için, pancarı gereken fiyattan üreticiden alıp, layıkı ile maliyet oluşturararak dünya fiyatlarından iç piyasaya şeker sunamayanlar var, ben buna yam yam takımı diyorum.
Bakın yam yamlık diye bir meslek dünyanın hiçbir yerinde yoktur, hatta Afrikanın yamyamları bile adam oldu insanlığa hzimet eder oldu dünyada varlık gösterir oldu, kısaca insan oldu, bizim yamyamlar yamyamlığı bırakamadı.
350 bin Türk çiftçisi aile 3 milyon dekar alanda pancar üretimi gerçekleştiriyor, üstelik bunu yaparken şartları ortada malum, iman gücüyle alın teriyle helalinden yapıyor bu işi ve dünyada eşi benzeri olmayacak şekilde verimde daima üst sıralarda, ama yamyamlar alışmış illaki bişekilde dünyanın bu işi yapan diğer ülkelerdeki çiftçisinden beter hale getiriyor üreticiyi, esas sorun buradadır.
Bu yüzden siz siz olun, dekardan 6 ton alıpda para kazanamayaksanız hesabınızı baştan yapın ve bu işi yapmayın, kazanacaksanız yapın, size tonuna vereceği parayı geçer akçeye endeksleyin, yamyam takımına kaptırmayın, diyelimki 15 ton üretim gerçekleştirdin, tarlanı suyunu imkanları seferber ettin, peki kazandınmı sayacaksın kendini?, sen eğer 15 ton ürettim kazandım ama yamyam takımıda kazandı dersen bu işte bir yanlışlık vardır, yam yam takımını besleyenlerden ekmeğine yağ sürenlerden olmuş olursun, 6 ton verim alan kazancını yapabilmelidir vesselam, bu olmuyorsa olmuyordur yapmazsın ve ğerki durumları düzeltirler yaparsın, dünyada gördüğünüz gibi 5,7 tona bu işler oluyor, gül gibi oluyor hemde, çiftçisininde sıkıntısı falan olmuyor.