Özelleştirme böyle sürerse şeker de tütün gibi biter

23.04.2009
14,135
24,340
36
Bilecik
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, TEKEL ' in özelleştirilmesinin ardından tütün üretiminin dip noktaya indiğini, şeker sektörünün de aynı sorunla karşı karşıya olduğunu belirtti.

ANKARA - CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, TEKEL fabrikalarının özelleştirilmesinin ardından tütün üretiminin dip noktaya indiğini, özelleştirme sürecindeki şeker sektörünün de aynı sorunla karşı karşıya olduğunu söyledi.

63 ' üncü kuruluş yıldönümünü kutlayan Türkiye Ziraatçılar Derneği ' nin (TZD) geleneksel TZD Ödül Töreni gerçekleştirildi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Ertan Küçükay ve Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Alican Kabakçı törene katılarak birer konuşma yaptılar. Bütün dünyanın yeni tarım alanlarına yatırım yaptığını dile getiren Gökhan Günaydın, Türkiye ' nin elindeki kuruluşları elden çıkardığını söyledi.

TEKEL ' in satışının ardından 6 tütün fabrikasının da kapandığını hatırlatan Günaydın, Türkiye ' nin geçmiş dönemde 200 bin ton tütün ürettiğini, bugün bu rakamın 45 bin tona düştüğünü bildirdi. 25 tane şeker fabrikasından 10 ' unun satıldığını kaydeden Günaydın, 'Özelleştirme diye yaptıklarında fabrika başına 100 milyon dolar düşmüyor. 25 fabrikayı sattıkları zaman ben size olacakları söyleyeyim, bugün 16-17 milyon ton olarak ürettiğimiz şeker pancarı hızla 7-8 milyon tona gerileyecek ve Türkiye pancar şekerinden üretim yapmak yerine Amerika ' nın GDO ' lu mısırından nişasta bazlı şeker üretecek' dedi.

Türkiye ' nin maliyetleri düşürürken verimliliği artıracak, iç ve dış piyasada üreticiye sahip çıkacak politikalara ihtiyacı olduğunu ifade eden Günaydın, bugünkü ithalat tablosunun sebebini anlayıp bir çözüm bulmak gerektiğini bildirdi. Türkiye ' nin 8 vilayet büyüklüğünde toprağı işlemekten vazgeçtiğini dile getiren Günaydın, 'Çünkü çiftçi üretim yaptıkça zarar ediyor' dedi.

Yetkin: Arazilerimizi değerlendiremiyoruz TZD Genel Başkanı İbrahim Yetkin ise, tarım sektörünün bir takım yapısal sorunları olduğunu kaydederek 'Türkiye ' de bir yandan tarım arazileri parçalanıyor, bir yandan da Türkiye ' deki sulanabilir tarım arazilerini verimlilik noktasında değerlendiremediğimizi de görmekteyiz. Büyük bir problemle karşı karşıyayız' dedi. 2B tarım arazilerinin de ciddi zarar gördüğünü belirten Yetkin, çiftçinin burada haklı bir mağduriyetinin olduğunu dile getirdi.









http://www.dunya.com

Ekleme Tarihi
22.06.2012
 

Benzer Konular