PORTAL
FORUM
Forumlar
Giriş yap
Kayıt ol
Neler Yeni?
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Forumlar
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Uygulamayı yükle
Yükle
FORUM
Tarım Ürünleri
Gübreleme ve Bitki Besleme
Organik madde arttırımı
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap ver
Mesaj
<blockquote data-quote="Akifİnanç68" data-source="post: 1468895" data-attributes="member: 77558"><p>Merhaba. Organik madde tayininde genellikle Smith-Weldon yöntemi kullanılır. Diğer analizlere göre hata payına oldukça açık bir yöntemdir. Laboratuvar görevlisinin her aşamayı dikkatle takip etmesi gerekir, bu şekilde hata payı kabul edilebilir sınır olan %5'in altına düşürülebilir. Yani analiz hatası konusunda haklılık payınız olabilir.</p><p></p><p>Organik madde yönetimimizde çok basit sorunlar var. Organik madde üretimi fotosentez ile bitkiler tarafından gerçekleşir. Temelde havadaki sınırsız ve bedava olan Karbon, Oksijen ve Hidrojeni; toprakta sınırlı ve ücretli olan elementlerin bulunduğu kadarıyla bağlamaktır.</p><p></p><p>Bitkileri sap, dane veya kök olarak tarla dışına çıkartıp, hayvan gübresi ile %50 sindirilmiş şekilde geri getirmek bir çözüm yolu gibi bize gözükebilir. Ancak organik maddeyi dekarında 300 ton etkili toprak bulunan bir toprakta saf 3 ton organik madde vererek (veya kabaca 6 ton kuru ve olgunlaşmış hayvan gübresi) sadece %1 arttırabileceğimizi hatırlamamız ve dozumu buna göre ayarlamamız lazım. Ya da buğday hasadı, mısır, ayçiçeği, kabak hasadından sonra dane harici kalan organik maddeyi tarla dışına çıkarmadan - balyacılara satmadan - koyunculara bedava vermeden değerlendirmemiz de bir seçenek olabilir. Ayrıca topraklardan organik madde kaybı ile potasyum kayıpları arasında bağlantı var. Potasyumca zengin sapı tarladan uzaklaştırıyoruz ve yerine koymuyoruz. Zaten genellikle topraklarımızda kalsiyum/magnezyum/potasyum oranları potasyumun alımı lehine bozuk, biz her sene bakiyeyi eriterek daha da bozuyoruz.</p><p></p><p>Hasat artıklarını sadece hayvan yemi veya dışarıya satılacak balya olarak düşünmemeli, başta potasyumlu, manganlı gübre (en öne çıkan elementler) ve OM kaynagı olarak değerlendirmeliyiz. Kendi hayvanımiz için mecburiyetten çıkarıyorsak, geri aynı hayvandan çıkan hayvan gübresini tarlaya vermeliyiz.</p><p></p><p>Fasulye özelinde değerlendirirsek, düşük C/N oranına sahip (tercih edilen birşey) ve bildiğim kadarıyla genellikle dane hariç kalan kısmı tarlaya kalıyor. Bu da hiç hayvan gübresi verilmese bile OM artışını bize açıklayabilir.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Akifİnanç68, post: 1468895, member: 77558"] Merhaba. Organik madde tayininde genellikle Smith-Weldon yöntemi kullanılır. Diğer analizlere göre hata payına oldukça açık bir yöntemdir. Laboratuvar görevlisinin her aşamayı dikkatle takip etmesi gerekir, bu şekilde hata payı kabul edilebilir sınır olan %5'in altına düşürülebilir. Yani analiz hatası konusunda haklılık payınız olabilir. Organik madde yönetimimizde çok basit sorunlar var. Organik madde üretimi fotosentez ile bitkiler tarafından gerçekleşir. Temelde havadaki sınırsız ve bedava olan Karbon, Oksijen ve Hidrojeni; toprakta sınırlı ve ücretli olan elementlerin bulunduğu kadarıyla bağlamaktır. Bitkileri sap, dane veya kök olarak tarla dışına çıkartıp, hayvan gübresi ile %50 sindirilmiş şekilde geri getirmek bir çözüm yolu gibi bize gözükebilir. Ancak organik maddeyi dekarında 300 ton etkili toprak bulunan bir toprakta saf 3 ton organik madde vererek (veya kabaca 6 ton kuru ve olgunlaşmış hayvan gübresi) sadece %1 arttırabileceğimizi hatırlamamız ve dozumu buna göre ayarlamamız lazım. Ya da buğday hasadı, mısır, ayçiçeği, kabak hasadından sonra dane harici kalan organik maddeyi tarla dışına çıkarmadan - balyacılara satmadan - koyunculara bedava vermeden değerlendirmemiz de bir seçenek olabilir. Ayrıca topraklardan organik madde kaybı ile potasyum kayıpları arasında bağlantı var. Potasyumca zengin sapı tarladan uzaklaştırıyoruz ve yerine koymuyoruz. Zaten genellikle topraklarımızda kalsiyum/magnezyum/potasyum oranları potasyumun alımı lehine bozuk, biz her sene bakiyeyi eriterek daha da bozuyoruz. Hasat artıklarını sadece hayvan yemi veya dışarıya satılacak balya olarak düşünmemeli, başta potasyumlu, manganlı gübre (en öne çıkan elementler) ve OM kaynagı olarak değerlendirmeliyiz. Kendi hayvanımiz için mecburiyetten çıkarıyorsak, geri aynı hayvandan çıkan hayvan gübresini tarlaya vermeliyiz. Fasulye özelinde değerlendirirsek, düşük C/N oranına sahip (tercih edilen birşey) ve bildiğim kadarıyla genellikle dane hariç kalan kısmı tarlaya kalıyor. Bu da hiç hayvan gübresi verilmese bile OM artışını bize açıklayabilir. [/QUOTE]
Alıntı ekle…
İnsan doğrulaması
Cevapla
FORUM
Tarım Ürünleri
Gübreleme ve Bitki Besleme
Organik madde arttırımı
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Daha fazla bilgi edin…
Üst
Alt