Ön Kepce/Arka Kepce -Test


Minik arka kepceleri herkes bilir gormustur..

Onlarin buyuk tipi (karatay-konya) burya tarima getirildi.. amac 10 tonluk yuksel-konya gubre dagitma romorkunu tarimdan kiralayan ve minik arka kepceyle cok zor ve uzun suren doldurma isini kolaylastirip hizlandirmakti..

Karatay arka buyuk kepce geldigi gun tirdan biz indirdik hidromekle.. ve ilk izlenim tad vermez-calismaz oldu.. ilgililere de arazi-tarla-gubrelik sartlarinda kesinlikle on kepcenin yerini tutmaz dedim.. forumda fotograflari da paylastim..

Sonuc; gecen romorku ve kepceyi kiralayan bi arkadas.. ben boyle sıkıntı yasamadim.. bikac romork yukledim telef olcaz gel on kepceyle sen devam et diye beni cagirdi..

Tarlanin basinda arazi sartlarinda 10 tonluk ilaveli yuksel romorku 7-9 dakkaya doldurdum..

Arka buyuk boy kepceyle 2-3 katı surmesi bi yana 74'luk 4x2 tumosan bikac kere sahlanmis romorka dayayip kurtulmuslar.. ayrica arka kucuk kepceden cok daha yorucuymus..

Sonuc; arka buyuk kepceler ciftlik ortaminda duz-beton zeminde ve alcak-kucuk romorklarla anca calisir vesselam.. kamyona-ilaveli buyuk-yuksek gubre romorlarinda iskenceye dönuyor.. ki denemeyi yapanlar arka kucuk kepcenin tam anlamiyla ustasi.. ama buyuk kepceyi hic sevmediler..

Bu arada arka buyuk kepceler hacim olarakda on kepceler kadar yok.. fiyati da 4-5 bin tl..
 
Abi cok yukleme isi yapilacaksa arka kepce iskence olur .Bizde simdi ön kepceli caseden önce ön kepceli tek çeker massey 285 vardı.13 m3 lük gübre dagitma römorkunu 15-20 dk yüklerken simdi case 5-6 dk dolduruyor biz tek çeker traktör ön kepceyle baş edemezken arka kepceyle hiç iş yapılmaz:)
 
Zetor 90 & tumo 74

20161023_110555.jpg
 
kepceli traktör konusunda kisa kisa;

*4x2 motoru bırak jcb-Hidromek olsun 4x4 e almayınca yaş gubrede koyluk yerlerde CALISMAZ! iskence olur..

*patinaja yatkın (mf gibi) yada minyon-hafif (kubota gibi) motorlar tad vermez.. yağsız pilav gibi calisir ama tad vermez..

*kurt agzi/acilir-kapanır kova sanılanın aksine %99 görsellik ve albenisi yüksek bi özelliktir..

çoğu açılmayan kovayla tesviye/kureme yapilmaz sanir ki HİC alakasi yoktur.. mukemmel yapilir yeterki sert/yumusak yani yol surus modu olsun..

*Kepce motoru öldürür derler.. dengesiz biçimsiz uyumsuzsa dogrudur.. yoksa sorun yok.. yalniz lastik ömrünü çok kisalttigi kesinlikle doğru.

*Krpceli motor için en uygun büyüklük orta siklette 70-80 bg derim.. dünyadaki kazici yukleyicilerin tamamına yakını 90-100 bg civaridir zaten.. yanı +100 bg kepceli motor çok makul durmuyor..

*ülkemizdeki yerli marka kepceciler hemen hemen avrupayi yakaladi hatta ayni ayar ayni malzemeden.. lakin yerli motorlar henuz avrupayi yakalayamadı..
 
romork geniş büyük ovalar için bulunmaz bi romork..

lakin dere tepe oldu mu zor..

tek çeker 74 tumonun canını çıkarıyor.. 4x4 solis 75 e taktılar onu da baydı.. ki hiç tam tepeleme doldurmadim.. gübrenin çoğu da yaş değildi..

20161023_110608.jpg
 
Abi ön kepce konusunda bende traktörün powershutteli olursa daha iyi olacagını ekleyim kuru debriyaj balatali traktörlerin balata ömürleri ayni traktörün kepcesiz olanina göre cabuk bitiyor.Birde ön kepcenin kovasının açılır kova olmasıda kullanmasını bilene büyük nimet .
 
aclilir kovayla acilmaz kovanin yapamadigi neyi yaptin:)

powersatil konusunda haklısın..

Tarlada duran büyük tasları tek hamlede ugrasmadan almak veya yas gübre yüklerken kovanın dibine yapısan gübreleri inip kürekle kazımak yerine kovayı acmak ,yüksek kamyonlarda kova normal bosaltmada agzını bosaltamadıgı zaman kovayı ayırıp bosaltmak gibi isler birde özellik özelliktir zararı olmaz dursun.
 
ne kadar teskilat o kadar muskilat:)

çoğu bilmez tekrar hatirlatalim:) acilmaz yekpare kovayla gubrede siyrilir/tesviye de yapilir/büyük taş da kucaklanir atılır..

Iste abi kendin diyorsun cogu bilmez diye demekki bu tip islerin cogu acılır ceneli kova ile yapılıyor;) Ayrıca o saydıgin isler her iki kova tipindede yapılır ama açılır çeneli kova daha çabuk yapar.
 

eskiden açılır kova mi vardi.. yeni icat cikarmayin.. bak efsane eski nostaljik is makinalarında hepsi yekpare.. dayan gitsin:)

Abi senin kovan açılır degil diye niye açılır çeneli kovaları begenmiyorsun;) hem icat çıkarmıyoruz açılır çene ihtiyacki koyuyorlar yoksa koymayıp normal kova çıkarırlar.
 

Benzer Konular


Hakkımızda

TrakKulüp, içinde 100.000'den fazla konuyu, 1.300.000'den fazla mesajı barındıran Türkiye'nin ilk ve en büyük traktör, tarım ekipmanları ve çiftçilik paylaşım sitesidir. 86.000 üyemiz gibi sizi de aramızda görmek isteriz.
Üst Alt